Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

”Jag är jäkligt nöjd”

Hotell- och restaurangfacket ser det nya Gröna riksavtalet som en stor framgång. Avtalet innehåller lönehöjningar med runt 1 200 kronor, längre schemaperioder och stopp för missbruk av extraanställning.

Publicerad 17 november 2020
”Jag är jäkligt nöjd”
Det nya avtalet blev klart först efter att medlare kopplats in. Foto: Peter Jönsson, Anna-Karin Nilsson

Efter långa och tuffa förhandlingar sade både HRF och Visita ja till medlarnas bud i går kväll. Resultatet blev ett riktigt bra avtal, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.
– Jag är jäkligt nöjd med att vi lyckades teckna ett avtal som dels innehåller det vi är överens om i LO:s samordning, och dels skapar bättre ordning och reda för våra medlemmar.

Mer om avtalet:

 • Avtalet gäller 1 november 2020 – 31 mars 2023.
 • En arbetsgrupp ska arbeta med frågan om nytt lönesystem.
 • Parterna enas om att införa avsättningar till avtalspension för 24-, 23- och 22-åringar under avtalsperioden
 • Parterna enas om att ta krafttag mot sexuella trakasserier från tredje man.
 • Parterna kommer att arbeta fram nya lönetabeller under dagen.

Avtalet innehåller bland annat en ny skrivning om ”enstaka dagar”. Arbetsgivare som missbrukar anställningsformen ska kunna stoppas från att använda denna. En annan nyhet är att arbetsgivare måste kunna ge de anställda schema för sex veckor framåt i tiden.
– Det ger mycket bättre förutsägbarhet för de enskilda. Det är väldigt viktiga delar, säger Malin Ackholt.

Malin Ackholt
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Utgående löner ska höjas med runt 1 200 kronor under avtalsperioden som är på 29 månader. Första höjningen sker 1 november 2020 och motsvarar 685 kronor per heltidsanställd. Den andra sker 1 april 2022 och motsvarar preliminärt 510 kronor. Summan påverkas av avsättningarna till avtalspension för unga, som parterna också enades om. Den exakta löneökningen avgörs därför 31 mars 2021.

Minimilönerna höjs med minst samma procentsats som de utgående lönerna.

Avtalet är i linje med både industrins märke och LO-samordningens låglönesatsning, säger Malin Ackholt.
– Vår bild är att allt som finns med i låglönesatsningen finns med där. Vi har gjort en traditionell förhandling med arbetsgivarna och fått ut bland annat villkorsförbättringar för våra medlemmar.

I förhandlingarna drev Hotell- och restaurangfacket även kravet att deltidsanställda som arbetar mycket mertid ska få högre sysselsättningsgrad. Den frågan fick de dock släppa, säger Malin Ackholt.
– Den hade jag gärna velat ha med mig, men det gick inte. Vi får lägga den i traditionellt fackligt arbete ute på arbetsplatserna, så att vi kan få bukt med felaktiga anställningar.

Madeleine Ericson. Foto: Privat

Avtalet innebär också att konflikten, som skulle ha brutit ut i dag, är avblåst. En av de arbetsplatser som var uttagna i strejk var Kraftkällan på Forsmarks kärnkraftverk. Platsombudet Madeleine Ericson är lättad.
– Luften gick ur mig när jag fick beskedet. Vi har varit så laddade. Men vi är jätteglada, det är så skönt att vi har fått ett avtal.

Hon har inte hunnit träffa jobbarkompisarna på arbetsplatsen än, men har meddelat dem via sms att strejken är avblåst.
– Jag tror att alla tycker att det är skönt att det inte blev någon strejk. Det är ju inte kul med konflikt, säger Madeleine Ericson.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här