Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Oklart läge i avtalsrörelsen

Coronavirusets framfart hotar nu avtalsrörelsen. Enligt Sveriges Radios Ekot överväger fack och arbetsgivare att förlänga nuvarande avtal och skjuta på förhandlingarna om nya.

Publicerad 18 mars 2020
Oklart läge i avtalsrörelsen
Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal kan skjutas på framtiden. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Vid den här tiden i avtalsrörelsen brukar det föras intensiva förhandlingar mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Den 31 mars löper flera stora kollektivavtal ut. I år är dock läget ett annat.
– I nuläget har vi koncentrerat oss på att hantera den enorma varselvågen som varit i vår bransch. Avtalsrörelsen har fått ta ett steg tillbaka, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Däremot har förbundet än så länge inte några andra planer än de som lades före krisen.
– Vi följer utvecklingen. Mycket hänger ju på hur industrin beslutar sig för att göra. Men vi har en situation i branschen som handlar om att rädda jobb. Det måste vara vårt fokus just nu.

En möjlighet är att prolongera, det vill säga förlänga, de nuvarande kollektivavtalen. Då enas parterna om att pausa förhandlingarna och återuppta dem vid ett senare tillfälle.
– Det finns ju ett intresse från LO-förbunden att ha en samlad avtalsrörelse, så vi avvaktar och ser hur det utvecklar sig, säger Malin Ackholt.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här