Ur temat Avtal 2020
Nyheter LÖNEPOTTER

Lönepotter ska synas

Hotell- och restaurangfacket har skickat ut en enkät till runt 9 000 medlemmar. Syftet är att ta reda på varför inte lönepotterna har förhandlats.

Publicerad 30 september 2019
Lönepotter ska synas
Hotell- och restaurangfacket har skickat ut en enkät till medlemmar för att ta reda på vart pottpengarna tar vägen. Avtalssekreterare Per Persson hoppas få ett bra underlag inför avtalsrörelsen. Foto: Peter Jönsson, Hans Christiansson/Mostphotos

I sju av Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal finns lönepotter. De innebär att en viss del av löneökningarna ska ge en generell löneökning för alla medlemmar, medan den större delen ska förhandlas och fördelas på lokal nivå. Om man inte förhandlar lokalt ska hela löneökningen läggas ut generellt. Problemet är att det sällan blir så. Lönepotten uteblir eller används fel, vilket leder till att lönerna pressas nedåt.

– Vi tror att man i vissa fall använder potten för att höja tarifflönerna, till exempel när anställda ska gå från ungdomslön till vuxenlön. Det kan ju också vara så att man ”glömt” lägga ut pottdelen. Då har arbetsgivaren i praktiken stulit lön från de anställda. Men vi vet ju inte. Det är därför vi skickar ut den här enkäten, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

I år har runt 570 arbetsplatser förhandlat om lönepotten. Drygt 7 000 har det inte.

– Om potten fungerar som den ska innebär det att arbetsgivaren har utvecklingssamtal och lönesamtal, och förhandlar med lokala parter. De som får en liten andel av potten ska ha en utvecklingsplan. Problemet är att våra medlemmar inte känner igen det här, säger Per Persson.

Genom enkäten hoppas förbundet få en bild av läget och ett underlag att använda i avtalsrörelsen.

– Allting landar i att vi har en negativ löneglidning. Det är som att dansa polka – vi tar ett steg fram och två steg bak.

Förra året, 2018, skulle löneökningarna ligga på i snitt 550 kronor per månad enligt avtalet. I själva verket landade de på i snitt 284 kronor. Till viss del kan det bero på den höga personalomsättningen i branschen, men det kan också bero på att potten används fel.

– Om arbetsgivaren lägger mycket pengar på en anställd som de vet ska sluta, eller om pottpengar går till att höja tarifflöner, då är det ett systemfel. Att en arbetsgivare organiserar arbetet så att det blir billigt kan jag förstå. Men inte att man stjäl från de anställda, säger Per Persson.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här