Nyheter avtal 2017

Nytt avtal för Ikea-serveringar

Ännu ett nytt kollektivavtal är klart. I måndags klubbade förbundsstyrelsen igenom ett nytt avtal med Svensk Handel för anställda på Ikeas kaféer och restauranger. En nyhet är en extra inbetalning till tjänstepensionen.

Publicerad 15 juni 2017
Nytt avtal för Ikea-serveringar
Det nya avtalet för anställda på Ikeas serveringar innehåller bland annat en extra inbetalning till tjänstepensionen. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

Det nya avtalet för anställda på Ikeas serveringar gäller från den 1 maj i år till den 30 april 2020. Under den perioden ska utgående löner höjas med 1 489 kronor. Avtalets minimilöner höjs med hela värdet, med undantag för restaurangbiträden under 20 år. För anställda i den kategorin som fyllt 19 år höjs minimilönen med 70 procent. För restaurangbiträden som är 16-18 år höjs minilönen med 50 procent.

Nytt i avtalet är ett påslag på inbetalningen till tjänstepensionen för anställda mellan 25 och 64 år. Den kompletterade premien som arbetsgivarna ska betala är 0,4 procent av lönesumman från den 1 april 2018 och 0,8 procent från den 1 april 2019. I avtalet finns också en ny skrivning om omställningstid vid så kallad hyvling av sysselsättningsgrad.

Fakta: Avtal kvar i årets avtalsrörelse

Avtalet för Folkets Hus och Parker med KFO, Idea-avtalet, Almega Spelavtalet, Almega Nöjesavtalet, Almega Bowlingavtalet, Almega Bingoavtalet, Cateringavtalet med Flygarbetsgivarna, Serveringsavtalet med Livsmedelsföretagen, Avtalet för bankmatsalar med BAO.

Än är avtalsrörelsen långt från över. Hotell- och restaurangfacket förhandlar fortfarande på en rad andra avtalsområden, bland annat för serveringskonditorier och Almega-anslutna nöjesparker.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här