Ur temat Avtal 2020
Nyheter blockad

Ingen övertid för bemanningsanställda

I morgon fredag bryter LO:s konflikt med Kompetensföretagen ut, om man inte kommer överens om ett nytt avtal under dagen. Ett femtiotal HRF-medlemmar kan påverkas.

Publicerad 17 december 2020
Ingen övertid för bemanningsanställda
Från och med i morgon klockan 6 är det stopp för övertid, mertid och nyanställning i bemanningsföretag. Foto: Istockphoto

Uppdatering: Parterna kom överens om ett nytt kollektivavtal under torsdagskvällen, så det blir ingen blockad.

De 14 LO-förbunden har sedan 20 år ett gemensamt avtal för bemanningsanställda. För tio dagar sedan löpte avtalet ut, utan att man kommit överens med motparten Kompetensföretagen om ett nytt. Sedan i fredags har medlare jobbat för att hitta en lösning. Striden står främst kring hur man ska räkna på avsättning till tjänstepensionen.

Om inget avtal tecknas i dag kommer en blockad mot övertid, mertid och nyanställning att bryta ut i morgon bitti klockan 6.

– Vi har runt 45 medlemmar som kommer att beröras av det, säger Emil Bäckström, central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket.

Blockaden innebär att inhyrda arbetare inte får jobba övertid eller mertid. Det är också stopp för nyanställningar.

– Den som jobbar extra, och har en annan huvudsaklig sysselsättning, som inte har redan inbokade pass kommer inte att kunna schemaläggas från och med i morgon. Det räknas som en nyanställning enligt oss, säger Emil Bäckström.

Hotell- och restaurangfacket har tecknat en rad nya kollektivavtal under hösten. Ännu återstår åtta, inklusive bemanningsavtalet.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här