Nyheter avtal 2017

Visita: ”Oseriöst varsel”

Arbetsgivarorganisationen Visita fördömer HRF:s konfliktvarsel. – HRF:s varsel är helt enkelt oseriöst. De leker med svensk arbetsmarknad, säger Visitas vd Eva Östling.

Publicerad 5 april 2017
Eva Östling
Eva Östling. Foto: Visita

Hotell- och restaurangfackets strejkvarsel är oansvarigt med tanke på den viktiga jobbmotor som besöksnäringen är, skriver Visita i ett pressmeddelande. Dessutom, menar Visita, innebär en eventuell strejk risk för att folk ska bli av med jobben.
– Flertalet av våra medlemmar har mycket små marginaler. En strejk är ett direkt hot mot deras verksamhet och därmed ett direkt hot mot de jobb som är så viktiga för såväl HRF:s medlemmar som för hela samhällsekonomin, säger Visitas vd Eva Östling.

Visita anser att HRF:s lönekrav är högre än industrins märke. Därmed äventyrar förbundet hela den svenska modellen, menar arbetsgivarorganisationen.
– Att HRF vill sätta den svenska modellen ur spel är illavarslande. Ett stort ansvar faller på HRF:s axlar, säger Visitas förhandlingschef Antje Dedering.

Organisationen hoppas dock att parterna ska kunna undvika en strejk.
– Nu går vi in i medling. Vår förhoppning är så klart att komma i mål innan en eventuell strejk bryter ut, säger Antje Dedering.

Även arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, där Visita är medlem, är kritisk till HRF:s varsel. Vice vd Peter Jeppsson säger i ett pressmeddelande att ”agerandet är helt oacceptabelt”.
– Märket är satt och ska följas av alla parter. Hotell- och restaurangfacket är inne på en farlig väg när man försöker dra i gång en huggsexa om lönerna. Ytterst hotas svenska jobb och företag, säger Peter Jeppsson.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)