Ur temat Otrygga jobb
Nyheter forskning

”Krävs engagemang att organisera otryggt anställda”

Vad hindrar fackförbund som HRF att organisera fler anställda med osäkra anställningar? Det är ämnet för en ny masteruppsats, skriven av Sophie Banasiak vid Mälardalens Högskola. Uppsatsen bygger bland annat på intervjuer med fackligt aktiva inom förbundet.

Publicerad 7 december 2020
”Krävs engagemang att organisera otryggt anställda”
Sophie Banasiak studerar masterprogrammet Work Life Studies vid Mälardalens Högskola. Foto: Jonas Bilberg
Sophie Banasiak. Foto: Privat

Hotell- och restaurangbranschen kryllar av tillfälligt anställda. Detta får en rad konsekvenser, både för de enskilda och för arbetsmiljön – men även för facket. Att organisera de otryggt anställda är svårt. Studenten Sophie Banasiak vid Mälardalens högskola har skrivit sin masteruppsats på ämnet.

Varför valde du ämnet?
– Jag är intresserad av svenska fackföreningar, hur de är organiserade och vad de gör för att motverka otrygga anställningar. Vissa studier har visat det finns samband mellan osäkra anställningar och låg fackanslutning i olika länder. Jag är också intresserad av arbetsförhållanden, hemma i Frankrike arbetade jag som arbetsmiljöinspektör. Nedgången för fackföreningarna är inte bra för arbetsförhållandena, och det är viktigt att arbetarna kan organisera sig och få en kollektiv trygghet för att få bättre villkor.

Fakta om uppsatsen

Masteruppsatsen heter ”The unionisation of precarious workers –  Representations, problematisation and experiences in Swedish bluecollar unions in the construction and hotel-restaurant sectors”. Den är skriven av Sophie Banasiak inom ramen för programmet Work Life Studies vid Mälardalens Högskola.Länk till uppsatsen finns här. 

Varför Byggnads och Hotell- och restaurangfacket?
– Jag var intresserad av dessa fackförbund eftersom min erfarenhet i Frankrike är att det finns mycket osäkra anställningar i dessa sektorer. Det visar också forskning från andra länder.

Vad var målet med studien?
– Målet var att undersöka hur fackföreningsaktiva upplever och problematiserar osäkra anställningar och vad de gör för att organisera dem. Jag intervjuade fackligt aktiva inom båda förbunden om hur de såg på detta. De var väldigt vänliga och tillmötesgående.

Var det något som förvånade dig?
– Jag var imponerad av hur en del fackligt aktiva arbetade med utsatta arbetare med utländsk bakgrund, bland annat hotellstädare. Det är ett väldigt bra arbete som inte bara handlar om att organisera utan även involvera. Jag kunde se att de som organiserats i facket kunde relatera till andra, vilket gav dem styrka. Och migranterna som engagerat sig fackligt gör också ett fantastiskt jobb för facket och arbetarna. Flera pratade om facket som sitt sanna sammanhang. En annan sak var likheten mellan osäkert anställda och migrantarbetare med tillfälligt arbetstillstånd. Till exempel har de första osäkra villkor och en flexibel relation till sin arbetsplats, medan de senare är bundna till sin arbetsgivare under de första 24 månaderna. Men gemensamt har de att de inte kan säga ifrån, de måste vara flexibla, annars riskerar de att förlora jobbet.

Vilka är de viktigaste slutsatserna du kan dra?
– En del av svårigheten för facken att organisera osäkert anställda är att de ofta är rädda, att de har bristande kunskap om rättigheter och att de ofta är avskilda från andra arbetare. Det krävs engagemang, synlighet och emotionellt stöd från de fackligt aktiva för att få dem att känna sig trygga. Men trots att det är svårt att organisera dem med osäkra anställningar så finns det fackliga som försöker. Som en intervjuperson sade: Det kanske är svårt, men det är görbart. Så låt oss göra det.

Ingår i temat: Otrygga jobb 31 artiklar

Alla artiklar i temat (28 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här