Arbetslivsakuten DILEMMA

Linn älskar sitt nya jobb – men inte den jättedryga chefen

Linn fullkomligt älskar allt med det nya jobbet som barista! Allt utom en sak: chefen. Det är en skvallrig och självupptagen besserwisser. Linn får eksem bara hon tänker på chefen. Vad ska hon göra?

Publicerad 23 maj 2023
Linn älskar sitt nya jobb – men inte den jättedryga chefen
Illustration: Mattias Käll

”Börja med att kolla läget med en kollega”

Paul Bodén, plats- och skydds­ombud på restaurang Sturehof i Stockholm, ger råd:

”Något jag har lärt mig i mina olika uppdrag inom facket och politiken är att kommunikation är a och o, så mitt första råd är att prata.

Paul Bodén. Foto: Privat

I första hand kanske Linn kan kolla läget med någon kollega, lite försiktigt om det nu redan finns problem med ryktesspridning på arbetsplatsen. Hon kan höra om det är fler än hon som upplever det så här.
Det är också bra att prata med någon utomstående som man känner sig bekväm med, kanske en familjemedlem eller en klok kompis.

När det är känslor inblandat, som det är här, är det lätt att bli lite insnöad på ett spår.
Det kan vara bra att få någon annans reaktion på ­saken. Det kan ju faktiskt vara så att man själv överreagerar eller är den som är problemet.

Om Linn arbetar på ett större företag där det finns en HR-avdelning kan hon gå dit, men det låter mer som att hon är på en mindre arbetsplats.

Hon kan säga att ’det
känns inte helt okej när du
gör så där eller så där’.

Linn kan så klart också testa att ta ett snack med sin chef. Hon kan säga att ”det känns inte helt okej när du gör så där eller så där”.

Det är ju en prekär situation. Det är svårt att säga till en chef med arbetsgivaransvar att man tycker att den beter sig olämpligt på ett personligt plan.
Men, är chefen vettig och kan rannsaka sig efter sådan kritik kan det bli bra. Det är värt ett försök.

Annars får hon väga vad hon tycker är viktigast.
Jag personligen har jätte­svårt att arbeta med chefer och ledare som har ett otydligt ledarskap. Alla är helt enkelt inte lämpade att vara chef.

Men på varje rötägg så
går det säkert tio trevliga chefer,
lite optimistiskt räknat.

Men på varje rötägg så går det säkert tio trevliga chefer, lite optimistiskt räknat, så det finns fler fiskar i havet.

Om det inte hade hjälpt att snacka med chefen, så hade jag nog faktiskt bytt arbetsplats om jag var Linn.
Den nyckelfunktion som en chef har, för mig personligen är det oerhört viktigt att den funkar bra. Trevliga kollegor och bra arbetsuppgifter finns det på väldigt många ställen.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här