Nyheter avtal 2017

HRF vill höja lönerna med 700 kronor

Lönehöjning på 700 kronor i månaden och skärpta krav för arbetsgivare som vill hyvla arbetstid. Det är några av avtalskraven som Hotell- och restaurangfacket lämnar över till arbetsgivarna i Visita i dag.

Publicerad 7 februari 2017
HRF vill höja lönerna med 700 kronor
Branschens största kollektivavtal är det så kallade Gröna riks. Många andra avtal följer de ändringar som görs i det. Foto: Anna-Karin Nilsson
Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

– Att höja lönerna för våra medlemmar är det absolut viktigaste avtalskravet. Det är lönen man lever av. Sedan kräver vi att det ska löna sig bättre att ha lång yrkesvana, den skillnad som finns har tappat i värde. Vi måste göra det mer attraktivt att stanna i branschen, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Per Persson menar att HRF och arbetsgivarna egentligen är överens om att det ska vara större skillnad i lön mellan den som har många år i yrket och den som nyss börjat.
– Men vi har diametralt olika sätt att lösa det på. Visita vill frysa eller sänka lönerna för dem utan erfarenhet, medan vi vill höja lönerna för dem med lång erfarenhet. Det här kommer att bli en stor fråga i förhandlingarna, säger han.

Precis som i förra årets avtalsrörelse handlar flera av HRF:s avtalskrav om ökad trygghet för anställda i branschen. Ett av kraven är att tillsvidareanställning ska vara huvudregel och heltid en rättighet. Man kräver också mer restriktiv användning av allmän visstidsanställning.
– Vi motsätter oss inte visstidsanställningar, men vi vill att de bara ska användas i vissa fall. Arbetsgivaren får inte ha det som standard, utan det måste finnas särskilda skäl.

HRF:s krav i urval

  • Avtalsperiod på tolv månader.
  • Höjda löner med 700 kronor per heltidsanställd och månad. Minimilönerna höjs med ett värde som motsvarar detta. Den största delen av lönehöjningen fördelas generellt.
  • Alla ersättningar höjs med avtalets värde. Det gäller även den höjning på 1384 kronor som anställda får efter sex års yrkesvana. Den som varit anställd 5 år på samma företag ska få ett särskilt tillägg på 450 kronor
  • Tillsvidareanställning ska vara huvudregel och heltid en rättighet. Anställningsformen allmän visstid får bara användas i särskilda fall.
  • Det ska finnas regler för arbetsgivare som vill omplacera, omreglera anställningar eller förändra sysselsättningsgrad för de anställda.
  • All arbetstid under beräkningsperioden ska vara schemalagd.
  • Minst varannan vecka ska ledigheten infalla på fredag-lördag eller lördag-söndag.
  • Avsättning till LO-SAF avtalspension ska framgå på lönespecifikationen.
  • Förhandling i stället för samråd inför förändring av hotellstädares arbetsorganisation.
  • Begreppet ”frivillig övertid” tas bort för säsongsanställda (bilaga 2, Årsarbetsavtal och supplementet Turistanläggningar).

HRF kräver också skarpare regler för arbetsgivare som vill förändra personalens anställningsgrad, till exempel från heltid till deltid. Så kallad hyvling.
– Där vill vi ha krav på turordningsregler. I dag kan arbetsgivarna göra precis som de vill, de kan välja fritt vem som ska få arbeta färre timmar. Vi kräver också att den som blir utsatt för det ska få en omställningstid, för att ha möjlighet att ställa om i sitt liv.

En särskilt utsatt grupp är hotellstädare. Deras villkor måste förbättras, anser HRF. Därför kräver man att alla förändringar av organisationen av städarbetet ska förhandlas med facket. Hittills har det bara funnits krav på samråd med personalen i sådana frågor.
– Det är dags att ta hotellstädarnas arbetsmiljö på allvar. Arbetsgivarna har ett ansvar som de inte tar, något måste hända nu. Vi tror att det här är ett sätt, säger Per Persson.

Den sista mars löper branschens största kollektivavtal, Gröna riks, ut. Då ska förhoppningsvis facket och arbetsgivarna ha kommit överens om ett nytt avtal. Under februari och mars har HRF och Visita ett antal förhandlingstillfällen inplanerade.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.
– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

  • Ålder: 19, snart 20.
  • Gör: Kock på Djuret i Stockholm.
  • Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?
– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?
– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?
– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här