Många inom hotell och restaurang har osäkra anställningar. Nu visar forskning att de riskerar att dö tidigare än om de hade haft ett tryggt jobb.
Hotell- och restaurangbranschen är ohotad etta när det gäller otrygga anställningar – och sådana anställningar ökar risken att dö i förtid.
Det visar en studie från Karolinska Institutet.
– Byte till ett tryggt jobb kan minska risken, säger forskaren Theo Bodin.
I studien ingår personer som under perioden 2006–2017 arbetade under osäkra anställningsförhållanden.
De som bytte till ett säkert jobb minskade risken att dö för tidigt med 20 procent. Stannade de kvar i den säkra anställningen under 12 år sjönk risken med 30 procent.
Typiskt för otrygga jobb
- Korta anställningar.
- Oklara anställningsförhållanden.
- Otillräcklig inkomst.
- Inget kollektivavtal.
- Brist på arbetstagarrepresentation.
- Sämre tillgång till arbetslöshetsförsäkring.
Kockar, kallskänkor, restaurangbiträden och städpersonal ligger alla högt i statistiken över det som forskarna kallar atypiska anställningar.
Andra beteckningar är osäkra, otrygga eller prekära jobb. Gemensamt är osäkerheten om hur jobbet och försörjningen ser ut på sikt.
– För det första är det inkomsten som skapar stress. Sedan är det schemaläggningen, att inte i förväg veta hur man ska jobba. Det blir svårare att grundlägga goda vanor när det gäller kost, sömn och socialt liv.
Den som vet hur den ska jobba kan planera livet, allt från körsång till att hänga med familjen, säger Theo Bodin.
Tre förslag från forskarna
- Minska förekomsten av tidsbegränsade anställningar.
- Öka framförhållningen och förutsägbarheten vid schemaläggning.
- Förbättra möjligheterna att bli medlem och organisera sig fackligt.
Resultatet av stressen kan bli sömnstörningar, alkoholproblem, självmord, stroke och hjärtinfarkter.
– Osäkra jobb är i paritet med arbetslöshet när det gäller ohälsa, det vill säga att det har lika stor påverkan, säger Theo Bodin.
Men alla atypiska anställningar är inte dåliga, påpekar Theo Bodin. En del väljer att jobba så.
– Det är när man samtidigt har låg lön, få rättigheter och ingen tillgång till socialförsäkringssystemet som det blir skadligt.
Theo Bodin säger att problemet är något som måste åtgärdas på samhällsnivå.
– Hälsa är en mänsklig rättighet. Arbetslivet är, till skillnad från gener, en av de saker som man kan påverka.