Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL

Avtalsrörelsen på upploppet

Nu återstår bara två av HRF:s kollektivavtal. Men det går trögt med låglönesatsningen i de återstående – Almega Bingo och Almega Nöje.

Publicerad 9 februari 2021
Avtalsrörelsen på upploppet
Arbetsgivarna ställer sig kallsinniga till HRF:s krav på omställningstid vid hyvling. Foto: Colourbox

Låglönesatsningen inom LO innebär att man beräknar potten på en inkomst på 26 100 kronor för dem som tjänar mindre än så.
Det ger mer pengar till dem som tjänar minst, men ökar kostnaderna för företagen.

Det har knorrats en del från arbetsgivarhåll över detta, men hittills har alla kollektivavtal innehållit satsningen.
På Almega Nöjes område är det lite kärvare.
– De har ju ganska låga löner, i snitt runt 22 500 kronor i månaden, så visst blir det dyrare. Men det här är viktigt, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

När det gäller Almega Bingo vill HRF se omställningstid vid hyvling. På flera bingoföretag har personalen fått sin arbetstid sänkt. Nu vill facket att de får samma villkor som på till exempel anställda på Visitas avtalsområde, det vill säga en omställningstid innan den nya lägre tjänstgöringsgraden börjar tillämpas.

Hela hyvlingsförfarandet är fruktansvärt.Per Persson

– Hela hyvlingsförfarandet är fruktansvärt. Vi måste komma åt det på något sätt. Det är för jävligt att arbetsgivarna sitter helt iskalla och avvisar våra krav, säger Per Persson.

En sak som gör det svårare att få igenom kravet är att frågan finns med i de las-förhandlingar som förs mellan TCO, PTK, Svenskt Näringsliv samt LO-förbunden Kommunal och IF Metall.

– Vad de kommer överens om kommer sannolikt att leda till lagstiftning. Och då inväntar arbetsgivarna hellre det, eftersom villkoren de diskuterar är sämre än de vi har med till exempel Visita.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här