Mycket begränsat utrymme för löneökningar och mer flexibilitet för arbetsgivarna när de ska lägga scheman. Det är kraven från arbetsgivarna i Visita i förhandlingarna med Hotell- och restaurangfacket.
Det ser ut att bli tuffa avtalsförhandlingar i hotell- och restaurangbranschen. Arbetsgivarorganisationen Visita tycker att utrymmet för löneökningar är så gott som obefintligt. Höga ingångslöner och slopad rabatt på arbetsgivaravgiften för unga har gjort att kostnaderna för anställda har ökat. Arbetsgivarnas marginaler är för små, sade vd Eva Östling när Visita presenterade sina utgångspunkter för förhandlingarna.
– Utrymmet är alltså redan förbrukat. Allt som påverkar den totala kostnaden för att anställa en person påverkar marginalen. Det enda vi kan göra är att antingen höja priserna eller minska på personal.
Visitas förhandlingschef Antje Dedering är kritisk till låglönesatsningen som LO-förbunden enats om. Det är den som är grunden för HRF:s avtalskrav på 700 kronor i löneökning.
– Visita kommer inte att acceptera att HRF och LO vill bryta principen att industrin sätter ett kostnadstak för hela arbetsmarknaden. Det är oansvarigt att man vill göra avsteg från det.
Hur stora löneökningar Visita kan tänka sig är än så länge oklart, man vill inte komma med några konkreta förslag. Däremot är arbetsgivarorganisationen tydlig med att man vill förändra reglerna för schemaläggning. Mer flexibilitet för arbetsgivarna är målet.
– Vår näring har behov av att ha öppet när gästerna finns. Därför krävs det flexibilitet, besöksnäringen lever av det. Vi tror också att större flexibilitet kan öka andelen tillsvidareanställda, eftersom det minskar behovet av visstidsanställningar, sade Antje Dedering.
Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson tillbakavisar kravet på mer flexibilitet för arbetsgivarna vid schemaläggning.
– Det här handlar om våra medlemmars möjlighet att planera sina liv. Vi måste få Visita att förstå problematiken. I dag är det brist på arbetskraft, och risken finns att den blir värre för att människor inte ställer upp på att jobba på det sättet.