Nyheter Avtal 2017

HRF varslar om strejk på hotell

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Visita och HRF har strandat. Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk. Personal på 19 hotell i Göteborg, Stockholm, Malmö, Helsingborg, Umeå och Gävle berörs.

Publicerad 5 april 2017
HRF varslar om strejk på hotell
Gothia Towers i Göteborg, ett av hotellen där det varslats. Foto: Mostphotos

Det så kallade Gröna riksavtalet gick ut fredagen den 31 mars. Läget i förhandlingarna har varit kärvt. Anledningen till att HRF nu väljer att varsla om stridsåtgärder är oenighet när det gäller lönenivåer och trygga anställningar, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.
–  Det handlar om låglönesatsningen. Visita vill inte räkna på den så som den ser ut i industriavtalet och i LO-samordningen. Det innebär lägre löneökningar för våra medlemmar.

De här arbetsplatserna är uttagna i strejk

  • Stockholm: Berns Group AB, Clarion Hotel Amaranten, Grand Hotel Stockholm, Hotel C Stockholm, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu Royal Viking Hotel, Scandic Grand Central Hotel, Sheraton Stockholm Hotel
  • Göteborg: Gothia Towers Hotel, Hotel Scandic Opalen, Hotel Scandic Crown, Hotel Scandic No. 25, Scandic Hotel Europa
  • Malmö: Hotel Quality View, Hotel Scandic Triangeln
  • Helsingborg: Hotel Scandic Helsingborg Nord
  • Umeå: Hotel Aveny
  • Gävle: Hotel Scandic CH Gävle, Hotel Scandic Väst
 

Strejken bryter ut den 19 april klockan 06.00, om inte HRF och arbetsgivarorganisationen Visita kommer överens om ett avtal före dess. Strejken berör all personal inom HRF:s kollektivavtalsområde på de 19 hotellen. Arbete som normalt skulle ha gjorts av HRF:s medlemmar får inte heller göras av någon annan, som tjänstemän, medlemmar i andra fackförbund eller oorganiserade. Varslet innebär även blockad mot nyanställningar och blockad mot inhyrd personal.

Totalt arbetar 3 400 personer inom HRF:s avtalsområde på hotellen. Det finns flera skäl till att just de här arbetsplatserna har valts ut för att strejka.
– Vi tror att det är arbetsplatser där det ger stor effekt, det är tunga arbetsgivare. Dessutom har de många gäster som faktiskt har möjlighet att välja andra ställen, de kanske lika gärna kan åka någon annanstans. Det är också arbetsplatser där vi har en hög organisationsgrad, vilket är en fördel, säger Per Persson.

Anledningen till att industriavtalet är viktigt är att det  brukar sätta ramen även för andra kollektivavtal på arbetsmarknaden. Det innehåller löneökningar motsvarande ett värde av 6,5 procent på tre år. Där finns också en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor. HRF vill se en låglönesatsning motsvarande industrins överenskommelse.

Nästa steg blir nu att Medlingsinstitutet kommer att utse medlare, som både HRF och Visita måste godkänna.
– De kommer ta kontakt med oss och Visita omgående för att ta reda på var vi står och sedan ska de börja jobba. I övrigt så gäller kollektivavtalet trots att det är uppsagt och alla ska jobba på precis som vanligt, säger Per Persson.

Parterna har även haft svårt att komma överens när det gäller den så kallade hyvlingen, som innebär att arbetsgivaren drar ner på sysselsättningsgraden för personalen.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här