Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

HRF varslar om strejk och blockad

Förhandlingarna med Visita är avslutade utan att man kommit överens om ett nytt kollektivavtal. Nu varslar HRF om strejk och blockad från den 17 november.

Publicerad 6 november 2020
HRF varslar om strejk och blockad
HRF varslar bland annat om blockad mot nyanställningar och mer- och övertid på alla arbetsplatser med Gröna riksavtalet. Foto: Colourbox

Det var frågan om trygghet och låglönesatsningen som Hotell- och restaurangfacket och Visita inte kunde enas om.

– Klockan halv två i dag stod det klart att Visita inte hade möjlighet att gå oss till mötes när det gäller att erbjuda ökad sysselsättningsgrad för dem som jobbar mycket mertid. Det finns en samordning på arbetsgivarsidan som gör det nästan omöjligt att komma fram till konstruktiva lösningar för respektive näring. Vi har sagt upp avtalet och lämnat över konfliktvarsel, säger Malin Ackholt, HRF:s ordförande.

Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Konfliktvarslet består av två delar. Den 17 november införs blockad mot nyanställning, inhyrning, övertid och mertid på hela Visitas område.
– Blockaden innebär att arbetsgivarna inte heller komma att kunna använda anställningsformen enstaka dagar, säger Malin Ackholt.

Samtidigt kommer två företag tas ut i strejk; dels restaurang Kraftkällan på Forsmarks kärnkraftverk, dels Compass Groups personalrestaurang på Scania i Södertälje.

Den andra delen av konflikten träder i kraft den 19 november. Då tas ytterligare fyra företag ut i strejk: Grand Hotel i Stockholm, Scandic Nord i Helsingborg, Clarion Collection hotel Magasinet i Trelleborg och tre restauranger på Gothia Towers i Göteborg.

Varslet har också gått till Medlingsinstitutet som nu kommer att utse medlare för att försöka hitta en lösning.

Visitas vd Jonas Siljhammar kallar HRF:s varsel för ”ansvarslöst” i ett pressmeddelande: ”Att mitt under den värsta krisen någonsin hota med strejk är totalt ansvarslöst och ökar risken att fackets medlemmar inte har något jobb att komma tillbaka till.”

– Det är alltid bekymmersamt att parterna inte kommer hela vägen fram. Jag hade inte önskat något hellre än att vi kunnat ta gemensamt ansvar för att våra medlemmar skulle kunna leva gott kommande avtalsperiod. Vi vill ha bättre löner och trygghet för våra medlemmar. Visita är fullständigt tondöva och det bekymrar mig när vi har en bransch som inte går så bra, säger Malin Ackholt.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här