Ur temat Avtalsrörelsen
Nyheter avtal 2017

Så tycker vi om avtalet

Det är både skönt och en besvikelse att det inte blev strejk. Så säger medlemmarna dagen efter att avtalet blev klart och strejken blåstes av.

Publicerad 19 april 2017
Så tycker vi om avtalet
Marcos Contreras, på väg in på Grand Hôtel i sällskap med HRF:s ordförande Malin Ackholt och HRF-ombudsman Cecilia Creutz när konflikten fortfarande hotade. Foto: Anna-Karin Nilsson

Fråga 1: Hur känns det att det inte blev strejk?
Fråga 2: Vad tycker du om avtalet?

Marcos Contreras
Marcos Contreras. Foto: Anna-Karin Nilsson

Marcos Contreras, spa-personal och klubbordförande på Grand Hôtel, Stockholm.
1. – Det känns lite dubbelt. Strejk i sig är inget vi eftersträvar, så det är klart att det är bra att vi har en överenskommelse. Men samtidigt hade det kunnat vara ett tillfälle för medlemmarna att se hur många och starka vi är.
2. – Jag har inte hunnit lusläsa avtalet men vad jag hört är att vi har fått igenom våra viktigaste krav. Men Visita måste också ha fått igenom något och det kan finnas små ändringar i avtalet som är svåra att bedöma nu. Det som är synd är att ingångslönerna inte höjs lika mycket som andra löner i låglönesatsningen. Det gör det antagligen inte lättare att få personal till vår växande bransch.

Foto: Jonas Bilberg
Josefine Bäckström. Foto: Jonas Bilberg

Josefine Bäckström, barista och skyddsombud på Espresso House i Västerås.
1. – Det är skönt att det inte blev strejk. Jag tycker inte att vi ska behöva gå ut i strejk, det ska gå att lösa ändå.

2. – Jag tycker att det blev bra, framför allt med låglönesatsningen. Men det jag är mest glad över är att vi inte gav oss utan kämpade. Vi gav oss inte och vi fick igenom det viktigaste. Jag vet att de som har suttit i avtalsdelegationen har jobbat stenhårt och fått fram det bästa de kunde. Vi fick ett avtal som är bättre än det vi hade innan, så jag är nöjd.

 

Johan Östman. Foto: Rebecka Uhlin

Johan Östman, kock och platsombud på Mälarterassen i Stockholm.
1. – Jag var väldigt laddad, så nu är det mycket samlad energi som jag inte vet vad jag ska göra av. Men med tanke på vad vi lyckades få igenom så var det skönt att vi inte behövde gå i strejk. Om avtalet inte hade blivit så bra som det blev hade det inte känts lika bra.

2. – Vi är självklart alltid värda mer, men så som det var upplagt så hade vi inte kunnat få mycket bättre. Men man ska aldrig vara nöjd utan nu laddar vi om inför nästa avtalsrörelse.
Det här med omställningstid vid hyvling är en nödlösning. Jag tycker att hyvlingen ska bort helt. Det är inte 100-procentigt men jag tror inte vi kunde ha fått det bättre. Nu måste arbetsgivarna i alla fall tänka till. Med tanke på den stora personalbrist vi har är det helt sjukt att vi har behövt slåss för så små förbättringar. Tyvärr har arbetsgivarna inte förstått vad de behöver göra för att locka personal till branschen.

Gustav Thusberg. Foto: Daniel Nilsson

Gustav Thusberg, receptionist och platsombud på Scandic Triangeln i Malmö.
1. – Det är lite både och. Jag tror att det hade varit bra för organisationen om vi hade gått ut i strejk. Men nu fick vi till ett avtal, det är också bra. På hotellet verkar folk väldigt lättade och glada.

2. – Det är ett bra avtal, fast jag hade gärna sett att ingångslönerna hade ökat lika mycket som de andra lönerna. Det var bra att vi fick med omställningstiden vid hyvlingen, fast jag hade velat att vi också hade fått med turordningen enligt las. Det hade varit bra. Men som det är nu kanske det också kan avskräcka arbetsgivare från att hyvla eftersom man inte direkt kommer att tjäna pengar på det. Sedan är det är en hel del nya saker i avtalet som vi får vänta med se hur det spelar ut, som prövotiden på visstidsanställningar.

 

Åsa Björkbacka. Foto: Jonas Bilberg

Åsa Björkbacka, receptionist och skyddsombud på Clarion Collection Hotel Etage i Västerås.
1. – Det är bra att parterna kom överens. Men jag kunde känna en besvikelse först. Nu när vi var så nära hade vi kunnat visa vad vi går för och vad vi tycker.

2. – Det mesta verkar ha gått igenom vad jag har hört, så då tycker jag att det är bra.

 

 

 

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Nyheter Kollektivavtal

Stjärnkrogar saknar kollektivavtal

Restaurang Frantzén fick i går sin tredje Michelinstjärna. Men restaurangen saknar kollektivavtal. – Det är skamligt, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 20 februari 2018 5 kommentarer
Stjärnkrogar saknar kollektivavtal
Restaurang Frantzén är den första svenska restaurangen som fått tre Michelinstjärnor. Men restaurangen saknar liksom flera andra stjärnkrogar kollektivavtal.

Sverige fick i går sin första trestjärniga restaurang. En historisk dag tycker många. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Det är något som upprör Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson.
–Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen, säger Per Persson. 

Stjärnrestauranger som saknar kollektivavtal

Tre stjärnor:
Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:
Vollmers, Malmö

En stjärna:
Sav, Malmö
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm

Totalt har nu Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Men Hotellrevyns genomgång visar att flera av stjärnrestaurangerna saknar kollektivavtal.
–Tankarna snurrar kring varför de här toppkrogarna inte vill teckna avtal. Det kan vara så att de inte vill betala avtalsenliga löner. Jag vet kockar som fått jobb på stjärnkrogar och velat ha avtalsenlig lön men fått höra att vinsten för dem är att de får jobba på en så fin restaurang,  säger Per Persson.

Stjärnrestauranger med kollektivavtal

Två stjärnor:
Daniel Berlin, Skåne-Tranås
Oaxen Krog, Stockholm
Fäviken Magasinet, Järpen

En stjärna: 
Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
Aloë, Stockholm
Agrikultur, Stockholm
Imouto, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Ekstedt, Stockholm
Bloom in the Park, Malmö
Sture, Malmö
Bhoga, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Upper House, Göteborg
Hotell Borgholm, Öland
PM & Vänner, Växjö
Esperanto, Stockholm

Tidigare drev Björn Frantzén lyxkrogen Frantzén/Lindeberg som inte heller hade kollektivavtal. Jenny Bengtsson som då var ordförande för HRF:s sektion Stockholm-Gotland uppmärksammade detta på Twitter. Hon fick då svaret från Björn Frantzén att ”Nej, vi har inte råd.” Hotellrevyn har utan framgång sökt Björn Frantzén för en kommentar.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Nyheter arbetskraftsmigration

Han nekas papper för uppehållstillstånd

Sadat Chowdhury har arbetstillstånd och fast jobb på McDonald’s. Nu ska han söka permanent uppehållstillstånd, men arbetsgivaren vägrar fortfarande att lämna de uppgifter som Migrationsverket kräver.

Publicerad 20 februari 2018 Kommentera
Han nekas papper för uppehållstillstånd
Sadat Chowdhury. Foto: Elis Hoffman

I somras berättade Hotellrevyn om restaurangbiträdet Sadat Chowdhury från Bangladesh som jobbat på McDonald’s i Stockholm sedan 2010. De senaste fyra åren har han varit tillsvidareanställd. Trots det ville inte företaget Tornado AB, som driver restaurangen där han jobbar, ge honom det underlag som Migrationsverket kräver.
– Jag fick förlängt arbetstillstånd ändå, jag tror att det var för att facket hjälpte mig med ett brev. Nu ska jag söka permanent uppehållstillstånd. Jag har bett min arbetsgivare att de ska fylla i det som Migrationsverket vill ha, men de har sagt att de inte vill, säger Sadat Chowdhury.

Det som krävs är ett så kallat anställningserbjudande. Det behövs trots att han har anställningsbevis som styrker att han är tillsvidareanställd sedan flera år.
– Jag har samma jobb som jag haft hela tiden. Och jag har fått förlängt tidigare, så varför skulle de inte ge mig uppehållstillstånd nu, undrar Sadat.

För att få hjälp har han vänt sig till Hotell- och restaurangfackets Stockholmsavdelning igen. Ombudsmannen Cecilia Creutz förklarar att det är svårt för HRF att hjälpa till i migrationsärendena. De avgör från fall till fall om det finns något de kan göra utöver rådgivning.

Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd.Cecilia Creutz, HRF-ombudsman

– Det här fallet är tragiskt, tycker jag. Han har en fast anställning, men ändå vill inte arbetsgivaren ge honom anställningserbjudandet han behöver. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att det är ett sätt att kringgå lagen om anställningsskydd, så att de kan bli av med honom, säger hon.

Joakim Nordin är Sadats chef och store manager på restaurangen. Det är han som sagt att de inte tänker hjälpa honom med uppgifterna till Migrationsverket. Men han vill inte förklara varför. När Hotellrevyn söker honom för en intervju svarar han via mejl: ”Jag vill inte bli intervjuad i frågan. Hoppas du har en bra dag!”

För Sadat börjar tiden rinna ut. Senast den 15 mars måste han ha gjort sin ansökan om permanent uppehållstillstånd. Även den här gången fäster han sitt hopp till att det ska räcka med bevis på anställningen och ett brev från HRF som förklarar situationen.
– Om jag inte får uppehållstillstånd så vet jag inte vad jag ska göra. Jag måste väl åka tillbaka till Bangladesh, men jag har varit i Sverige så länge. Jag har barn som går på dagis, och det skulle vara väldigt svårt att återvända. Det här är så frustrerande.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Ur temat Kongress 2018
Nyheter kongress 2018

Nya kandidater till HRF:s ledning

Nu har alla Hotell- och restaurangfackets lokalavdelningar nominerat sina kandidater till ny ledning för förbundet. Den nya ledningen utses på HRF:s kommande kongress.

Publicerad 19 februari 2018 Kommentera
Nya kandidater till HRF:s ledning
HRF:s kongress i Visby 2014, då nuvarande ledningen valdes. Foto: Stig Hammarstedt

När HRF har kongress den 1 – 4 juni i år ska det väljas en ny ledning. Pelle Brandt, ombudsman i avdelning Karlstad, sitter i valberedningen.
– Vi har fått in nomineringar från samtliga åtta avdelningar, som vi nu ska gå igenom. De kandidater vi sedan tänker föreslå ska vi intervjua, antingen träffa dem eller ta det över video.

Förbundsstyrelsen består av elva personer. Det är åtta ledamöter som är yrkesverksamma inom branschen samt tre personer som utgör arbetsutskottet, AU. AU består av förbundsordförande, vice ordförande och avtalssekreterare.

Vissa avdelningar har nominerat flera personer, andra bara en suppleant. Det är ett stort ansvar att ta plats i förbundsstyrelsen, säger Pelle Brandt.
– Det är inte som att vara förtroendevald på sin arbetsplats. Här handlar det om att ha ansvar för alla anställda inom HRF. Förbundet har också ett antal miljoner på banken och det är förbundsstyrelsen som är ytterst ansvarig för dem.

Mer om nomineringarna

Valberedningen ska ta fram åtta ordinarie och åtta suppleanter till förbundsstyrelsen, tre till arbetsutskottet, samt två revisorer och två revisorssuppleanter. Det har kommit in totalt 24 nomineringar, varav två är till revisorsplatserna och inga till revisorssuppleantplatserna.

 

När det gäller arbetsutskottet ska valberedningen sätta samman ett förslag som de tror blir ett bra, välfungerande lag.
– Det blir förödande om ledningen drar åt olika håll, säger Pelle Brandt.

Valberedningen tänker på ett annat sätt när det gäller förbundsstyrelsen.
– Viss ska det finnas en samstämmighet även där, men de leder ju inte den dagliga driften. Förbundsstyrelsen ska vara lite i opposition till arbetsutskottet, så det är bra om det finns många olika åsikter, säger Pelle Brandt.

Alla som sitter i arbetsutskottet i dag har ställt upp för omval.

Den 28 mars blir valberedningens förslag offentligt.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 48 artiklar

Alla artiklar i temat (45 till)
Fråga om jobbet.
131
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.