Hotell- och restaurangfacket har skickat ut en enkät till runt 9 000 medlemmar. Syftet är att ta reda på varför inte lönepotterna har förhandlats.
I sju av Hotell- och restaurangfackets kollektivavtal finns lönepotter. De innebär att en viss del av löneökningarna ska ge en generell löneökning för alla medlemmar, medan den större delen ska förhandlas och fördelas på lokal nivå. Om man inte förhandlar lokalt ska hela löneökningen läggas ut generellt. Problemet är att det sällan blir så. Lönepotten uteblir eller används fel, vilket leder till att lönerna pressas nedåt.
– Vi tror att man i vissa fall använder potten för att höja tarifflönerna, till exempel när anställda ska gå från ungdomslön till vuxenlön. Det kan ju också vara så att man ”glömt” lägga ut pottdelen. Då har arbetsgivaren i praktiken stulit lön från de anställda. Men vi vet ju inte. Det är därför vi skickar ut den här enkäten, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.
I år har runt 570 arbetsplatser förhandlat om lönepotten. Drygt 7 000 har det inte.
– Om potten fungerar som den ska innebär det att arbetsgivaren har utvecklingssamtal och lönesamtal, och förhandlar med lokala parter. De som får en liten andel av potten ska ha en utvecklingsplan. Problemet är att våra medlemmar inte känner igen det här, säger Per Persson.
Genom enkäten hoppas förbundet få en bild av läget och ett underlag att använda i avtalsrörelsen.
– Allting landar i att vi har en negativ löneglidning. Det är som att dansa polka – vi tar ett steg fram och två steg bak.
Förra året, 2018, skulle löneökningarna ligga på i snitt 550 kronor per månad enligt avtalet. I själva verket landade de på i snitt 284 kronor. Till viss del kan det bero på den höga personalomsättningen i branschen, men det kan också bero på att potten används fel.
– Om arbetsgivaren lägger mycket pengar på en anställd som de vet ska sluta, eller om pottpengar går till att höja tarifflöner, då är det ett systemfel. Att en arbetsgivare organiserar arbetet så att det blir billigt kan jag förstå. Men inte att man stjäl från de anställda, säger Per Persson.