Ur temat Otrygga jobb
Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tre av tio HRF-medlemmar i otrygga anställningar

De tjänar minst, har otrygga anställningsformer, arbetar obekväm arbetstid och ofrivillig deltid. LO-förbundens unga kvinnor har de klart sämsta arbetsvillkoren. - Vi i facket är medskyldiga till att det har blivit så här. Nu måste vi göra något åt situationen, säger Erland Olausson, förste vice ordförande på LO.

Publicerad 25 oktober 2005

LO:s nya rapport över anställningsformer och arbetstider visar en mörk bild. 450 000 fasta anställningar har försvunnit de senaste 15 åren. Istället har antalet tidsbegränsade anställningar ökat med 150 000. Vanligast är de otrygga behovsanställningarna, där arbetsgivaren ringer in de anställda när de behövs.

Hotell- och restaurangfacket är det LO-förbund med störst andel otrygga anställningar. Tre av tio medlemmar har tidsbegränsad anställning. Framförallt är det unga kvinnor som drabbas.

Obekväm och oregelbunden arbetstid är vanligast bland LO-medlemmar. Hälften av de kvinnliga medlemmarna och var tredje LO-man arbetar på obekväm eller oregelbunden arbetstid. Bland TCO och SACO:s medlemmar, både kvinnor och män, är obekväm och oregelbunden arbetstid fortfarande relativt ovanligt.
– Man kan säga att våra ökade krav på öppethållande och service i samhället bärs upp av LO:s kvinnor, säger Sven Nelander som är en av utredarna bakom rapporten.

Rapporten visar också att många LO-kvinnor arbetar deltid trots att de vill arbeta mer. HRF är det fack med störst andel medlemmar som inte arbetar så mycket som de vill. Hela 17 procent säger att de arbetar mindre än vad de skulle vilja.

– Det här är allvarligt. 130 000 LO-kvinnor får inte arbeta så mycket som de vill. Om det hade varit 130 000 byggnadsarbetare i samma situation hade vi reagerat. Som en del av manssamhället har vi varit blinda, säger Erland Olausson och kräver en snabb behandling av det lagförslag som regeringen håller på att arbeta fram som ska förstärka anställningsskyddet.
– Nu måste vi få arslet ur vagnen och göra något åt problemet, säger Erland Olausson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Otrygga jobb 31 artiklar

Alla artiklar i temat (28 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här