Nyheter forskning

”Krävs engagemang att organisera otryggt anställda”

Vad hindrar fackförbund som HRF att organisera fler anställda med osäkra anställningar? Det är ämnet för en ny masteruppsats, skriven av Sophie Banasiak vid Mälardalens Högskola. Uppsatsen bygger bland annat på intervjuer med fackligt aktiva inom förbundet.

Publicerad 7 december 2020
”Krävs engagemang att organisera otryggt anställda”
Sophie Banasiak studerar masterprogrammet Work Life Studies vid Mälardalens Högskola. Foto: Jonas Bilberg
Sophie Banasiak. Foto: Privat

Hotell- och restaurangbranschen kryllar av tillfälligt anställda. Detta får en rad konsekvenser, både för de enskilda och för arbetsmiljön – men även för facket. Att organisera de otryggt anställda är svårt. Studenten Sophie Banasiak vid Mälardalens högskola har skrivit sin masteruppsats på ämnet.

Varför valde du ämnet?
– Jag är intresserad av svenska fackföreningar, hur de är organiserade och vad de gör för att motverka otrygga anställningar. Vissa studier har visat det finns samband mellan osäkra anställningar och låg fackanslutning i olika länder. Jag är också intresserad av arbetsförhållanden, hemma i Frankrike arbetade jag som arbetsmiljöinspektör. Nedgången för fackföreningarna är inte bra för arbetsförhållandena, och det är viktigt att arbetarna kan organisera sig och få en kollektiv trygghet för att få bättre villkor.

Fakta om uppsatsen

Masteruppsatsen heter ”The unionisation of precarious workers –  Representations, problematisation and experiences in Swedish bluecollar unions in the construction and hotel-restaurant sectors”.
Den är skriven av Sophie Banasiak inom ramen för programmet Work Life Studies vid Mälardalens Högskola.

Länk till uppsatsen finns här. 

Varför Byggnads och Hotell- och restaurangfacket?
– Jag var intresserad av dessa fackförbund eftersom min erfarenhet i Frankrike är att det finns mycket osäkra anställningar i dessa sektorer. Det visar också forskning från andra länder.

Vad var målet med studien?
– Målet var att undersöka hur fackföreningsaktiva upplever och problematiserar osäkra anställningar och vad de gör för att organisera dem. Jag intervjuade fackligt aktiva inom båda förbunden om hur de såg på detta. De var väldigt vänliga och tillmötesgående.

Var det något som förvånade dig?
– Jag var imponerad av hur en del fackligt aktiva arbetade med utsatta arbetare med utländsk bakgrund, bland annat hotellstädare. Det är ett väldigt bra arbete som inte bara handlar om att organisera utan även involvera. Jag kunde se att de som organiserats i facket kunde relatera till andra, vilket gav dem styrka. Och migranterna som engagerat sig fackligt gör också ett fantastiskt jobb för facket och arbetarna. Flera pratade om facket som sitt sanna sammanhang. En annan sak var likheten mellan osäkert anställda och migrantarbetare med tillfälligt arbetstillstånd. Till exempel har de första osäkra villkor och en flexibel relation till sin arbetsplats, medan de senare är bundna till sin arbetsgivare under de första 24 månaderna. Men gemensamt har de att de inte kan säga ifrån, de måste vara flexibla, annars riskerar de att förlora jobbet.

Vilka är de viktigaste slutsatserna du kan dra?
– En del av svårigheten för facken att organisera osäkert anställda är att de ofta är rädda, att de har bristande kunskap om rättigheter och att de ofta är avskilda från andra arbetare. Det krävs engagemang, synlighet och emotionellt stöd från de fackligt aktiva för att få dem att känna sig trygga. Men trots att det är svårt att organisera dem med osäkra anställningar så finns det fackliga som försöker. Som en intervjuperson sade: Det kanske är svårt, men det är görbart. Så låt oss göra det.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här