Nyheter avtal 2017

Tuffa prioriteringar för avtalsrådet

Nu är det klart vilka frågor som Hotell- och restaurangfacket ska driva i avtalsförhandlingarna. Det beslutades på förbundets centrala avtalskonferens i går.

Publicerad 13 januari 2017
Tuffa prioriteringar för avtalsrådet
HRF:s avtalssekreterare Per Persson går igenom förbundets yrkanden med avtalsrådet. Foto: Anna-Karin Nilsson

På avtalskonferensen samlades förtroendevalda HRF:are från olika delar av landet och gick igenom de förslag till yrkanden som har arbetats fram de senaste månaderna.
– De beslut vi fattar här i dag kommer att beröra alla våra medlemmar. De blir den grund vi står på när vi ska ta fajten med arbetsgivaren, så att medlemmarna kan betala sin hyra och äta sig mätta. Därför är det här ett av fackförbundets absolut viktigaste möten, sade avtalssekreterare Per Persson när han inledde konferensen.

Avtalsrörelsen 2017

Kollektivavtalet mellan HRF och Visita går ut 31 mars. Den nuvarande avtalsperioden har varit 11 månader. HRF och Visita växlar yrkanden den 7 februari. LO-förbunden har enats om lönekrav på minst 2,8 procent eller 672 kronor för dem som tjänar under 24 000.

Löner, trygghetsfrågor och arbetstider är de områden som kommer att ha högst prioritet i förhandlingarna. Mia Larson, hotellreceptionist från Visby, är med i avtalsrådet för andra gången. Hon tycker att anställningsformerna är den viktigaste frågan.
– Jag tycker att heltid ska vara norm och tillsvidareanställningarna måste bli fler i vår bransch. Och höjda löner så klart. Det är bra att vi har en LO-samordning i år, det känns som en vinst och en trygghet för oss.

Via förbundets webb och på lokala avtalskonferenser har medlemmarna kunnat lämna in förslag till förändringar. Sedan har förhandlingsdelegationen och avtalsrådet gått igenom dem och gjort prioriteringar.
– Att prioritera bort sådant som vi vill ha, för att det är något annat som är ännu mer angeläget, är bland det svåraste som finns. Men det har ni gjort bra, sade Per Persson till ombuden på avtalskonferensen.

Den 7 februari lämnar HRF över avtalskraven till Visita.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)