Hotell- och restaurangfacket ser det nya Gröna riksavtalet som en stor framgång. Avtalet innehåller lönehöjningar med runt 1 200 kronor, längre schemaperioder och stopp för missbruk av extraanställning.
Efter långa och tuffa förhandlingar sade både HRF och Visita ja till medlarnas bud i går kväll. Resultatet blev ett riktigt bra avtal, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.
– Jag är jäkligt nöjd med att vi lyckades teckna ett avtal som dels innehåller det vi är överens om i LO:s samordning, och dels skapar bättre ordning och reda för våra medlemmar.
Mer om avtalet:
- Avtalet gäller 1 november 2020 – 31 mars 2023.
- En arbetsgrupp ska arbeta med frågan om nytt lönesystem.
- Parterna enas om att införa avsättningar till avtalspension för 24-, 23- och 22-åringar under avtalsperioden
- Parterna enas om att ta krafttag mot sexuella trakasserier från tredje man.
- Parterna kommer att arbeta fram nya lönetabeller under dagen.
Avtalet innehåller bland annat en ny skrivning om ”enstaka dagar”. Arbetsgivare som missbrukar anställningsformen ska kunna stoppas från att använda denna. En annan nyhet är att arbetsgivare måste kunna ge de anställda schema för sex veckor framåt i tiden.
– Det ger mycket bättre förutsägbarhet för de enskilda. Det är väldigt viktiga delar, säger Malin Ackholt.
Utgående löner ska höjas med runt 1 200 kronor under avtalsperioden som är på 29 månader. Första höjningen sker 1 november 2020 och motsvarar 685 kronor per heltidsanställd. Den andra sker 1 april 2022 och motsvarar preliminärt 510 kronor. Summan påverkas av avsättningarna till avtalspension för unga, som parterna också enades om. Den exakta löneökningen avgörs därför 31 mars 2021.
Minimilönerna höjs med minst samma procentsats som de utgående lönerna.
Avtalet är i linje med både industrins märke och LO-samordningens låglönesatsning, säger Malin Ackholt.
– Vår bild är att allt som finns med i låglönesatsningen finns med där. Vi har gjort en traditionell förhandling med arbetsgivarna och fått ut bland annat villkorsförbättringar för våra medlemmar.
I förhandlingarna drev Hotell- och restaurangfacket även kravet att deltidsanställda som arbetar mycket mertid ska få högre sysselsättningsgrad. Den frågan fick de dock släppa, säger Malin Ackholt.
– Den hade jag gärna velat ha med mig, men det gick inte. Vi får lägga den i traditionellt fackligt arbete ute på arbetsplatserna, så att vi kan få bukt med felaktiga anställningar.
Avtalet innebär också att konflikten, som skulle ha brutit ut i dag, är avblåst. En av de arbetsplatser som var uttagna i strejk var Kraftkällan på Forsmarks kärnkraftverk. Platsombudet Madeleine Ericson är lättad.
– Luften gick ur mig när jag fick beskedet. Vi har varit så laddade. Men vi är jätteglada, det är så skönt att vi har fått ett avtal.
Hon har inte hunnit träffa jobbarkompisarna på arbetsplatsen än, men har meddelat dem via sms att strejken är avblåst.
– Jag tror att alla tycker att det är skönt att det inte blev någon strejk. Det är ju inte kul med konflikt, säger Madeleine Ericson.