Ur temat Otrygga jobb
Nyheter SJUKPENNING

Så slår otrygga anställningar mot sjukpenningen

Den som har en tidsbegränsad anställning har inte samma rätt till sjukpenning som den som har ett fast jobb. ”Man har det sämsta av två världar”, säger Robert Sjunnebo, enhetschef på LO-TCO Rättsskydd.

Publicerad 3 december 2018
Så slår otrygga anställningar mot sjukpenningen
Den som är tillfälligt anställd får inte sjukpenning som en fast anställd. Foto: Carlo107/Istockphoto

Om man har oturen att bli sjuk i mer än 15 dagar får man sjukpenning från Försäkringskassan. I bästa fall.
Som anställd med en tillsvidareanställning eller längre tidsbegränsad anställning prövas rätten till sjukpenning under de första 180 dagarna gentemot den anställdes ordinarie arbete eller annat arbete som arbetsgivaren erbjudit. Men när det gäller tillfälligt anställda ser det annorlunda ut.

Försäkringskassan anser att personer som är anställda för enstaka pass är arbetslösa om inte något ytterligare arbetspass finns inplanerat. Eftersom varje arbetstillfälle då räknas som en ny anställning kan den servitris eller kock som får ont i armen omedelbart behöva söka jobb i ett helt nytt yrke.

Robert Sjunnebo, LO-TCO Rättsskydd

– Man har en kraftigt begränsad rätt till sjukpenning. Det gör nog att den som blir sjuk gör allt vad man kan för att ta sig till jobbet. Annars kan det bli en ekonomisk katastrof, säger Robert Sjunnebo.

Många har pekat på otrygga anställningar som ett problem för individen. Det påverkar stora delar av livet att inte veta hur stor lönen blir varje månad. Men få har talat om hur det påverkar socialförsäkringarna.
– Det står helt klart att de som är behovsanställda inte har samma försäkringsskydd som tillsvidareanställda. Det är en fråga som förtjänar mer uppmärksamhet. Det har tyvärr ännu inte prövats av Högsta förvaltningsdomstolen, säger Robert Sjunnebo.

I april tillsatte regeringen en utredning som ska se över sjukförsäkringen. Bland annat ska man titta på skyddet för tidsbegränsat anställda. Ett första delbetänkande kommer i slutet av 2019.

Ingår i temat: Otrygga jobb 31 artiklar

Alla artiklar i temat (28 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här