Nyheter avtalsrörelsen

Framtidsrådet tar paus i känsliga frågor

Nu börjar arbetet i HRF och Visitas gemensamma framtidsråd ta form. Men under avtalsrörelsen som börjar i nästa vecka pausar man i en del känsliga frågor.

Publicerad 1 februari 2017
Framtidsrådet tar paus i känsliga frågor
En av frågorna som Framtidsrådet jobbar med är digitaliseringen i branschen. Foto: Niclas Silverstrand

Det var under förra årets avtalsförhandlingar som Hotell- och restaurangfacket och arbetsgivarorganisationen Visita kom överens om att skapa ett framtidsråd. Där ska man gemensamt försöka hantera branschens problem, möjligheter och utmaningar. Ett av de övergripande målen är att skapa fler heltidsjobb och en mindre andel visstider i branschen.

Per Persson, HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

I september drog jobbet i gång och fyra arbetsgrupper med personer från fack och arbetsgivare bildades. Nu har de tagit fram planer för hur arbetet ska fortsätta fram till 2020. Men gruppen som ska jobba med kollektivavtal börjar med en paus.
– Ja, vi är helt överens om att inte göra något innan vi har tecknat ett nytt avtal. Vi pausar under förhandlingarna och sedan kan vi gå vidare under hösten, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

3 fakta om Framtidsrådet

  • Skapades som en överenskommelse mellan HRF och Visita under avtalsförhandlingarna 2016.
  • Ska arbeta med branschens möjligheter och utmaningar fram till 2020.
  • Har bland annat som mål att öka antalet tillsvidareanställningar på heltid minskad andel tidsbegränsade anställningar.

Han leder kollektivavtalsgruppen tillsammans med Visitas förhandlingschef Antje Dedering. Gruppen ska bland annat arbeta med frågor som ”Hur blir kollektivavtalet en konkurrensfördel?”. I samband med det ska gruppen gå igenom olika undersökningar och offentlig statistik som finns tillgänglig.
– Ett problem när vi pratar eller förhandlar med motparten är att de inte alltid godkänner offentlig statistik över exempelvis visstidsanställningar, utan hellre plockar fram egna siffror. Med den här genomlysningen hoppas vi på att hitta en gemensam bild, för att veta hur vi ska gå framåt, säger Per Persson.

De tre andra grupperna fortsätter sitt arbete även under avtalsrörelsen. De är inriktade på digitaliseringen i branschen, kompetensförsörjning och framtidens medarbetare.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)