Ur temat Otrygga jobb
Nyheter ANSTÄLLNINGAR

Otrygga jobb påverkar fackanslutningen

Andelen osäkra visstidsjobb ökar, visar en ny rapport från Arena idé. Hotell- och restaurangbranschen är en av de mest utsatta branscherna.

Publicerad 21 november 2019
Otrygga jobb påverkar fackanslutningen
Många inom hotell- och restaurangbranschen måste vara beredda på att rycka in och jobba med kort varsel. Foto: Mostphotos

De tidsbegränsade anställningarna har varit ungefär lika många de senaste åren. Men nu visar en rapport från Arena idé att de mer osäkra formerna har ökat på bekostnad av de tryggare formerna.

Allmän visstidsanställning och behovsanställning räknas i rapporten som de mest osäkra. De utgör nu 60 procent av alla tidsbegränsade anställningar. Under perioden 2005–2018 ökade de med 29 procent. Samtidigt minskade vikariaten med 25 procent. Vikariat bedöms som tryggare, bland annat för att chansen är större att de leder till fast arbete.

Hotell- och restaurang är en av de branscher som drabbats värst. Totalt har 59 200 i branschen tidsbegränsade jobb. Antalet ökade med 23 200 personer under perioden.
– Rapporten bekräftar det vi ser och hör. Många i branschen har svårt att planera sitt eget liv. De förväntas vara beredda och ställa upp när det behövs, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.

Enligt honom är vikariat ovanliga inom hotell- och restaurangbranschen.
– Vi har framför allt anställning för enstaka dagar och säsongsanställningar.

Otrygga anställningar

Vikariat: tidsbegränsad anställning för att ersätta annan person. Allmän visstidsanställning: anställning under begränsad tid. Arbetsgivaren behöver inte ange motiv till varför det behövs. Anställning vid behov: någon anställs för att arbeta vid en viss tidpunkt, till exempel under en vecka eller en helg. Säsongsanställning: tillfälliga jobb som görs under en del av året. Provanställning: får användas under högst sex månader. Anställning för enstaka dagar: en tidsbegränsad anställning som regleras i HRF:s kollektivavtal. 

Rapporten lyfter också fram en koppling mellan otrygga jobb och facklig organisering. Den som har ett otryggt jobb går sällan med i facket. Lägst organisationsgrad har de med allmän visstidsanställning eller behovsanställning.
– De med otrygga jobb som ändå är med tar sällan på sig ett fackligt uppdrag. De vill inte göra sig osams med arbetsgivare. Det här skapar tysta arbetsplatser, säger Per Persson.

Just de som har otrygga anställningar skulle ha mycket att vinna på att gå med i facket, menar Per Persson.
– Är man med i facket har man en annan kraft att säga ifrån, till exempel om man går för länge på allmän visstid.

De som arbetar enstaka dagar har enligt kollektivavtalet rätt att begära en översyn av om det finns ett ständigt behov av arbetskraft som gör att arbetsgivaren borde tillsvidareanställa i stället.
– En sådan sak är inte så lätt att göra som individ, med fackets hjälp blir det lättare, säger Per Persson.

Unga, kvinnor och utrikesfödda, särskilt utanför Europa, är överrepresenterade bland dem som har de mest osäkra anställningsformerna. Antalet utomeuropiskt födda som har sådana jobb har fördubblats under perioden 2005–2018.

Hotell- och restaurangbranschen hade totalt 169 199 anställda 2017, enligt SCB.

Läs rapporten här

 

Ingår i temat: Otrygga jobb 31 artiklar

Alla artiklar i temat (28 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här