En tidsbegränsad anställning betyder inte bara en osäker ekonomisk situation. Den innebär också större risk för monotont arbete och sexuella trakasserier, visar en ny rapport.
Ungefär 40 procent av alla anställda i hotell- och restaurangbranschen har en tidsbegränsad anställning. Förutom osäker ekonomisk sits innebär en sådan anställning ofta sämre arbetsmiljö, visar Arbetsmiljöverkets nya rapport ”Arbetsmiljön 2017”.
Mer från rapporten:
- Drygt var femte branschanställd anser att de i hög grad har ett psykiskt ansträngande arbete.
- Nästan sex av tio i hotell- och restaurangbranschen upplever att de har alldeles för mycket att göra.
- Knappt fyra av tio branschanställda anger att det finns ett systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen.
Rapporten bygger på enkäter och intervjuer med arbetstagare. Den visar bland annat att tillfälligt anställda oftare än fast anställda har repetitiva arbetsuppgifter och litet inflytande över arbetet. Bland tidsbegränsat anställda kvinnor är det dubbelt så vanligt att ha utsatts för sexuella trakasserier på jobbet, jämfört med fast anställda kvinnor.
– Det finns anledning för arbetsgivarna att uppmärksamma risker i arbetsmiljön som kan vara kopplade till anställningsform och åtgärda dem, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Drygt sju av tio arbetstagare i undersökningen tycker att deras arbete är i hög grad intressant och stimulerande. Bland de tillfälligt anställda är motsvarande siffra sex av tio.
Hotell- och restauranganställda hör till de minst nöjda, bara runt hälften anger att deras arbete är i hög grad stimulerande.