Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nya regeringskrav för visstider

Regeringen har kommit med ett förslag som ska hejda missbruk av visstidsanställningar. Hotell- och restaurangfacket hade önskat tuffare åtgärder, säger Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF.

Publicerad 13 maj 2015

En allmän visstidsanställning ska oftare än i dag övergå till en tillsvidareanställning, enligt det förslag som Arbetsmarknadsdepartementet nu skickar ut på remiss. Om den sammanlagda anställningstiden med visstid är mer än två år ska anställningen automatiskt ge en tillsvidareanställning. Det gäller inte bara inom dagens tidsram på fem år.

Sverige har tidigare fått kritik inom EU på grund av reglerna kring visstid. EU-kommissionen hotade Sverige med en stämning i EU-domstolen. Malin Ackholt, avtalssekreterare för HRF, bedömer att det nya förslaget kommer att räcka för EU:s del, men är ändå inte nöjd.
– Vi hade önskat betydligt tuffare krav. Detta är ingen lösning för vår bransch, där överutnyttjandet av visstider är massivt, men där personalen inte får vara kvar så länge som två år, säger Malin Ackholt.

Nu hoppas HRF i stället på att frågan om visstider ska kunna lösas under höstens avtalsförhandlingar mellan parterna.
– Vi har fortfarande möjlighet att lösa det förhandlingsvägen om vår motpart är villig att förhandla.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här