Nyheter avtal 2017

Nya avtal för bowlinghallar och konditorier

I slutet av juni tecknade Hotell- och restaurangfacket två kollektivavtal, ett för anställda på Almega-anslutna bowlinghallar och ett som gäller på konditorier med servering.

Publicerad 14 juli 2017
Nya avtal för bowlinghallar och konditorier
Anställda på Almega-anslutna bowlinghallar berörs av ett av de nya kollektivavtalen. Foto: Alexander Farnsworth/Mostphotos
Susanne Bali. Foto: Jann Lipka/HRF

Avtalet Almega bowling gäller 1 juni 2017 – 31 maj 2020. Utgående löner höjs med sammanlagt 1 560 kronor under perioden, räknat på månadslön för en heltidsanställd. Höjningen sker i tre jämnstora steg, med 520 kronor den 1 juni varje år.
De minimilöner som står i avtalet räknas upp med 2,2 procent från 1 juni i år. Nästa år räknas de upp 2,0 procent och året efter 2,3 procent.

En förändring i avtalet är en tydligare skrivning när det gäller arbetstid. Nu inleds texten med ett nytt moment där det står att beräkningsperioden för genomsnittlig arbetstid är åtta veckor.
– Arbetsgivarna ville  inte ha med detta utan ha årsarbetstid som regel. De ville att arbetstiden skulle räknas på en tolvmånadersperiod. Men det ville inte vi, säger Susanne Bali, ombudsman på HRF.

Möjligheten till årsarbetstid finns kvar i avtalet, förutsatt att arbetsgivare och anställda kommer överens om det.

Avtalet reglerar inte hyvling, när arbetsgivare vill minska personalens anställningsgrad.
– Det är inget problem på bowlingområdet. Det är svårt för arbetsgivare att hitta folk som kan yrket så det finns inget behov av att hyvla. Vi har inte haft några ärenden om detta.

Hyvling tas däremot upp i ett annat nytt kollektivavtal, det så kallade serveringsavtalet mellan HRF och Livsmedelsföretagen. Avtalsperioden är 1 april 2017 – 31 mars 2020 och gäller på konditorier med servering.
Många av förändringarna handlar om att göra reglerna mer lika riksavtalet mellan HRF och Visita. HRF har fått igenom sina krav på omställningstid vid hyvling, precis som i Visita-avtalet.
En annan nyhet är att det nu är möjligt att lägga ut 60 minuters schemalagd måltidsrast, tidigare var maxlängden 45 minuter.

Avtalen kan komma att bli ännu mer lika. En gemensam arbetsgrupp ska titta på vilka fler delar som kan anpassas.
Gruppen ska också diskutera hur föreskriften ”Organisatorisk och social arbetsmiljö” ska tillämpas.
– Vi är överens om att införliva den i arbetet och jobba med stress på arbetsplatsen, ensamarbete, hot och våld. Det är en bra sak som vi är ense om, och under en treårig avtalsperiod har vi också utrymme att arbeta med frågan, säger Susanne Bali.

Serveringsavtalets lönehöjning motsvarar 1 623 kronor mer i månaden för en heltidsanställd. Pengarna fördelas med 531 kronor från den 1 april 2017, 541 kronor 1 april 2018 och 551 kronor året efter.
Minimilönerna räknas upp med sammanlagt 6,5 procent under de tre åren. Avtalets högsta minimilön har kategorin ”kock med yrkesvana”, den är 23 204 kronor sedan 1 april i år.

Spara

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hej Gäst CLARA HENRY

”Skulle vilja ha makten över frukosten”

Clara Henry är programledare, bloggare och aktuell med tv-serien »Du Clarar mer än du tror« som har premiär på SVT den 1 oktober. Men om hon fick välja ett branschyrke att jobba i så skulle det vara som boss över frukostbuffén.

Publicerad 27 september 2020 Kommentera
”Skulle vilja ha makten över frukosten”
Clara Henry. Foto: Morgan Norman

Hur är du som gäst på hotell eller restaurang?
– Jag blir lyrisk om rummet eller frukostbuffén har något utöver det vanliga. Nu senast bodde jag på Calmar Stadshotell och blev jätteglad av att de hade fyra hantlar hängande på väggen. Otippat och roligt!

Vilket hotell- eller restaurangyrke skulle du helst vilja ha?
– Jag skulle vilja ha makten över frukostbuffén. Om jag fick bestämma över en frukostbuffé hade den varit episk.

Vad är det pinsammaste du gjort på hotell eller restaurang?
– När jag var i Örnsköldsvik med Melodifestivalen 2014 spelade vi Monopol en kväll. En kastade spelsedlarna över hela rummet. Jag filmade och lade ut på min Youtubekanal. Sedan fick jag en lång kommentar från tjejen som städat.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här