Ur temat Avtalsrörelsen
Nyheter striden om tiden

Så vill arbetsgivarna styra över din tid

Arbetstiderna är den stora maktfrågan i årets avtalsrörelse. Det kommer att bli en hård strid för de hotell- och restauranganställda, tror HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Publicerad 14 mars 2017 Kommentera
Så vill arbetsgivarna styra över din tid
Det blir svårare för anställda i hotell- och restaurangbranschen att planera sina liv om Visitas förslag på nya regler för schemaändringar blir verklighet. Foto: Sandro Di Carlo/Colourbox, Anna-Lena Lundqvist

Arbetsgivarna vill ha mer flexibilitet och större möjlighet att styra när personalen ska jobba. Facket vill att de anställda ska få bättre möjligheter att planera sina liv.
– Det här är en stor maktfråga och det kommer att bli strid om arbetstiderna. Man kan faktiskt säga att det redan är det, säger Per Persson, avtalssekreterare i Hotell- och restaurangfacket.

Om ”Striden om tiden”

Striden om tiden kan vara det hetaste slaget i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Hotellrevyn har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. För HRF:s medlemmar handlar striden om schemaläggning, flexibilitet och rätten att planera sina liv.

Här är tidningarna som är med. Följ länkarna för att läsa deras artiklar.

Enligt Per Persson är arbetstiderna, kanske framför allt frågan om schemaläggning, många gånger viktigare än lönen för dem som jobbar i hotell- och restaurangbranschen.
– Har man ett jobb med taskiga arbetstider och dåligt schema så är det inte ovanligt att folk slutar, även om de får bättre lön.

I dag får arbetsgivarna ändra de anställdas scheman om det krävs för att verksamheten ska fungera. I så fall måste personalen bli informerad senast fjorton dagar i förväg. Men nu vill arbetsgivarorganisationen Visita ändra på det. I avtalsförhandlingarna kräver man för första gången att det bara ska behövas sju dagars framförhållning för att ändra i schemat. Enligt Visitas förhandlingschef Antje Dedering handlar det om att gästerna kräver mer flexibilitet i dag.
– Vår näring har behov av att ha öppet när gästerna finns. Därför krävs det flexibilitet, besöksnäringen lever av det, sade hon när Visita presenterade sina avtalskrav.

Arbetstidskraven

Det här vill HRF:

  • All arbetstid under beräkningsperioden ska vara schemalagd.
  • Minst varannan vecka ska lediga dagar omfatta fredag-lördag eller lördag-söndag.

Det här vill Visita:

  • Innan arbetsgivaren fastställer eller ändrar schema ska samråd ske med berörda anställda. Samråd ska ske senast sju dagar innan det börjar att gälla, om inte annat överenskommits.
  • Vid arbetstagarens egen uppsägning har arbetsgivaren rätt att förändra schemat för hela perioden. Vid eventuellt underskott av timmar vid anställningens slut har arbetsgivaren rätt att göra avdrag på slutlön.

HRF och avtalssekreterare Per Persson är helt emot förslaget.
– För våra medlemmar skulle det innebära en katastrof privat. Det går inte att bestämma vilka tider barnen ska vara på dagis eller planera att träffa släkten. För att gardera sig måste man offra semesterdagar, oavsett om man ska vara ledig eller inte, och det kan arbetsgivaren utnyttja.

Hotellreceptionisten Mia Larson i Visby har jobbat i branschen sedan 1970-talet. Hon ser med oro hur kraven på flexibilitet ökar – på bekostnad av personalens trygghet.
– Ja, det är till exempel mer deltider och krav på korta inställelsetider nu. Det blir osäkrare för oss som jobbar när arbetsgivarna inte vill schemalägga i onödan utan vill att alla ska vara flexibla, säger hon.

Många skulle få svårt att få livet att gå ihop.Mia Larson, hotellreceptionist.

Hon tycker att Visitas förslag om schemaändringar med sju dagars framförhållning är riktigt dåligt.
– För mig fungerar det ganska bra med fjorton dagar för att kunna planera mitt liv. Med kortare framförhållning så skulle jag inte kunna boka upp något, som att gå till tandläkaren till exempel. Många skulle få svårt att få livet att gå ihop.

HRF och Visitas förhandlare har nu mötts regelbundet sedan avtalskraven överlämnades. Enligt Per Persson står de väldigt långt ifrån varandra, särskilt när det gäller arbetstiderna.
– I år har det blivit ännu mer av en maktfråga, och det är första gången de lägger ett yrkande på att det ska räcka med varsel sju dagar före en schemaändring.  För dem är det viktigt att företagen ska kunna bemanna precis hur de vill, det återkommer i flera yrkanden. Det handlar om att kräva ut så mycket som möjligt av varje arbetad timme, säger han.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 21 artiklar

Alla artiklar i temat (18 till)
Nyheter skadedjur

Så slipper du krypen på jobbet

Livsmedel, värme och fukt – restaurangkök är perfekta boplatser för skadedjur. Men det finns knep för att slippa få de här ovälkomna gästerna.

Publicerad 24 mars 2017 Kommentera
Så slipper du krypen på jobbet
Råttor behöver bara ett hål stort som en tiokrona, så kan de ta sig in. Foto: Istockphoto

Råttor och möss – flexibla bakteriebomber

Trivs! Där det är lite stökigt utanför, då känner de sig välkomna. Alla sorters öppningar och halvstängda dörrar. Matrester som sprider dofter.
Vad gör de? Sprider virus och bakterier. Råttan kan komma från ett avlopp och springa över en yta där det sedan läggs livsmedel. Salmonella, e-coli och andra tarmsjukebakterier sprids. Även risk för leptospiros, en kraftig influensasjukdom som kan bli kritisk för personer med nedsatt immunförsvar.

Ring kommunen!

Gör din arbetsgivare inget? Vänd dig till ditt lokala miljö- och hälsovårdskontor. Kontakta Arbetsmiljöverket om du är orolig för att bli biten eller sjuk.

Det kan också bli bränder, kortslutningar och materialskador när gnagare ger sig på ledningar och rör. Kan bitas om de blir trängda och inte kan fly.
Porta dem. Ta bort bråte utan­för byggnaden så att boplatserna försvinner. Se till att dörrar är täta och var noga med sophanteringen. Möss kan ganska lätt tas med slagfällor, medan råttor är skickliga på att undvika fällor. Problemet är att man inte vill använda bekämpningsmedel där det finns livsmedel, men det finns gånger då köket måste stängas för att kunna göra det.
Varning för att själv använda bekämpningsmedel som finns att köpa i butik!

Kackerlackan trivs i köksvärmen

kackerlacka
Blattella germanica, tysk kackerlacka, är vanlig i Sverige. Verklig längd är 10-16 mm.

Trivs! På varma platser med smuts och mat i närheten. Kan ta sig fram själv inom­hus, men behöver hjälp för längre sträckor, exempelvis för att åka mellan en grossist och ett kök. Är platsen bra sänder de ut feromoner till andra kackerlackor: »Här finns ett mysigt, varmt, fuktigt och dunkelt ställe.«
Vad gör de? Sprider smitta, kan orsaka allergier.
Porta dem. Se till att de inte har mat. Städa, inte bara där smutsen syns utan även bakom spisar. Underhåll lokalen så att det inte bildas sprickor som blir boplatser. Ställ ut kackerlacksfällor på strategiska platser som ett early warning-system.
Blir det fångst gäller det att kartlägga och jaga boplatser. Skruva exempelvis ner en plåt till diskmaskinen och se om någon har bosatt sig där. Utöka antalet fällor med kackerlacksbete. I bästa fall blir man av med dem på 21 dagar, vilket är deras livscykel.

Ofräscha men ofarliga flugor

bananfluga
Bananflugan är redo att para sig 24 timmar efter kläckning.

Trivs! I rester och gammal mat och dryck. Puckelflugor gillar härsket fett och matpartiklar som blir kvar under skåp när man spolar golv. Fruktflugor tycker bäst om jäsande produkter, öl- och vin­slattar eller övermogen frukt. De uppstår inte ur produkterna, utan lockas dit av doftämnen.
Vad gör de? Inget alls, de är bara otrevliga.
Porta dem. Rengör tomma förpackningar, frakta bort tomglas så fort som möjligt. Håll golvbrunnar rena, använd hett vatten och borsta. Biologiska medel kan behövas. Se till att soppåsar inte spricker.

Baggar och mott tycker torrt är gott

Mjölbagge blir cirka 5 mm lång. Här med sin larv.

Till exempel mjölbaggar, plattbaggar, brödbaggar och mottfjärilar.
Trivs! I förpackningar med torra specerier. Kan komma med varorna eller finnas i lokalen. Gillar det som har högt näringsvärde.
Vad  gör  de? Kan försämra smaken på livs­medel, exempelvis ger mjölbaggar en kemisk smak. Men de är inte farliga att äta.
Porta dem. Fällor kan användas för att se om de finns i lokalerna. Vid upptäckt gäller det att leta i förpackningar. Städa, plocka bort och släng varor med kryp eller utgånget datum. Tänk »först in, först ut«. Se till att ha varorna med kortast hållbarhetstid längst fram. Bekämpningsmedel används i undantagsfall.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 21 artiklar

Alla artiklar i temat (18 till)
Nyheter skadedjur

»Kackerlackor av och till i mer än fyra år«

Glipande dörrar, små hål och springor i kakelfogar. Tobias Johansson vet hur ­skadedjur checkar in.

Publicerad 24 mars 2017 Kommentera
»Kackerlackor av och till i mer än fyra år«
En spricka mellan två glovplattor – sådant gillar kackerlackan. Foto: Colourbox
Tobias Johansson. Foto: Privat

Tobias Johansson är chef för livsmedelsenheten på miljö- och hälsoskyddskontoret i Sigtuna kommun. Spår av spillning och sönderbitna förpackningar är varningstecken som inspektörerna tittar efter. Gnagandet beror inte bara på att råttorna behöver mat.
– Deras tänder växer hela tiden, så de behöver gnaga ner dem, förklarar Tobias Johansson.

Annat att hålla koll på är om dörrar är täta och om det finns hål. Det räcker med små öppningar.
– Gnagare kan göra sig väldigt smala, bland annat för att deras fontaneller aldrig växer samman.

Ring kommunen!

Gör din arbetsgivare inget? Vänd dig till ditt lokala miljö- och hälsovårdskontor. Kontakta Arbetsmiljöverket om du är orolig för att bli biten eller sjuk.

De flesta arbetsplatser försöker lösa problemen så gott de kan och lyckas efter ett tag. Men inte alla.
– På en arbetsplats har de haft kackerlackor av och till i mer än fyra år. I sådana fall har man inte vidtagit de åtgärder som krävs. Slarv med hygien och lokalunderhåll leder till att man bjuder in olika typer av skadedjur.

Vissa arbetsgivare försöker också ta genvägar, som restaurangen där de använde en plåt för att täcka över trasiga kakelplattor.
– Då ökade problemen eftersom kackerlackorna fick ett perfekt ställe att gömma sig på.

Ingår i temat: Avtalsrörelsen 21 artiklar

Alla artiklar i temat (18 till)
Arbetslivsakuten relationer

Sex med kollegan på jobbfesten

I går var det fest med jobbet. I dag blossar Jeppes kinder och han tycker att folk flinar menande. Han och den söta bartendern hade spanat in varandra ett tag, och i går fick de ihop det. I linneförrådet. Men de kanske inte var så omärkliga som de trodde? Vad ska Jeppe göra?

Publicerad 24 mars 2017 Kommentera
Sex med kollegan på jobbfesten
Jeppes övriga jobbarkompisar – flinar inte de lite menande? Illustration: Annika Carlsson

»Den som är lägst i status är ofta den som får ta skit«

Linn Söderström
Linn Söderström. Foto: Emil Langvad/TT

Linn Söderström, kock, medgrundare av Take over gästspelsturné:

– Det första jag tänkte på är att Jeppe ska ta hänsyn till den andra personens position på arbetsplatsen. Tillhör hen ett kön som är i minoritet på jobbet eller något annat som gör personen lite mer utsatt som anställd? Jeppe kanske har jobbat där länge och är en etablerad person som har respekt.
Om det handlar om någon ny som de andra inte känner kan det bli så att »grejen« mellan dem gör personen extra utsatt. Den som är lägst i status är ofta den som får ta skit om det börjar snackas. Man mobbar sällan två personer. Oftast får en slampstämpel eller rykte om sig att ligga sig till bättre lön eller schema.

– Jag tycker att Jeppe kanske ska ta det lugnt ett par dagar, sedan prata med den andra personen. Ta reda på om de är inne i den här grejen på samma sätt. Det är jobbigt om den ena går och är olyckligt kär i sin arbetskamrat. Jag har haft en relation på jobbet och vi höll det hemligt ganska länge, för det kunde ha blivit så mycket snack. Det var med min chef. Folk var förvånade när vi berättade. Jag tyckte det var konstigt, det var en liten arbetsplats så de borde ha fattat det. Sedan beror det på hur bra folk är på att ljuga. Jag är rätt bra på det.

»Se det som en kul grej mellan två vuxna människor«

Suzann Larsdotter, sexolog, Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU
Suzann Larsdotter, RFSU. Foto: RFSU

Suzann Larsdotter, sexolog, Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU:

– Även om vi lever i en brytningstid och det börjar bli mer okej att ha en tillfällig relation eller en knullkompis så finns det fortfarande normer och ideal runt sex, med ›finsex‹ som är i en etablerad kärleksrelation och ›fulsex‹. Det är många aspekter som förklarar varför vi har olika sexualmoral: uppfostran, kultur, religiös tro, vilken kontext vi lever i.

– Men om Jeppe själv är nöjd med situationen och den andra personen också är det, so what! Är det sex med ömse­sidighet och samtycke och inte skadar någon tredje part så se det som en kul grej mellan två vuxna människor.
Är de i linneförrådet så ska de visa respekt mot kollegor och medmänniskor, och lämna rummet lika fräscht som det var innan.

– Sedan kan kollegorna reagera lite olika. Någon kan vara snörpig och tycka att det inte passar sig, någon kanske blir avundsjuk och andra kanske retas och pikas lite. Jeppe ska sköta det snyggt, han behöver inte berätta för någon utan det räcker med att le lite hemlighetsfullt. Fysiska uttryck mellan människor är något som inte brukar uppskattas på de flesta arbetsplatser, generellt. Så håll det lite lågt på jobbet.

Relationen kan bli en chefsfråga

Carin Dannert
Carin Dannert, HR-konsult. Foto: Privat

Carin Dannert, HR-konsult:
I början på 2000-talet gjorde Carin Dannert intervjuer med 40 chefer om relationer på jobbet, till boken »Sex på jobbet – en ledarskapsfråga«.

– Jag tror att man som chef drar sig extra mycket för att ta tag i saken. Vi tror att vi är väldigt transparenta men vi är lite rädda och ängsliga. Det finns alltid relationer på en arbetsplats, både uttalade och outtalade. Och vet man att det finns en relation så går det inte att bortse ifrån. Det blir en chefsfråga i allra högsta grad, exempelvis om jag behöver ta ett beslut som berör den ene så vet jag att det påverkar båda. Eller om det handlar om något känsligt: ›Kommer hon att berätta det för honom?‹

– Jag hade en situation när jag var chef på en tidigare arbetsplats, där ett par inledde en romans. Man kunde känna att det var något. Helt plötsligt stod det en ros på hennes skrivbord, eller att de försvann på lunch. Sedan visade det sig att hela avdelningen visste och det påverkade hela gruppen.
Det finns bra saker med en relation, glädjen hos människor som tycker om varandra sprids även till oss andra och man kan också bli glad å deras vägnar.
Som chef vill jag ha en positiv ansats, det är inget konstigt med att träffas på jobbet. Jag kan säga: ›Härligt, jag hörde att ni är ihop, vad gör vi nu då? Vad tror ni det kan bli för konsekvenser?‹ Så får de själva prata om det. Paret på min tidigare arbetsplats resonerade om saken tillsammans, sedan valde han att sluta.

– Kanske behöver chefen flytta på någon, jag tycker nog att man inte ska jobba för tajt om man har en relation. I ett förhållande är du partisk, om det händer något på jobbet som inte är bra så ställs lojaliteten med partnern mot din roll som anställd. Den dagen det tar slut så kan det också vara bra att inte arbeta så nära varandra. Om det behövs en policy beror på verksamheten. På Systembolaget och inom militären har man tydliga direktiv. Ikea hyllar ju familjen men är också tydliga med att chef och medarbetare inte kan ha ett förhållande, om de är på samma avdelning.
Men man vill inte heller ha regler som gör att anställda blir tysta, utan ett arbetsklimat där man har transparens. Då krävs det modiga chefer som vågar tar upp saker som inte funkar.

Fråga om jobbet.
465
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.