Nyheter avtal 2017

”Kampvilja och oro hos medlemmarna”

I går varslade HRF om strejk. Nu pågår förberedelserna för fullt runt om i landet, både på avdelningarna och på de uttagna hotellen. Kampviljan är stark, men det finns också många frågor.

Publicerad 6 april 2017
”Kampvilja och oro hos medlemmarna”
Som en del i konfliktförberedelserna är HRF:s ordförande Malin Ackholt ute på de berörda hotellen. Här är hon på väg in på Grand Hôtel i Stockholm. Foto: Anna-Karin Nilsson
Mathias Westbrand Emilsson. Foto: Ann Patmalnieks

Hotell- och restaurangfacket rustar för konflikt. Strejkvarslet var startskottet för en period av intensiva förberedelser, både på förbundets avdelningar och ute på de berörda arbetsplatserna. Mathias Westbrand Emilsson är vice ordförande för klubben på Hotel Aveny i Umeå, ett av de varslade hotellen. Han säger att stämningen är god bland kollegorna.
– Folk är jävligt peppade. Det är kampanda i luften. Folk känner att det här är bra och att det är på tiden att vi står upp för att vi ska få bättre villkor.
I slutet av veckan ska klubben på hotellet hålla medlemsmöte och informera om strejken. På agendan står också att se till att de sista oorganiserade på arbetsplatsen blir medlemmar, säger Mathias Westbrand Emilsson.
– Nu ska vi samla in de sista kollegorna och se så att de blir medlemmar. Det är det bästa både för deras skull och för kampens.

Marcos Contreras
Marcos Contreras. Foto: Jann Lipka/HRF

På en annan av de andra uttagna arbetsplatserna, Grand Hôtel i Stockholm, har reaktionerna på varslet varit blandade, säger klubbordförande Marcos Contreras.
– Det finns kämpalust och glöd, men det är också lite oroligt. Alla vet inte hur processen ser ut. Vi i klubben har satt upp lappar med information under hela avtalsrörelsen, men det är inte säkert att alla läser. Nu när varslet kom och vi blev uttagna hajar man till.
Klubben försöker informera medlemmarna, till exempel om hur det fungerar med konfliktersättning och strejkvakter.
– En del tycker att det låter lite läskigt, som att de ska bråka. Men tanken är inte att vi fysiskt ska stoppa någon från att gå in. Om en oorganiserad kollega är på väg in ska vi berätta om reglerna och att vi står upp för våra villkor, säger Marcos Contreras.

Fakta: Varslet i korthet

Om avtal inte tecknats mellan HRF och Visita före 06:00 den 19 april blir det strejk. Varslet omfattar 19 hotell i Malmö, Helsingborg, Göteborg, Stockholm, Gävle och Umeå. Sammanlagt berörs 3 400 anställda av strejkvarslet. Förhandlingarna bröt samman efter att parterna inte kunnat enas om lönehöjningarna i avtalet och nya regler för så kallad hyvling.

Julieta Cardenas. Foto: Jann Lipka/HRF

Ute på HRF-avdelningarna arbetar man för fullt med att informera medlemmar och hålla kontakt med förtroendevalda, säger Julieta Cardenas, kassör på HRF:s Stockholmsavdelning.
– Vi fortsätter att organisera de uttagna arbetsplatserna och stötta de förtroendevalda på hotellen på olika sätt. Vi har skickat ut mejl till alla berörda medlemmar i vår avdelning och fått tillbaka en del frågor.
Avdelningen håller extra öppet för medlemmar och förtroendevalda som vill prata.
– Vi har öppet i kväll och i morgon och mellan 9.00 och 14.00 lördag och söndag. Om folk känner sig oroliga eller vill veta mer kan de komma hit.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter CULINARY OLYMPICS

Hallå där, Matilda Pylkkö

Nyligen tog kocklandslaget silver i matlagnings-OS i Stuttgart. Matilda Pylkkö var där som commis.

Publicerad 25 februari 2020 Kommentera
Hallå där, Matilda Pylkkö
Matilda Pylkkö var commis under OS i matlagning med svenska kocklandslaget. Foto: Elis Hoffman

Berätta hur det var.
– Det var helt fantastiskt. En erfarenhet utöver det vanliga. Det var mäktigt att vara på plats för att göra det som vi har tränat på i ett år.

Om Matilda Pylkkö

  • Ålder: 19, snart 20.
  • Gör: Kock på Djuret i Stockholm.
  • Aktuell: Commis i Kocklandslaget som tog silver i matlagnings-OS.

Vad tar du med dig?
– Det är så roligt att få grotta ned sig i något så totalt. Man ser bara en sak – att stå i kök och laga mat. Det är en ynnest att få ha gjort det. Jag tar också med mig hur mycket man är kapabel till om man verkligen vill. Att se de här kockarnas passion och slit, utan att någonsin klaga, det är så inspirerande. Jag är så glad att jag fick den här erfarenheten.

Var det nervöst?
– Det var det absolut. Speciellt på prisutdelningen, det är ju där allt avgörs. Vi hade en bra känsla men det kom en bronsmedalj i en deltävling som gjorde att vi blev lite osäkra. Besvikelsen var rätt stor först att det bara blev silver. Men det är ju världens bragd – vi är näst bäst i världen.

Vill du tävla igen?
– Ja, absolut, men inte just nu. Nu vill jag jobba och kunna använda lite av det jag har lärt mig. Men sedan, om ett år kanske. Det är väldigt utvecklande med utmaningen.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Asif fick inte ha skägg på jobbet

Anställda på McDonald’s i Umeå vittnar om att de tvingats välja mellan att raka av sitt skägg och att sluta på restaurangen. Asif Sarker är en av dem. Arbetsgivaren förnekar saken.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera
Asif fick inte ha skägg på jobbet
Asif Sarker menar att han fick sluta på McDonald's i Umeå eftersom han vägrade raka av sitt skägg. Foto: AnnaKarin Drugge

Det var tidningen Folkbladet som först skrev om problem på en McDonald’s-restaurang i Umeå. Flera anställda vittnar i tidningen om att problemen började när en ny ägare tillträdde i slutet av förra året. Ägaren ska enligt anställda ställt nya krav på klädsel och utseende, bland annat ska han ha infört en ”nolltolerans mot skägg”.
– Han skickade ett mejl till alla anställda om att alla måste raka sig varje dag före arbetet, säger Asif Sarker.

Asif är utövande muslim och bär skägg av religiösa skäl. Det hade han även vid anställningstillfället, och fram till att den nya ägaren tog över arbetade han med skäggskydd i köket.
– Men det var inte tillräckligt för den nya ägaren, säger Asif.
I mitten av februari fick han sin provanställning på restaurangen avslutad. Asif menar att det enda skälet var att han vägrade raka av sitt skägg.
– Jag hade inte misskött mitt arbete på något sätt. Ägaren var tydlig med att han inte ville ha någon som inte var renrakad på restaurangen. Det var inte bara jag som fick sluta.

Mikael Forsberg, ombudsman på HRF i Umeå, är bekant med problemen på restaurangen.
– Jag har fått frågor om detta från en medlem som hade fått tjat om att raka av sitt skägg. Jag berättade att det inte är något som arbetsgivaren kan kräva, säger han.
Han menar att det inte finns stöd i Livsmedelslagen för att kräva att anställda ska raka av sitt skägg.
– Man måste ha skäggskydd, liksom du måste ha skydd för håret när du arbetar i kök. Men det är också allt.
Ännu har han inte fått begäran om att driva ärenden för någon medlem på arbetsplatsen.
– Men vi kommer att följa utvecklingen, säger Mikael Forsberg.

Asif Sarker, som inte är medlem i HRF, är i dag arbetslös. Han överväger nu att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen. Det känns viktigt för honom att driva frågan vidare, även om han har liten förhoppning om att det ska leda någonstans.
– Jag bryr mig egentligen inte om jobbet, men eftersom jag inte har gjort något fel är det min rättighet att kräva det tillbaka.

Läs arbetsgivarens svar här.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Nyheter ARBETSMILJÖ

Arbetsgivaren: ”Det är olyckligt”

Ägaren till restaurangen där Asif Sarker arbetade, Erik Edin, menar att ingen har fått sluta på grund av sitt skägg. ”Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt”, skriver han i ett mejl.

Publicerad 24 februari 2020 Kommentera

Tidigare anställda berättar att de har fått sina provanställningar avslutade på grund av att de inte velat raka av sitt skägg. Vad säger du om det?
Som arbetsgivare kan jag inte uttala mig om enskilda individer av respekt för den personliga integriteten, men ingen har fått sluta hos oss på grund av den anledningen. Om någon har uppfattat det på det viset så är det väldigt olyckligt.

Enligt mejl som Hotellrevyn har tagit del av finns det eller har funnits en ”nolltolerans mot skägg” på arbetsplatsen. Varför det?
– Det är olyckligt om något mejl har misstolkats, man får ha skägg så länge det är kortklippt, välansat och rent. Det handlar om hygien och matsäkerhet.

Är det inte diskriminerande mot människor som av olika skäl vill ha skägg?
– All form av diskriminering är oacceptabel hos oss. Alla är välkomna till McDonald’s oavsett ursprung eller religionstillhörighet. Vi har anställda från hela världen med olika bakgrund, trosuppfattning och språk. Jag skulle faktiskt våga säga att mångfald är något som utmärker oss som arbetsgivare.

Har arbetssökande med skägg samma möjlighet som sökande utan skägg att få jobb hos dig?
– Ja, man kan ha skägg och jobba hos oss – men då ska det vara kortklippt och välansat av hygien- och matsäkerhetskäl.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Fråga om jobbet.
89
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här