De otrygga anställningarna har ökat på svensk arbetsmarknad. Hotell- och restauranganställda tillhör de värst drabbade. Det visar LO:s och Svenskt Näringslivs gemensamma rapport som presenterades i dag.
De senaste 30 åren har andelen tidsbegränsat anställda ökat på svensk arbetsmarknad. År 2014 hade runt 17 procent av de anställda en tillfällig anställning, mot 12 procent år 1987. Inom arbetaryrken är andelen betydligt högre. I hotell- och restaurangbranschen är det hela 44 procent av de anställda som är otryggt anställda. Bara yrkesgruppen kultur-, nöje- och fritidsarbetare har en högre andel. Det visar den rapport om visstidsanställningar som LO och Svenskt Näringsliv tagit fram.
– Vi ser att det är vanligare i privat sektor än i offentlig, att kvinnor ligger högre än män, att arbetare ligger högre än tjänstemän och att det är stor skillnad mellan branscherna, säger Malin Wreder, utredare på LO.
Rapporten bygger på statistik från SCB, tidigare rapporter, möten med fack och arbetsgivare samt en enkätundersökning gjord bland tillfälligt anställda.
Det omfattande resultatet visar bland annat att 70 procent av de visstidsanställda vill ha en tillsvidareanställning och att var tredje visstidsanställd i privat sektor vill arbeta mer än vad de gör i dag. Den visar också att fackligt anslutna arbetare är tillsvidareanställda i högre grad än andra arbetare. År 2014 var 37 procent av de icke-fackanslutna arbetarna tidsbegränsat anställda. Bland LO:s medlemmar var snittet 11 procent. Lägst andel otryggt anställda hade Elektrikerna med 3 procent. Mest tillfälliga anställningar, 22 procent, hade Hotell- och restaurangfacket.
Fakta: Rapporten
LO och Svenskt Näringsliv har dock olika tolkningar av rapporten.
– Det här berör väldigt många människor. De som har fragmentariska anställningar har svårt att försörja sig, svårt att planera sin tillvaro, sin barnomsorg. Det är en stor fråga för oss. Nu får vi som parter dra oss tillbaka och se var vi kan mötas i den här frågan, sammanfattade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson när rapporten presenterades i dag.
Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson såg däremot inget behov av förändring:
– I det stora taget fungerar det här ganska väl. Vår uppfattning är inte att det finns ett stort behov av förändring. Det finns säkert arbetsplatser där det här fungerar dåligt, men det problemet måste lösas där i stället för genom en förändring av regelverket.