I sista stund blev ett avtal klart för hotell- och restaurangbranschen. Det nya avtalet ska gälla i tre år och ger sammanlagt löneökningar på 1 650 kronor mer i månaden per heltidsanställd.
Tolv timmar innan den varslade hotellstrejken kom Hotell- och restaurangfacket och Visita överens om ett nytt kollektivavtal. Det nya avtalet innehåller bland annat löneökningar på 540 kronor per månad och heltidsanställd första året, 550 kronor andra året och 560 kronor det sista året. Dessutom har HRF fått igenom sina krav på en omställningstid när arbetsgivare vill minska personalens anställningsgrad, så kallad hyvling.
Vi har skapat en låglönesatsning i vårt avtal, som ligger helt i linje med LO-samordningen.
/blockquote>– Jag är allra mest nöjd med att vi har skapat en låglönesatsning i vårt avtal, som ligger helt i linje med LO-samordningen. Men vi har också kunnat premiera utbildning och erfarenhet samt kommit en bit på vägen med hur vi ska hantera frågan om hyvling och trygga jobb, säger HRF:s ordförande Malin Ackholt.
Det förra avtalet löpte ut den 31 mars och den 5 april strandade förhandlingarna. HRF varslade om strejk på 19 hotell i sex städer och Medlingsinstitutet kopplades in. Sedan dess har medlarna Claes Stråth och Gunilla Runnquist träffat HRF och Visita ett antal gånger och försökt hitta en lösning. I slutändan gjorde dock fack och arbetsgivare upp själva.
– Vi som parter satte oss ner och fortsatte att förhandla för att hitta en lösning. Vi har tagit vårt ansvar att skriva ett kollektivavtal för våra medlemmar. Den uppgörelse vi kom fram till tycker vi är väldigt bra, säger Malin Ackholt.Avtalet i korthet
- Avtalsperiod på 36 månader.
- Avtalet innehåller löneökningar på sammanlagt 1 650 kronor per månad och heltidsanställd. Löneökningarna fördelas med 540 kronor per månad år 1, 550 kronor per månad år 2, 560 kronor per månad år 3.
- Minimilönen för personer med sex års yrkeserfarenhet höjs lika mycket som utgående löner. Minimilönen för personer med kortare erfarenhet höjs med 80 procent av den summan.
- Övriga ersättningar i avtalet höjs med 6,5 procent.
- Nya regler vid så kallad hyvling av tjänster. Anställda får en omställningstid motsvarande uppsägningstiden i lagen om anställningsskydd.
- Säkerhetsarbetare i fjällvärlden ska placeras i lönegrupp 1, vilket innebär högre lön. Dit räknas skidpatrullörer och pistörer.
Förutom höjningen på 1 650 kronor så räknas övriga ersättningar, som exempelvis ob, upp med 6,5 procent. Man har också fått igenom tydligare skrivningar kring anställningsformen enstaka dagar, för att förhindra att den överutnyttjas. Dessutom har man kommit överens om att tillsätta en partsgemensam arbetsgrupp som ska se över hotellstädarnas arbetsbelastning.
Minimilönerna för dem som har minst sex års yrkeserfarenhet höjs lika mycket som utgående löner. Minimilönerna för dem med kortare erfarenhet höjs dock bara med 80 procent av den summan. Det var något som HRF fick gå med på för att kunna premiera personer med mer utbildning och erfarenhet, vilket var ett av fackets krav inför förhandlingarna.
– Man vill alltid ha lite mer. Men det här var så långt vi kom och vi har framför allt fått igenom låglönesatsningen, säger Malin Ackholt.Även Visita säger sig vara nöjda med avtalet.
– Vi gick in i den här avtalsrörelsen med förhoppningen att kunna utöka möjligheterna att belöna erfarenhet och kompetens. Det är också ett sådant avtal vi har landat i, säger Visitas vd Eva Östling i ett pressmeddelande.Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar