Skärpta krav på aktiva åtgärder, mer information och färre otrygga anställningar. Det var tre förslag på hur sexuella trakasserier ska motverkas, som kom fram under LO:s lunchdebatt med jämställdhetsminister Åsa Regnér, fack och arbetsgivare.

LO har låtit företaget Novus göra en undersökning om sexuella trakasserier bland sina medlemmar. Resultatet, som presenterades i årets Jämställdhetsbarometer, bekräftar vad tidigare undersökningar från SCB och Arbetsmiljöverket har visat. Kvinnor inom arbetaryrken och personer med tidsbegränsade anställningar är mer utsatta för sexuella trakasserier än andra grupper i arbetslivet. Med anledning av detta höll LO på torsdagen en debatt om hur man ska komma tillrätta med arbetsmiljöproblemet sexuella trakasserier.
Jämställdhetsminister Åsa Regnér vill förstärka styrningen av jämställdhetspolitiken.
– Lagstiftningen behöver skärpas så att arbetsgivarna ska få ett större ansvar för det förebyggande arbetet. Men det handlar också om kvinnors bristande makt i arbetslivet, sa Åsa Regnér.
Hotell- och restauranganställda är en av de grupper som oftast utsätts för sexuella närmanden och anspelningar. LO:s utredare Joa Bergold menade att risken ökar i yrken där man förväntas vara tillmötesgående och uppfylla gästers behov. Hotell- och restaurangfackets vice ordförande Pim van Dorpel ansåg att arbetsgivare måste bli bättre på att ha en policy så att arbetstagarna vet vad de ska göra i ett enskilt läge. Han pekade även på den dubbla utsattheten i branschen.
– Det handlar inte bara om gäster. Branschen är också överrepresenterad när det gäller trakasserier från arbetskamrater och chefer.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson efterlyste fler fasta anställningar.
– Det är lätt att förstå att någon som är ung och har en tillfällig anställning har ett svårare läge än en fast anställd som får komma åter nästa dag, sa Karl-Petter Thorwaldsson.
Pim van Dorpel talade om otrygga och därmed tysta arbetsplatser.
– Det är ingen slump att vår bransch ligger högst både när det gäller sexuella trakasserier och otrygga anställningar.
Jämställdhetsministern höll med.
– Folk tar skit när de inte har makt, sa Åsa Regnér.
Lise-Lotte Argulander, jurist från Visita, ansåg dock inte att det fanns någon koppling till anställningsform.
LO/Novus undersökning visar att LO:s medlemmar saknar information från såväl arbetsgivare som fack när det gäller sexuella trakasserier. Debattdeltagarna var eniga om att det nu krävs gemensam ansträngning. Pim van Dorpel tycker att facket har anledning till självkritik.
– När vi får ett ärende som rör sexuella trakasserier är det för långt gånget. Vi har varit för dåliga på att arbeta förebyggande och på att utbilda förtroendevalda och medlemmar. Sexuella trakasserier varit en högt prioriterad fråga för HRF under hela 2014, men vi är ännu långt ifrån att ha lösningar.
Fakta ur LO/Novus undersökning
- Knappt tre av tio säger att de har fått information från arbetsgivaren om hur de ska agera om de själva utsätts eller om de märker att det förekommer sexuella trakasserier på arbetsplatsen.
- Bara en av tio LO-medlemmar har fått information av facket om vad de ska göra i sådana situationer. Bland de unga medlemmarna hade så få som 4 procent fått information från sitt fackförbund.
- Över hälften av dem som utsatts för sexuella närmanden eller anspelningar uppger att det rör sig om tre till fyra gånger under det senaste året. 15 procent hade utsatts fem eller fler gånger.
- Ungefär var femte säger att det finns en accepterande attityd till sexuella trakasserier på arbetsplatsen. I åldersgruppen 18 till 29 år säger så många som en fjärdedel att det finns en accepterande attityd mot sexuella trakasserier.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.