Nyheter Avtal 2017

HRF varslar om strejk på hotell

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Visita och HRF har strandat. Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk. Personal på 19 hotell i Göteborg, Stockholm, Malmö, Helsingborg, Umeå och Gävle berörs.

Publicerad 5 april 2017
HRF varslar om strejk på hotell
Gothia Towers i Göteborg, ett av hotellen där det varslats. Foto: Mostphotos

Det så kallade Gröna riksavtalet gick ut fredagen den 31 mars. Läget i förhandlingarna har varit kärvt. Anledningen till att HRF nu väljer att varsla om stridsåtgärder är oenighet när det gäller lönenivåer och trygga anställningar, säger Per Persson, avtalssekreterare för HRF.
–  Det handlar om låglönesatsningen. Visita vill inte räkna på den så som den ser ut i industriavtalet och i LO-samordningen. Det innebär lägre löneökningar för våra medlemmar.

De här arbetsplatserna är uttagna i strejk

  • Stockholm: Berns Group AB, Clarion Hotel Amaranten, Grand Hotel Stockholm, Hotel C Stockholm, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu Royal Viking Hotel, Scandic Grand Central Hotel, Sheraton Stockholm Hotel
  • Göteborg: Gothia Towers Hotel, Hotel Scandic Opalen, Hotel Scandic Crown, Hotel Scandic No. 25, Scandic Hotel Europa
  • Malmö: Hotel Quality View, Hotel Scandic Triangeln
  • Helsingborg: Hotel Scandic Helsingborg Nord
  • Umeå: Hotel Aveny
  • Gävle: Hotel Scandic CH Gävle, Hotel Scandic Väst

 

Strejken bryter ut den 19 april klockan 06.00, om inte HRF och arbetsgivarorganisationen Visita kommer överens om ett avtal före dess. Strejken berör all personal inom HRF:s kollektivavtalsområde på de 19 hotellen. Arbete som normalt skulle ha gjorts av HRF:s medlemmar får inte heller göras av någon annan, som tjänstemän, medlemmar i andra fackförbund eller oorganiserade. Varslet innebär även blockad mot nyanställningar och blockad mot inhyrd personal.

Totalt arbetar 3 400 personer inom HRF:s avtalsområde på hotellen. Det finns flera skäl till att just de här arbetsplatserna har valts ut för att strejka.
– Vi tror att det är arbetsplatser där det ger stor effekt, det är tunga arbetsgivare. Dessutom har de många gäster som faktiskt har möjlighet att välja andra ställen, de kanske lika gärna kan åka någon annanstans. Det är också arbetsplatser där vi har en hög organisationsgrad, vilket är en fördel, säger Per Persson.

Anledningen till att industriavtalet är viktigt är att det  brukar sätta ramen även för andra kollektivavtal på arbetsmarknaden. Det innehåller löneökningar motsvarande ett värde av 6,5 procent på tre år. Där finns också en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor. HRF vill se en låglönesatsning motsvarande industrins överenskommelse.

Nästa steg blir nu att Medlingsinstitutet kommer att utse medlare, som både HRF och Visita måste godkänna.
– De kommer ta kontakt med oss och Visita omgående för att ta reda på var vi står och sedan ska de börja jobba. I övrigt så gäller kollektivavtalet trots att det är uppsagt och alla ska jobba på precis som vanligt, säger Per Persson.

Parterna har även haft svårt att komma överens när det gäller den så kallade hyvlingen, som innebär att arbetsgivaren drar ner på sysselsättningsgraden för personalen.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.
– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

  • Ålder: 19, snart 20.
  • Gör: Kock på Djuret i Stockholm.
  • Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?
– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?
– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?
– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här