Nyheter avtal 2017

Datainspektionen tar inte upp HRF:s anmälan

I går fick Datainspektionen en rad anmälningar från Hotell- och restaurangfacket. Det rörde sju hotell som försökt kartlägga HRF-medlemmar. Men redan ett par timmar efter att anmälningarna registrerats kom beskedet – Datainspektionen vidtar inga åtgärder.

Publicerad 12 april 2017

I går anmälde Hotell- och restaurangfacket sju hotell till Datainspektionen, DI. Hotellen berörs av HRF:s konfliktvarsel, och hade försökt kartlägga vilka av de anställda som är fackmedlemmar. Brott mot personuppgiftslagen, ansåg HRF och ville att DI omedelbart skulle inleda en tillsyn.

Men så blir det inte. Vid 10-tiden i dag fick LO-TCO Rättsskydd mejl från Datainspektionen om att en handläggare tilldelats ärendet. Drygt ett par timmar senare kom beskedet: DI inleder ingen tillsyn. I motiveringen står: ”Till Datainspektionen kommer det varje dag ett stort antal meddelanden med synpunkter på hur personuppgifter hanteras i olika delar av samhället. Vi har inte möjlighet att vidta åtgärder med anledning av vart och ett av dessa.”

Eva-Lotta Ramberg. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Detta upprör Hotell- och restaurangfackets förbundsjurist Eva-Lotta Ramberg.
– Vi har gjort en seriös anmälan. De avvisar den helt utan motivering. Vår ståndpunkt är att det fortfarande inte är tillåtet.

Förbundet reagerar även på den snabba handläggningstiden.
– Vi tycker att det är väldigt märkligt att en statlig myndighet redan efter ett par timmar kan fatta ett sådant här beslut. Det var en oerhört snabb handläggning. Frågan är om det verkligen är rättssäkert, säger Eva-Lotta Ramberg.

Hotell- och restaurangfacket har begärt att få ett möte med Datainspektionens generaldirektör i morgon.
Eva-Lotta Ramberg säger att förbundet även kommer att utreda de arbetsrättsliga aspekterna av arbetsgivarnas kartläggning.

Spara

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)