Ur temat Otrygga jobb
Nyheter

Liten skärpning av visstidsreglerna

Det ska bli svårare att stapla visstidsanställningar på varandra. I går röstade riksdagen igenom en en skärpning av lagen om anställningsskydd. Bra, tycker HRF, men inte tillräckligt för att komma åt hotell- och restaurangbranschens otrygga anställningar.

Publicerad 3 mars 2016

Riksdagens beslut innebär främst en ändring av möjligheten att stapla visstidsanställningar på varandra. Med dagens regler ska en allmän visstid omvandlas till en tillsvidareanställning när en person varit visstidsanställd mer än två år inom en femårsperiod. Gårdagens beslut innebär att femårsramen tas bort. Det betyder att den som varit tidsbegränsat anställd av samma arbetsgivare i sammanlagt mer än två år ska tillsvidareanställas, oavsett hur lång tid det har gått. Förutsättningen är  att anställningsperioderna följt på varandra utan uppehåll eller med mindre än sex månaders mellanrum.

Målet med skärpningarna är att minska det utbredda missbruket av tillfälliga anställningar, något som Sverige fått kritik för av bland annat EU-kommissionen.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Therese Guovelin tycker att det är bra att lagen skärps, men säger också att det behövs mer för att komma åt problemen i hotell- och restaurangbranschen.
– Det är ett litet, litet steg åt rätt håll. Det biter inte på de problem med lagen om visstidsanställningar som vi har. Men givet det parlamentariska läget så var det nog det enda regeringen kunde få igenom.

Lagändringen börjar gälla den 1 maj i år. Sverigedemokraterna i riksdagen reserverade sig mot beslutet.

Ingår i temat: Otrygga jobb 26 artiklar

Alla artiklar i temat (23 till)