Ur temat Otrygga jobb
Nyheter

Branschen värst på otrygga anställningar

De otrygga anställningarna har ökat på svensk arbetsmarknad. Hotell- och restauranganställda tillhör de värst drabbade. Det visar LO:s och Svenskt Näringslivs gemensamma rapport som presenterades i dag.

Publicerad 27 september 2016
Branschen värst på otrygga anställningar
Många hotell- och restauranganställda har otrygga anställningar. Det visar en ny rapport från LO och Svenskt Näringsliv. Foto: Istockphoto

De senaste 30 åren har andelen tidsbegränsat anställda ökat på svensk arbetsmarknad. År 2014 hade runt 17 procent av de anställda en tillfällig anställning, mot 12 procent år 1987. Inom arbetaryrken är andelen betydligt högre. I hotell- och restaurangbranschen är det hela 44 procent av de anställda som är otryggt anställda. Bara yrkesgruppen kultur-, nöje- och fritidsarbetare har en högre andel. Det visar den rapport om visstidsanställningar som LO och Svenskt Näringsliv tagit fram.
– Vi ser att det är vanligare i privat sektor än i offentlig, att kvinnor ligger högre än män, att arbetare ligger högre än tjänstemän och att det är stor skillnad mellan branscherna, säger Malin Wreder, utredare på LO.

Rapporten bygger på statistik från SCB, tidigare rapporter, möten med fack och arbetsgivare samt en enkätundersökning gjord bland tillfälligt anställda.

Källa: Rapporten ”Tidsbegränsade anställningar på svensk arbetsmarknad”
Källa: Rapporten”Tidsbegränsade anställningar på svensk arbetsmarknad”
Källa: Rapporten ”Tidsbegränsade anställningar på svensk arbetsmarknad”

Det omfattande resultatet visar bland annat att 70 procent av de visstidsanställda vill ha en tillsvidareanställning och att var tredje visstidsanställd i privat sektor vill arbeta mer än vad de gör i dag. Den visar också att fackligt anslutna arbetare är tillsvidareanställda i högre grad än andra arbetare. År 2014 var 37 procent av de icke-fackanslutna arbetarna tidsbegränsat anställda. Bland LO:s medlemmar var snittet 11 procent. Lägst andel otryggt anställda hade Elektrikerna med 3 procent. Mest tillfälliga anställningar, 22 procent, hade Hotell- och restaurangfacket.

Fakta: Rapporten

Rapporten om tidsbegränsade anställningar är ett samarbete mellan LO och Svenskt Näringsliv. Syftet med rapporten är att få en övergripande bild över användandet av tillfälliga anställningar på svensk arbetsmarknad. Arbetsgruppen har bestått av två personer från LO och två personer från Svenskt Näringsliv.

Hela rapporten finns att läsa på LO.se.

LO och Svenskt Näringsliv har dock olika tolkningar av rapporten.
– Det här berör väldigt många människor. De som har fragmentariska anställningar har svårt att försörja sig, svårt att planera sin tillvaro, sin barnomsorg. Det är en stor fråga för oss. Nu får vi som parter dra oss tillbaka och se var vi kan mötas i den här frågan, sammanfattade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson när rapporten presenterades i dag.

Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson såg däremot inget behov av förändring:
– I det stora taget fungerar det här ganska väl. Vår uppfattning är inte att det finns ett stort behov av förändring. Det finns säkert arbetsplatser där det här fungerar dåligt, men det problemet måste lösas där i stället för genom en förändring av regelverket.

Ingår i temat: Otrygga jobb 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Nyheter tävling

Pizza-SM avgjordes på branschmässa

Det var en hård kamp om finalplatserna i Pizza-SM som avgjordes på den stora branschmässan Gastro Nord i Älvsjö. En av de tävlande var Edi Velaj, kock på Scandic Anglais och Jamie's Italian i Stockholm.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
Pizza-SM avgjordes på branschmässa
Pizzabagaren och kocken Edi Velaj från Stockholm tävlade i Pizza-SM. Foto: Anna Hjorth

Kocken och HRF:aren Edi Velaj har jobbat med pizza och pasta i fem och ett halvt år. Men Pizza-SM var hans första officiella tävling.
– Vi tävlade på jobbet och jag vann med min pizza. Jag kallar den ”Il chef” och det betyder att det är kockens pizza.

Berätta om din pizza!
– Det är en speciell deg. Jag använder väldigt lite jäst, bara två gram per kilo vetemjöl. Den är kalljäst och får vila i kylskåpet i 72 timmar innan jag tar ut den. Då är den perfekt! Degen är viktig i pizzan, men här är det många som inte kan göra en äkta napolitansk pizzadeg.

Vad har du mer för ingredienser?
– Jag älskar italienska råvaror och smaker. Så jag har burrataost, havssalt, semitorkade körsbärstomater, krasse, svartpeppar och griskind på pizzan. Det smakar jättegott. Tyvärr blev min tävlingspizza lite bränd under, för jag har inte jobbat med den här ugnen tidigare.

Hur var det att tävla?
– Det var stressigt! Jag har inte tränat något särskilt, det har inte funnits tid till det för jag har jobbat. Det var annorlunda att tävla mot att jobba i det vanliga köket, för det är så mycket folk här. Men det var roligt.

Nu vann du inte – skulle du vilja tävla igen?
– Ja, jag vill försöka nästa år igen! Jag vet att många gillar min pizza. Den har funnits på menyn på Jamie’s i en månad som en specialpizza och det har gått jättebra.

Segrare i Pizza-SM blev Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå.

Nyheter stämning

HRF stämmer i AD för utebliven ob

I ett och ett halvt år arbetade diskaren helg på Malmö-restaurangen, helt utan ob-ersättning. Nu stämmer HRF arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
HRF stämmer i AD för utebliven ob
Diskaren jobbade varannan helg i ett och ett halvt år, utan att få ob-tillägg. Foto: Istockphoto

Under ett och ett halvt år arbetade HRF-medlemmen som städare och diskare på en restaurang i Malmö. I tjänsten ingick arbete varannan helg, men för detta fick diskaren aldrig någon ob-ersättning. När Hotell- och restaurangfacket uppmärksammande arbetsgivaren på detta menade denne att ob-ersättningen hade förhandlats bort.
– De menade att de hade någon form av arbetstidsförkortning i stället för ob. Men det fanns för det första inga dokument som visade på detta, och för det andra kan man inte göra så. Man kan helt enkelt inte ta bort ob-tillägget, säger Emil Bäckström, ansvarig ombudsman på HRF.

Medlemmen har även fått för lite semesterersättning, menar Hotell- och restaurangfacket. Facket stämmer nu därför arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för både kollektivavtalsbrott och brott mot semesterlagen. Sammanlagt kräver facket nästan 11 000 kronor i uteblivet ob-tillägg och semesterersättning. Dessutom vill HRF att medlemmen och förbundet ska få vardera 100 000 kronor i skadestånd.

Nyheter förbundet

HRF testar nya grepp mot medlemstapp

Hotell- och restaurangfacket fortsätter att förlora medlemmar. Sedan årsskiftet har man minskat med över 800 personer. Nu provar förbundet nya grepp för att vända trenden.

Publicerad 25 april 2018 Kommentera
HRF testar nya grepp mot medlemstapp
När HRF fyller 100 år bjuder man nya medlemmar på den första 100-lappen i medlemsavgift. Foto: Mostphotos

I slutet av mars hade Hotell- och restaurangfacket 29 791 medlemmar. Det är ungefär 800 färre än i början av 2018. Tittar man längre bakåt i tiden så är minskningen ännu större. I början av 2016 hade HRF över 31 000 medlemmar. Men förbundet är inte i kris, säger Pim van Dorpel, vice ordförande.
– Nej, men det är synnerligen allvarligt. Vi är väldigt oroade över att vi fortsätter att backa. Vi håller på att analysera orsakerna till det nu. Sedan måste den nya förbundsstyrelsen ta tag i frågan direkt efter kongressen, säger han.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En orsak till medlemstappet kan vara den snabba omsättningen av personal i branschen, menar Pim van Dorpel. Den avspeglas också i en snabb omsättning av medlemmar i facket. I mars registrerades till exempel 655 nya medlemmar. Samma månad valde 554 att gå ur och nära 200 togs bort eftersom de inte betalat avgiften.
– Många hinner knappt gå in i HRF innan de byter bransch och förbund. En annan orsak är högkonjunkturen. Det är extremt lätt att få jobb i branschen, så många tycker inte att de behöver tryggheten som medlemskapet innebär.

Men Pim van Dorpel tycker också att förbundet måste se på sin egen verksamhet med kritiska ögon. Han berättar bland annat att en medlemsundersökning är på gång.
– Vi måste fundera på om vi är tillräckligt attraktiva för dem som skulle kunna vara våra medlemmar. Vi har till exempel inte någon inkomstförsäkring, vilket konkurrerande förbund har. Kanske hade det sett annorlunda ut om vi också hade kunnat erbjuda det, säger han.

En del andra förbund har gratis medlemsavgift den första tiden. Nu ska Hotell- och restaurangfacket också testa det. I maj fyller förbundet 100 år och firar med att bjuda nya medlemmar på den 100-lapp som det annars kostar första månaden.
– Det blir en testballong för att se om det har någon effekt, särskilt när de nya ska börja betala som vanliga medlemmar. Men det är också ett sätt att uppmärksamma att vi fyller 100 år och en möjlighet att exponera våra frågor, säger Pim van Dorpel.

Ingår i temat: Otrygga jobb 17 artiklar

Alla artiklar i temat (14 till)
Fråga om jobbet.
134
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.