Nyheter avtal 2017

Avtal klart för anställda på Samhall

Det blev ett nytt kollektivavtal för de anställda på Samhall till slut. Avtalet innehåller bland annat löneökningar på 7,1 procent inklusive en låglönesatsning för alla som tjänar under 24 000 i månaden.

Publicerad 10 oktober 2017
Avtal klart för anställda på Samhall
Foto: Samhall
Ann-Marie Stenberg, LO Foto: Privat

– Det är trist att Almega stod så långt ifrån oss från början, men vi är nöjda med att vi fått igenom en låglönesatsning för Samhalls anställda, säger Ann-Marie Stenberg, avtalsansvarig för Samhall på LO, i ett pressmeddelande.

Det tidigare avtalet för Samhalls anställda gick ut den sista september. Ett par dagar senare varslade LO-förbunden om konflikt som skulle bryta ut i övermorgon, 12 oktober, om parterna inte hade kunnat enas. Det som framför allt var knäckfrågan var låglönesatsningen, som innebär en extra satsning på alla som tjänar under 24 000 kronor i månaden. På Samhall tjänar nästan alla arbetare under den summan, skriver Fastighetsfolket.

När LO-förbunden hade varslat om konflikt utsågs medlare, som i dag lämnade ett slutbud till parterna. Sent på eftermiddagen kom beskedet att både fack och arbetsgivare sagt ja till budet. Det innebär att löner och andra ersättningar höjs med 7,1 procent från den första oktober. Avtalet berör drygt 20 000 anställda och gäller i tre år. Förutom HRF har LO-förbunden Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Seko och Kommunal medlemmar på Samhall.

Spara

Spara

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 2017 36 artiklar

Alla artiklar i temat (33 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här