Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan HRF och Visita fortsatte i helgen och i går, måndag. Men läget är låst och än är inget avtal i sikte.
I fredags blev ett nytt kollektivavtal för industrin klart. Det var först då som Hotell- och restaurangfacket och Visita kunde börja diskutera lönenivåer. Industriavtalet innehåller löneökningar motsvarande ett värde av 6,5 procent på tre år. Där finns också en låglönesatsning för dem som tjänar under 24 000 kronor. För HRF och andra låglöneförbund är den delen extra betydelsefull.
HRF och Visitas förhandlare träffades både under söndagen och måndagen, men har ännu inte kunnat enas om ett nytt avtal. Enligt HRF:s ordförande Malin Ackholt står parterna långt ifrån varandra.
– Vi är oense om löneutrymmet och hur det ska beräknas. Vi i HRF utgår från industrins uppgörelse. Det gör inte Visita, som vi uppfattar det. Sedan är det också frågan om hyvling av tjänster som inte är löst, säger hon.
När det gäller hyvlingen så tittar parterna på avtalet för handeln som blev klart i helgen. Där kom fack och arbetsgivare överens om en omställningstid för den som får sin tjänst hyvlad. Det är samma krav som HRF har fört fram i förhandlingarna med Visita.
Om HRF och Visita kommer till ett läge där fortsatta förhandlingar inte är meningsfulla, så avslutas de i oenighet. Då kan avtalet sägas upp och parterna är fria att varsla om eventuell konflikt. På frågan om hur nära förestående ett varsel är, svarar Malin Ackholt så här:
– Vi har ansvar för att försöka teckna ett avtal för våra medlemmar. I nuläget uppfattar vi att arbetsgivarsidan inte vill följa det som gäller på svensk arbetsmarknad, det vill säga industrins märke. Det är vår bild.
Samtidigt som förhandlingarna har pågått har förtroendevalda i HRF varit ute och informerat medlemmar om vad som händer om det skulle bli konflikt. En av dem är kocken och skyddsombudet Johan Östman i Stockholm.
– Vi har framför allt varit på välorganiserade och stora arbetsplatser, där det är stor risk att de blir berörda om det blir konflikt. Vi har också värvat fler medlemmar. Om man jobbar på en arbetsplats där det blir strejk, så kan man bara få ersättning om man är med i HRF, säger han.
Hotell- och restaurangfacket har de senaste dagarna också fått stöd från andra LO-förbund, bland annat genom postningar i sociala medier.
– Det visar att vi har en samordning som är fullständig inom LO. Vi gick in i avtalsrörelsen med den intentionen, och det här visar att vi är enade, säger Malin Ackholt.