Hotell- och restaurangbranschen sysselsätter många människor, men få får fasta jobb och ännu färre får arbeta heltid. Det visar SCB:s nya rapport.

Hotell- och restaurangbranschen sysselsätter allt fler. Förra året arbetade 165 000 personer där, en ökning med nästan 37 000 personer sedan 2006. Men få av dem har fasta jobb, visar SCB:s rapport över sysselsättning i olika näringsgrenar. Förra året hade knappt 40 procent av de anställda i hotell- och restaurangbranschen en tidsbegränsad anställning. Det kan jämföras med cirka 17 procent i handeln och drygt 4 procent i byggsektorn.
Att branschens anställda inte får trygga anställningar är ett stort problem, säger HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel.
– Det handlar om våra medlemmars trygghet och möjlighet till försörjning. Det är en väldigt viktig fråga för oss, att öka sysselsättningsgraden och öka andelen fasta jobb.
Hotell- och restaurangbranschen har också lägst andel heltidsanställningar, visar rapporten. År 2015 hade 59 procent av de anställda en heltidsanställning. Det kan jämföras med byggnäringen där 93 procent arbetade heltid eller handelns 71 procent.
Pim van Dorpel tror att branschens anställningsvillkor kan avskräcka folk från att söka sig dit.
– Ju sämre du placerar dig i klassen, ju färre kommer att vilja arbeta där. Det är en viktig fråga för branschen i stort.
Rapporten visar också att de allra kortaste deltiderna, 1-19 timmar i veckan, är vanliga i branschen. Förra året arbetade cirka 14 procent av de sysselsatta kort deltid. Det ska jämföras med 2 procent inom bygg och 7 procent inom vård- och omsorg.