Ur temat Avtal 2020
Nyheter LÖN

Har du fått din löneökning?

Den 25 maj och lönedag! Förhoppningsvis blev det några kronor mer än tidigare. Här kommer några tips om du misstänker att du inte fått din löneökning.

Publicerad 25 maj 2022 Kommentera
Har du fått din löneökning?
Säg till om något inte stämmer med löneutbetalningen. Foto: Colourbox, Istockphoto
Alejandro Quezada.

I dag den 25 maj ska anställda som omfattas av kollektivavtalet mellan Visita och HRF ha fått sin löneökning. Det betyder 512 kronor mer i månaden för en heltidstjänst.
Ökningen förhandlades fram redan i förra avtalsrörelsen år 2020. Då visste man inte att inflationen skulle vara rekordhög och hela löneökningen ätas upp av högre priser.

Men desto större anledning att försäkra dig om att du verkligen fått det du har rätt till.
– Vi upptäcker varje år fall där medlemmar inte fått den löneökning de har rätt till, säger Alejandro Quezada, ombudsman på HRF i Mälardalen.

Lönerevision

  • Den som omfattas av kollektivavtalet Gröna riks ska från den 1 april ha en löneökning på 512 kronor på en heltidsmånadslön, eller 2:96 kronor mer per timme.
  • Andra avtal kan ha andra revisionsdatum. Inom till exempel handeln gäller nya löner från den 1 maj.

Om lönebeskedet i dag ser ut att sakna en lönehöjning ger Alejandro följande råd:

  1. Prata med chefen. Är löneökningen generell, det vill säga lika mycket till alla? I så fall ska den synas på din lön. Är ökningen individuell, det vill säga baserad på dina prestationer? I så fall ska chefen berätta det på förhand och du ska ha en motivering om höjningen inte skulle vara 512 kronor per månad som heltidsanställd.
  2. Om du pratat med chefen men inte fått de svar du ska ha – kontakta ditt lokala fackliga ombud eller din HRF-avdelning.
    – Då kontaktar vi arbetsgivaren och om vi upptäcker felaktigheter kan vi driva ett löneärende, för det kan röra sig om något större än att det är bara lönehöjningen som missats, säger Alejandro Quezada.

Ingår i temat: Avtal 2020 35 artiklar

Alla artiklar i temat (32 till)