Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

De är redo för konflikt

Positiv och taggad stämning, men också lite pirrigt. Så beskriver tre förtroendevalda läget inför Hotell- och restaurangfackets konflikt nästa vecka. Lön och trygghet är frågor som står högt på agendan för branschens anställda.

Publicerad 12 november 2020
De är redo för konflikt
Annica Sjögren, Madeleine Ericson och Simon Karlsson. Foto: Therése A. Svensson, Privat, Anna-Lena Lundqvist

Om fem dagar, den 17 november, bryter konflikt ut om inte Hotell- och restaurangfacket och Visita har enats om ett nytt kollektivavtal.

HRF:s konfliktvarsel

  • Den 17 november. Blockad mot nyanställning, inhyrning, övertid och mertid på hela Visitas område. Strejk på två arbets­platser: Kraftkällan på Forsmarks kärnkraft­verk och Compass Groups personal­restaurang på Scania i Södertälje.
  • Den 19 november. Strejk på ytterligare fyra arbetsplatser: Grand Hotel i Stockholm, Scandic Nord i Helsingborg, Clarion Collection hotel Magasinet i Trelleborg och tre restauranger på Gothia Towers i Göteborg.

Det är framför allt två frågor som fick förhandlingarna att stranda.
Den ena är den låglönesatsning som är en del av LO-samordningen. Den andra stora frågan rör anställningstrygghet, där HRF bland annat vill att deltidsanställda som regelbundet jobbar mycket mertid ska kunna få sin tjänstgöringsgrad justerad. Här kan du läsa mer om det.
Om parterna inte kommer överens inleds blockad mot nyanställning, övertid, mertid och inhyrning på Visitas avtalsområde tisdag den 17 november. Dessutom tas två arbetsplatser ut i strejk på tisdagen och ytterligare fyra på torsdagen.
Vi kollade läget med några av medlemmarna på de berörda arbetsplatserna.

»Det känns som att alla är taggade«

Madeleine Ericson, platsombud Kraftkällan, Forsmarks kärnkraftverk:

Madeleine Ericson. Foto: Privat

Hur känns det?
– Det är mycket som händer hela tiden, man är lite nervös. Ingen av oss här har varit med om det här tidigare, så det känns lite pirrigt.

Hur är stämningen?
– Det känns som om alla är taggade. Det finns en känsla av att ”nu får vi kroka arm och stå upp för det här tillsammans”. Sedan hoppas vi så klart att det inte ska behöva gå så långt.

Hur förbereder ni er?
– Vi har möten nästan hela tiden. Vi går igenom vad som händer om det blir en konflikt, vi förbereder oss både mentalt och rent praktiskt. Pratar ihop oss och organiserar oss. Jag håller tät kontakt med avdelningen och försöker peppa medlemmarna.

Hur har reaktionerna varit från ledningen?
– Bra, än så länge. Vi har haft möte med dem, och de säger att de är här för oss om vi behöver det. Jag hoppas att det fortsätter så.

Vilken fråga tycker du är viktigast i förhandlingarna med Visita?
– Det jag tycker är helt klart viktigast är att få igenom löneökningen. Vi förtjänar att ligga på samma nivå som resten av arbetsmarknaden. En annan viktig fråga för mig är att vi behöver ett bättre skydd mot sexuella trakasserier från gäster. Det borde ligga i allas intresse och vara en självklarhet år 2020 att kämpa mot detta. Man ska känna sig trygg på sin arbetsplats.

»Det här gör vi ju för att alla ska få det bättre«

Simon Karlsson, klubbordförande Gothia Towers, Göteborg:

Simon Karlsson. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Är ni redo för konflikt?
– Ja det tycker jag ändå med tanke på allt som pågår just nu. Det är inte första gången vi blir uttagna i ett strejkvarsel så förberedelserna och rutin finns redan.

Hur har reaktionerna varit bland dina medlemmar?
– Det är lite blandat. De flesta är positiva och tycker att det är klart att vi ska ha samma löneökningstakt som andra. Sedan finns det de som precis har kommit tillbaka från permittering som känner en viss oro för ekonomin. Men jag tror att det greater good överglänser det. Det här gör vi ju för att alla ska få det bättre.

Vilken är den största frågan för er?
– Trygga anställningar. Det är en ständig fråga, inte minst på restaurangsidan, men även på hotell. Här på Gothia har vi kommit väldigt långt, men vi är inte framme än. Just nu har vi en ledning som tror på tillsvidareanställningar, men det kan ju ändras. Det är bra om vi kan säkra upp det i avtal.

Vilken stridsåtgärd tror du får störst effekt?
– Initialt tror jag att blockaden kommer att ställa till det mest. Vi har många som jobbar mertid och extra vid behov. Arbetsnedläggelsen tror jag kan ge ringar på vattnet. Ett så stort hotell som Gothia som inte kan servera gästerna mat. Men det är främst blockaden som kommer att bränna till.

»Målet är ju inte att strejka utan att få ett avtal«

Annica Sjögren, platsombud Clarion Collection Hotel Magasinet, Trelleborg:

Annica Sjögren. Foto: Therése A. Svensson

Ni är uttagna för strejk den 19 november om det inte blir avtal före dess. Hur känns det?
– Det har varit nära strejk flera gånger. En gång när en tidigare arbetsplats var uttagen löstes det två timmar innan. Så vi får se hur det blir den här gången. Målet är ju inte att strejka utan att få ett avtal.

Hur reagerar medlemmarna?
– De är nyfikna på vad som händer och undrar en hel del. Men vi ska få besök från avdelning Syd och då får de ställa frågor.

Vilken åtgärd blir mest kännbar hos er, strejken eller blockaden?
– Strejken. Blir den av kommer bara två personer att jobba. Blockaden påverkar inte eftersom vi har låg beläggning och inte tar in extrapersonal just nu.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här