Nyheter avtal 2017

Konditorier näst på tur i avtalsrörelsen

Sedan Gröna riksavtalet blev klart i april har avtalsrörelsen tuffat på. I fredags växlade HRF yrkanden med Livsmedelsföretagen för anställda på serveringskonditorier.

Publicerad 5 maj 2017
Konditorier näst på tur i avtalsrörelsen
Avtalsrörelsen rullar på. Näst på tur står anställda på konditorier med serveringsdel. Foto: Istockphoto

Den 18 april tecknade HRF och Visita ett nytt kollektivavtal som gäller för de flesta anställda i hotell- och restaurangbranschen. Men ännu finns det många kollektivavtal kvar att teckna. I fredags har Hotell- och restaurangfacket växlat yrkanden med arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Avtalskraven gäller anställda på konditorier med serveringsdel.
– Vi yrkar på i stort sett samma saker som vi yrkade på med Visita, säger ombudsman Emil Bäckström som håller i förhandlingarna för HRF:s räkning.

Klara avtal

Samtidigt som Gröna riksavtalet blev klart tecknades även avtalen för Visita-anslutna restaurangkasinon, nöjesparker och för ordningsvakter. Strax därefter tecknade HRF avtal för anställda på Coop-restauranger. I dag blev även avtalet med Arbetsgivaralliansen klart. Det gäller bland annat anställda på vissa bingohallar.

Det pågår även förhandlingar om ett nytt avtal för bemanningsanställda. Förhandlingarna med Almega Bemanningsföretagen sköts av företrädare för några av LO-förbunden. I tisdags sade LO-förbunden upp avtalet. Motiveringen var att arbetsgivarna inte vill erbjuda bemanningsanställda samma villkor som ordinarie personal.
– Det ska vara samma kostnad och villkor att ta in bemanningsanställda som ordinarie personal. Detta vill inte bemanningsföretagen gå med på, sade LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson när avtalet sades upp.

Det nuvarande avtalet går ut vid lunch på tisdag den 9 maj, om parterna inte enats innan dess.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här