Snabbkurs Preppning

Preppa i vardagslivet!

Kökspreppen är välbekant för många. Men den andra sorten, överlevnadskonst för vardagsbruk, kan kännas rätt avlägsen. Här är ett baspaket som gör dig lite mer beredd utan större ansträngning.

Publicerad 29 april 2024
Preppa i vardagslivet!
Foto: Mostphotos, Istockphoto

Visste du att alla som kan ska vara förberedda med mat, vatten, radio och värme för att klara sig en vecka. Så ligger det till, hälsar myndigheten MSB.
Här är åtta förberedelser som inte är alltför jobbiga eller dyra.

1 Tänk inte krig, tänk kortstrul

Känns det avlägset med krig? Tänk att du ska klara ett flera dagar långt strömavbrott eller att vattnet måste stängas av några dygn. Eller att det blir ett långvarigt strul med betalkort och mobilbetalningar.

2 Ladda för att kunna ladda

Ficklampa, en fulladdad powerbank till mobilen och en batteridriven radio. Det är guld i ett strömlöst läge. En pannlampa är också praktisk när du behöver båda händerna. Se till att flera förpackningar med rätt sorts batterier finns i krislådan, liksom värmeljus och tändstickor.

3 Digital detox

Tänk analogt och ha kontanter hemma. Inte hela släktförmögenheten, men i alla fall några hundralappar. Skriv ut en lista med de viktigaste telefonnumren så att du har dem på papper.

4 Smärre katastrof?

Det är rätt bra att kunna sköta om sina egna småsår och liknande. Fyll en extra förbandslåda som du inte tar av till vardags. Om du äter någon medicin kan det vara klokt att lägga undan en veckodos.

5 Punkgryta – perfekt krismat

Konserver, frystorkat, pasta och ris – sådant kan vara stommen i ett matlager som klarar både rums­temperatur och lång förvaring. Kryddburkar och salt tar liten plats, men betyder mycket. Ett stormkök och bränsle är bra, speciellt om du kan vara utomhus.

6 Gömme med (vatten)dunk

Vatten är nästan viktigast av allt. Otippat svårt att preppa! Men ha ett par dunkar undanställda i ett mörkt utrymme och byt ut vattnet regelbundet. Då klarar du dig i början. Vattenreningstabletter kan också vara bra att ha.

7 Ha lager på lager

Utan el kan det lätt bli kallt hemma, om du inte har öppen spis eller vedkamin. Med underställ i ull, bra sovsäckar och yllefiltar kan ni hålla lite av kylan borta.

8 Vilken dag är din preppdag?

Lägg in påminnelser i telefonen att checka läget för dina preppade grejer, så de inte blir för gamla. Nej, just det – man skulle ju inte förlita sig för mycket på telefonen! Välj ett datum som är lätt att lägga på minnet. Valborgsmässo­afton?

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här