Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Facken kräver tre procent

På måndagen meddelade industrifacken att de kräver löneökningar på tre procent i nästa avtal. Några timmar senare stämde LO-förbunden inom samordningen in i kravet.

Publicerad 4 november 2019

Sedan 1997 sätter Facken inom industrin märket för löneökningarna i avtalsrörelser. I dag meddelade de att kravet ligger på tre procent. LO:s styrelse landade på samma siffra, plus en låglönesatsning som innebär att alla som tjänar under 26 100 kronor får beräkna löneökningen som om de hade 26 100 i månadslön.

– Jag är glad att vi har en LO-samordning med ordning och reda. Det är ett system som ger mer till våra medlemmar, säger Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Fakta

Facken inom industrin utgörs av IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, GS och Livs.De anses representera den internationellt konkurrensutsatta sektorn, och får därför sätta märket för löneökningarna på svensk arbetsmarknad.Upplägget har blivit alltmer ifrågasatt, men de flesta fackförbund accepterar den.

LO-förbunden inom samordningen kräver inte bara tre procent i lönepåslag. De vill också att avsättningar till pension sker redan från första arbetsdagen, inte som i dag från 25 års ålder. Dessutom vill man stoppa fusket med pensionerna, bland annat genom att arbetsgivarna ska redovisa den månatliga avsättningen på de anställdas lönebesked.
Ett annat krav är stärkt skydd mot sexuella trakasserier och stärkt arbetsanpassning och rehabilitering.

– Vi har krav som kommer att gynna våra medlemmar, säger Malin Ackholt.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här