Nyheter avtal 2017

Varsel om konflikt på Samhall

Förhandlingarna om ett nytt avtal för Samhalls anställda har brutit samman. I dag varslar LO-förbunden om konflikt den 12 oktober. Knäckfrågan är låglönesatsningen.

Publicerad 2 oktober 2017
Varsel om konflikt på Samhall
Sju LO-förbund, däribland HRF, varslar om konflikt på Samhall från den 12 oktober. Foto: Samhall
Ann-Marie Stenberg, LO Foto: Privat

– Vi kan inte acceptera att de som tjänar minst inte ska få de här pengarna, utan att de ska behöva betala för det i form av försämrade villkor, säger Ann-Marie Stenberg, ansvarig för förhandlingarna från LO.

I helgen, den 30 september, gick det nuvarande avtalet för Samhalls anställda ut. Förhandlingarna mellan Almega Samhall och LO-förbunden om ett nytt har pågått sedan före sommaren, men det har gått trögt. I dag varslade LO-förbunden därför om konflikt. Från den 12 oktober råder övertids- och nyanställningsblockad inom Samhall, om parterna inte enats innan dess. Och om ingen lösning har nåtts före den 17 oktober kan konflikten utökas till en strejk, varnar LO-förbunden.
– Det första varslet gäller generellt inom Samhall. I nästa steg, om vi inte kommer överens, då finns det ett antal specifika arbetsplatser inom Samhall som blir uttagna i strejk, säger Ann-Marie Stenberg.

Hotell- och restaurangfacket är ett av förbunden som har medlemmar inom Samhall. Avtalssekreterare Per Persson säger att det är självklart att HRF ska ta strid för att deras löner ska höjas lika mycket som andras.
– Det är väldigt märkligt att Almega förnekar Samhallanställda minst samma löneökningar som övriga fått på svensk arbetsmarknad. Vi räknar med att Almega omedelbart sätter sig vid förhandlingsbordet igen och hittar en bra lösning för våra medlemmar.

De andra LO-förbunden som förhandlar med Almega är Fastighets, Handels, IF Metall, Seko, Kommunal och GS.

Almega Samhallförbundet skriver i ett pressmeddelande att man varit villiga att gå med på en låglönesatsning, men att det kräver vissa förändringar i kollektivavtalet för att inte spräcka märket. Att LO-förbunden nu varslar om konflikt är problematiskt, menar Per Gradén, avtalsansvarig.
– Samhallförbundet är helt inställda på att följa det märke som industrins parter satt, och genom det värna arbetsmarknadsmodellen. Om LO-förbunden är beredda att göra detsamma kommer vi att kunna enas om en låglönesatsning som ryms inom den kostnadsram om 6,5 procent över tre år som industrins parter enats om.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här