Vad innebär strejkvarsel? Och hur påverkas anställda av en konflikt? Vi spanar in avtalsrörelsens tyngsta inslag.
1 Fackförbunden förhandlar med arbetsgivarnas organisationer om nya kollektivavtal. Kan de inte enas »strandar« förhandlingarna. Sedan brukar någon av parterna, ofta facket, förvarna om stridsåtgärder. Det kallas att »varsla«. Medbestämmandelagen säger att motparten ska få varslet minst sju arbetsdagar innan stridsåtgärderna ska börja.
2 Medlingsinstitutet ska också få varslet. De utser medlare för att hitta en lösning som båda parter kan acceptera. Under tiden kan varslade stridsåtgärder skjutas fram. Om medlarnas förslag godtas blir det ett nytt kollektivavtal i stället för konflikt.
3 Misslyckas medlingen blir varslet verklighet, en »öppen konflikt«. Hos HRF är det förbundsstyrelsen som beslutar om exempelvis varsel och konfliktåtgärder. Styrelsen har, tillsammans med förbundsordförande, det yttersta ansvaret för avtalsförhandlingarna.
4 Inför en konflikt har det hänt att arbetsgivare vill ta reda på vilka som är medlemmar i facket. Men det har du rätt att behålla för dig själv, det finns ett skydd i grundlagen.
5 Strejk är den stridsåtgärd man ofta tänker på, och det finns flera olika typer. Hela arbetsplatser kan tas ut i strejk, men det går också att begränsa strejken till vissa yrken eller arbetsuppgifter. Blockad är en annan stridsåtgärd. Vid exempelvis övertidsblockad tillåts bara arbete på ordinarie schemalagd arbetstid.
6 Det är obligatoriskt för HRF:s medlemmar att delta i en strejk eller blockad, om deras arbetsplats blivit uttagen av förbundet. En anställd som inte är medlem kan välja att delta. Skillnaden är att hen inte får konfliktersättning från facket.
7 Strejkande får inte lön, men facket betalar konfliktersättning till de medlemmar som berörs. I HRF:s stadgar finns regler om hur, när och till vem. Ersättningsnivån beslutas av förbundsstyrelsen.
8 När ett nytt avtal sluts eller om facket blåser av konflikten ska de som strejkat börja jobba som vanligt, på ordinarie schema eller enligt arbetsgivarens instruktioner. Arbetsgivaren kan inte säga upp någon på grund av stridsåtgärderna.