Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

”Bra bild av vad medlemmarna tycker är viktigt”

Avtalsrörelsen är i rullning. Under lokala avtalskonferenser runt om i landet har HRF:s avtalssekreterare Per Persson nu träffat medlemmar för att höra vad de tycker är de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen.

Publicerad 20 november 2019
”Bra bild av vad medlemmarna tycker är viktigt”
Per Persson pratar avtalsrörelse med förtroendevalda i avdelning Syd. Foto: Peter Kroon

Om drygt tre månader ska Hotell- och restaurangfacket lämna sina krav på ett nytt avtal till motparten Visita. Men först ska medlemmarna säga sitt. Därför har förbundets avtalssekreterare Per Persson de senaste veckorna rest runt i landet och träffat förtroendevalda på lokala avtalskonferenser. I avdelning Syd har ett 30-tal HRF:are samlats för att lyssna och bli lyssnade på.
– De här konferenserna har egentligen två syften. Dels att ge de förtroendevalda en bild av hur det ser ut och dels att vi ska få höra deras tankar, säger Per Persson i en fikapaus.

Under dagen har han bland annat pratat om löneglidning, lönebildning, fusk med tjänstepensionen och hur det ser ut med anställningar i branschen. Deltagarna skjuter in frågor och berättar om sina egna erfarenheter.

Marie Lundahl. Foto: Peter Kroon

Marie Lundahl, kallskänka på Fazer i Helsingborg, tycker att hon lärt sig mycket, framför allt om hur olika behoven ser ut för anställda i olika delar av branschen.
– Det känns svårt. Alla har olika situationer. Till exempel är ob ingen fråga för min del, eftersom jag arbetar dagtid måndag till fredag. Men för andra är det jätteviktigt, säger hon.

Mikael Björnmarker. Foto: Peter Kroon

Mikael Björnmarker, receptionist på Elite Hotels i Malmö, tycker att han har fått mer förståelse för avtalsfrågorna.
– Jag är ganska ny som förtroendevald, så detta är min första avtalsrörelse. Jag tycker att det är jätteintressant och lärorikt, jag har fått en väldigt bra bild av läget. Men det är mycket, jag kommer nog att få bearbeta det här när jag kommer hem.

Fakta: Viktiga datum i avtalsrörelsen

  • 22 november. Sista dagen att lämna ändringsförslag via HRF:s hemsida. Alla medlemmar har möjlighet att ge förslag på vad förbundet ska ställa för krav i avtalsrörelsen.
  • 22 januari. HRF:s avtalskrav fastställs vid den stora avtals­konferensen.
  • 3 februari. Hotell- och restaurang­facket och arbetsgivarorganisa­tionen Visita utväxlar avtalskrav med varandra.
  • 20 februari–31 mars. Förhandlingar mellan HRF och Visita.
  • 31 mars. Det så kallade Gröna riks-­avtalet ­mellan HRF och Visita går ut. Flera av HRF:s andra kollektivavtal löper också ut då och ska förhandlas under våren.
  • 1 april. Nytt kollektivavtal på plats?

Deltagarna får också välja områden som de skulle vilja att förbundet prioriterade i avtalsrörelsen. Det är en bra övning, säger avtalssekreterare Per Persson.
– Det är bra att de får fundera över hur man ska prioritera viktiga frågor. Och det ger oss en bra bild av vilka frågor medlemmarna tycker är viktiga.

Per Persson påminner deltagarna om att fredag den 22 november är sista dagen att lämna in ändringsförslag, eller motioner.
– Nu är det sista minuten, sedan är det slut, säger han.

På torsdag hålls också den åttonde och sista lokala avtalskonferensen i Umeå. Per Persson är nöjd med konferenserna hittills.
– Vi har haft jättebra diskussioner. Det är väldigt roligt att träffa medlemmar så här.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö var en av åtta tävlande som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021 Kommentera
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här