Nyheter avtal 2017

HRF anmäler kartläggande företag

Hotell- och restaurangfacket har anmält sju hotell till Datainspektionen efter att företagen försökt kartlägga anställdas eventuella fackmedlemskap. HRF vill att DI förbjuder hotellen att behandla uppgifterna och kräver att uppgifterna ska förstöras.

Publicerad 11 april 2017
HRF anmäler kartläggande företag
I slutet av förra veckan kom rapporter om att blanketter om organisationstillhörighet delats ut på flera av de varslade hotellen.
Eva-Lotta Ramberg. Foto: Anna-Lena Lundqvist

I förra veckan avslöjades att flera av hotellen som berörs av HRF:s konfliktvarsel försökt ta reda på vilka av de anställda som är med i facket. Nu har Hotell- och restaurangfacket anmält sju hotell till Datainspektionen. Anmälan gäller brott mot personuppgiftslagen.
– Med tanke på de syften som arbetsgivarna har uppgivit finns det inget stöd i personuppgiftslagen för att göra så här. Vi vill att DI omedelbart ska starta en tillsyn och sätta stopp för detta, säger Eva-Lotta Ramberg, förbundsjurist på HRF.

Det är LO-TCO Rättsskydd som lämnat in anmälan för HRF:s räkning. Erik Grahn är ansvarig jurist. Han säger att uppgifter om facktillhörighet är markerat som känsliga i lagstiftningen, och ska därmed behandlas varsamt.
– Det har man inte gjort här. Vi anser att det inte har varit nödvändigt att hantera dessa uppgifter och att man inte har hanterat dem varsamt. Min uppfattning är att man inte har tänkt igenom det här.

Erik Grahn säger att han aldrig tidigare stött på ärenden där företag i den här storleken försökt kartlägga anställdas fackmedlemskap.
– Aldrig på företag som har varit medlemmar i en arbetsgivarorganisation. Det har snarare varit på små, mindre seriösa företag, säger han.

Hotellen som har anmälts är Grand Hôtel, Berns, Rezidor Arlandia, Hotel C och Clarion hotel Amaranten i Stockholm, Gothia Towers i Göteborg och Quality hotel View i Malmö.

Hotell- och restaurangfacket kräver nu att DI snabbt inleder en tillsyn mot hotellen. Man vill att DI ska förbjuda hotellen att hantera uppgifterna på ett otillåtet sätt, med en miljon kronor i vite för den som bryter mot beslutet.
De blanketter som redan fyllts i och lämnats in ska dessutom förstöras, kräver HRF.
– Vi vet ju att en del redan har fyllt i och lämnat in dem. Vi vill att DI ansöker hos Förvaltningsrätten om att få dem utplånade, säger Eva-Lotta Ramberg.

Uppdaterad 2017-04-12. I en tidigare version av texten stod det att sex hotell anmälts.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här