Ur temat Otrygga jobb
Ledare
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Osäkra jobb leder till rädsla

»Jag skulle gärna vara med, men…« När en medlem säger nej till att vara med i Hotellrevyn är det ofta rädslan som styr. Rädslan för vad arbetsgivaren ska tycka.

Publicerad 19 november 2015

Nu har det hänt igen. Personer som jobbar i ­hotell- och restaurangbranschen vågar inte bli intervjuade av oss på Hotellrevyn. De är rädda att deras åsikter, nästan oavsett om det handlar om kritik eller inte, ska vändas mot dem. Eller bli ett hinder när de söker nytt jobb och chefen googlar och ser att de har uttalat sig i tidningen.
Jag har jobbat som journalist i mer än 20 år, mer än hälften av tiden på fackliga tidningar. Men jag har aldrig stött på någon annan bransch där det här är så vanligt. Att det är i en bransch med många osäkra anställningar är knappast någon tillfällighet.

I Sverige har vi yttrandefrihet. Det står i grundlagen och gäller även anställda i privata företag. Det betyder bland annat att alla har rätt att prata med en journalist och berätta vad som händer på jobbet. Däremot måste den som jobbar på ett privat företag också vara lojal med sin arbetsgivare. Det innebär exempelvis att kritik först ska ha förts fram internt, att den måste vara sann och syftet får inte vara att skada företaget.

Ofta handlar det om något annat när anställda inte vågar prata med Hotellrevyn. Inte om att föra fram oegentligheter eller kritik. Många är ändå rädda att göra sig ovän med chefen eller att vikariatet inte ska förlängas. Sådan rädsla säger mycket om klimatet på arbetsplatserna.

Jag hoppas att du som är chef tänker till nästa gång du ser att en anställd har uttalat sig i medierna. Ta det som något positivt – att medarbetarna vågar vara öppna. I bästa fall är det ett tecken på att ni har en trygg arbetsmiljö. Om inte, så har du i alla fall fått en chans att göra något åt problemet. Ta vara på den.

Plus och minus just nu

  • Stöd för städ. Många verkar ha fått upp ögonen för hotellstädarnas arbete under HRF:s kampanjvecka för schysta städvillkor.
  • Städ utan stöd. Hotellstädarnas arbets­villkor. Att de inte hinner jobba ergonomiskt, det tar för lång tid att bädda sängarna då.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ingår i temat: Otrygga jobb 31 artiklar

Alla artiklar i temat (28 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här