Nyheter avtal 2017

”Kampvilja och oro hos medlemmarna”

I går varslade HRF om strejk. Nu pågår förberedelserna för fullt runt om i landet, både på avdelningarna och på de uttagna hotellen. Kampviljan är stark, men det finns också många frågor.

Publicerad 6 april 2017
”Kampvilja och oro hos medlemmarna”
Som en del i konfliktförberedelserna är HRF:s ordförande Malin Ackholt ute på de berörda hotellen. Här är hon på väg in på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Anna-Karin Nilsson
Mathias Westbrand Emilsson. Foto: Ann Patmalnieks

Hotell- och restaurangfacket rustar för konflikt. Strejkvarslet var startskottet för en period av intensiva förberedelser, både på förbundets avdelningar och ute på de berörda arbetsplatserna. Mathias Westbrand Emilsson är vice ordförande för klubben på Hotel Aveny i Umeå, ett av de varslade hotellen. Han säger att stämningen är god bland kollegorna.
– Folk är jävligt peppade. Det är kampanda i luften. Folk känner att det här är bra och att det är på tiden att vi står upp för att vi ska få bättre villkor.
I slutet av veckan ska klubben på hotellet hålla medlemsmöte och informera om strejken. På agendan står också att se till att de sista oorganiserade på arbetsplatsen blir medlemmar, säger Mathias Westbrand Emilsson.
– Nu ska vi samla in de sista kollegorna och se så att de blir medlemmar. Det är det bästa både för deras skull och för kampens.

Marcos Contreras
Marcos Contreras. Foto: Jann Lipka/HRF

På en annan av de andra uttagna arbetsplatserna, Grand Hôtel i Stockholm, har reaktionerna på varslet varit blandade, säger klubbordförande Marcos Contreras.
– Det finns kämpalust och glöd, men det är också lite oroligt. Alla vet inte hur processen ser ut. Vi i klubben har satt upp lappar med information under hela avtalsrörelsen, men det är inte säkert att alla läser. Nu när varslet kom och vi blev uttagna hajar man till.
Klubben försöker informera medlemmarna, till exempel om hur det fungerar med konfliktersättning och strejkvakter.
– En del tycker att det låter lite läskigt, som att de ska bråka. Men tanken är inte att vi fysiskt ska stoppa någon från att gå in. Om en oorganiserad kollega är på väg in ska vi berätta om reglerna och att vi står upp för våra villkor, säger Marcos Contreras.

Fakta: Varslet i korthet

Om avtal inte tecknats mellan HRF och Visita före 06:00 den 19 april blir det strejk. Varslet omfattar 19 hotell i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Stockholm, Gävle och Umeå. Sammanlagt berörs 3 400 anställda av strejkvarslet. Förhandlingarna bröt samman efter att parterna inte kunnat enas om lönehöjningarna i avtalet och nya regler för så kallad hyvling.
Julieta Cardenas. Foto: Jann Lipka/HRF

Ute på HRF-avdelningarna arbetar man för fullt med att informera medlemmar och hålla kontakt med förtroendevalda, säger Julieta Cardenas, kassör på HRF:s Stockholmsavdelning.
– Vi fortsätter att organisera de uttagna arbetsplatserna och stötta de förtroendevalda på hotellen på olika sätt. Vi har skickat ut mejl till alla berörda medlemmar i vår avdelning och fått tillbaka en del frågor.
Avdelningen håller extra öppet för medlemmar och förtroendevalda som vill prata.
– Vi har öppet i kväll och i morgon och mellan 9.00 och 14.00 lördag och söndag. Om folk känner sig oroliga eller vill veta mer kan de komma hit.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här