Ur temat Otrygga jobb
Nyheter enstaka dagar

Fredrick fick fast tjänst efter HRF:s granskning

I flera år jobbade diskaren Fredrick Kadoko på anställningsformen enstaka dagar. Efter att han och kollegorna kontaktat HRF har 21 personer på hotellet nu fått andra anställningsformer.

Publicerad 18 oktober 2023
Fredrick fick fast tjänst efter HRF:s granskning
Fredrick Kadoko fick hjälp av Alejandro Quezada, ombudsman på avdelning Mälardalen. Foto: Per Groth

För tre år sedan började Fredrick Kadoko arbeta som diskare på Steam Hotel i Västerås. Han trivdes med jobbet, kollegorna och cheferna, och från början tänkte han inte så mycket på vilken anställningsform han hade.

Det var först senare han började ifrågasätta att han var anställd på enstaka dagar, en anställningsform för helt tillfälligt arbete som inte går att schemalägga.

– Det var lite konstigt. Ibland jobbade jag åtta timmar om dagen, fyra-fem dagar i veckan. Men jag hade inget riktigt kontrakt, säger Fredrick.

Till slut fick han rådet att kontakta facket, så det gjorde han. Och han var inte ensam, berättar ombudsman Alejandro Quezada på HRF:s avdelning Mälardalen.

Fredrick Kadoko.
Foto: Per Groth

– Under en period blev jag kontaktad av flera medlemmar som alla jobbade på hotellet på enstaka dagar. Samtliga hade arbetat mer än ett år, så jag bestämde mig för att kolla mer på det.

Vid förra avtalsrörelsen infördes en ny skrivning i kollektivavtalet mellan HRF och Visita som gör det möjligt för HRF att kontrollera hur arbetsgivare använder anställningsformen enstaka dagar.

– Jag använde den nya skrivningen för att få ut information om antalet arbetade timmar på enstaka dagar, och hur förhållandet mellan de olika anställningsformerna såg ut, säger Alejandro Quezada.

Fakta: Så funkar enstaka dagar

  • Anställning för enstaka dagar finns reglerad i Gröna Riksavtalet mellan HRF och Visita. Den får enbart användas om arbetstiden inte går att schemalägga, om det föranleds av arbetets oregelbundna beskaffenhet och när en arbetsgivare har ett tillfälligt behov av arbetskraft.
  • När en anställning för enstaka dagar omfattat i genomsnitt minst 15 timmar per vecka under en period av tolv månader är arbetsgivaren skyldig att erbjuda annan anställning, om den anställde begär det.

Att ta fram de efterfrågade uppgifterna blev ett uppvaknande för arbetsgivaren, säger han.

– Jag uppfattade det som att en våg spred sig internt. Det hade funnits ett missförstånd på hotellet att den som ville ha en annan anställningsform skulle lämna in en blankett. Men för våra medlemmar med anställning för enstaka dagar räcker det att be om det muntligt.

Arbetsgivaren gjorde en genomlysning av de arbetade timmarna som Alejandro Quezada begärt ut. Där verkade det odiskutabelt att det fanns ett konstant behov av arbetskraft, säger han.

– Resultatet blev att 22 personer erbjöds en annan anställningsform. Elva fick en särskild visstid och tio fick tillsvidareanställning, en tackade nej. De medlemmar som kontaktat oss fick det de ville ha.

Det är stor skillnad att ha en riktig anställning. Det blir säkrare.

Fredrick Kadoko

Fredrick Kadoko var en av dem som fick en tillsvidaretjänst på 90 procent. Han är mycket nöjd.

Alejandro Quezada.
Foto: Per Groth

– Det är stor skillnad att ha en riktig anställning. Det blir säkrare. Du vet hur mycket du kommer att tjäna, och det är lättare om du till exempel ska köpa något. Det underlättar mycket, säger han.

Alejandro Quezada säger att den nya skrivningen bäddar för öppenhet.

– Här såg arbetsgivaren vad de behövde göra utan att det blev någon tvistehantering eller skadeståndsanspråk.

Tillsammans med HRF ska Steam Hotel nu bland annat ta fram en rutin för att utbilda arbetsledare och avdelningschefer i hur anställningsformen enstaka dagar är tänkt att användas, säger Alejandro Quezada.

– Okunskap får inte bli grund för missbruk av anställningsformen.

Hotellrevyn har sökt Steam Hotel, som inte återkommit.

Fler ärenden

  • En diskare på en personalrestaurang arbetade ett drygt halvår på enstaka dagar, mellan 66 och 163 timmar per månad. När HRF begärde ut uppgifter från arbetsgivaren visade dessa ett utbrett missbruk av anställningsformen. Arbetsgivaren fick betala skadestånd både till HRF och till medlemmen.
  • En kock arbetade drygt sju månader på enstaka dagar på en konferensanläggning. Han arbetade mer än heltid under merparten av tiden, vissa månader mer än 200 timmar. När HRF begärde ut uppgifter såg man att han inte var ensam om att ha en felaktig anställningsform. Företaget erkände felet och betalade skadestånd, både till kocken och till HRF.

Ingår i temat: Otrygga jobb 31 artiklar

Alla artiklar i temat (28 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här