Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Arbetsgivare kartlägger fackmedlemmar

De senaste dagarna har HRF fått allt fler signaler om att arbetsgivare försöker ta reda på vilka som är medlemmar i facket. Svara inte, lyder förbundets uppmaning.

Publicerad 13 november 2020
Arbetsgivare kartlägger fackmedlemmar
Svara inte om din arbetsgivare frågar om du är medlem i facket, uppmanar Pim van Dorpel, vice ordförande i HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

Om Hotell- och restaurangfacket och Visita inte kommer överens om ett nytt avtal kommer strejk och blockad att bryta ut på tisdag den 17 november klockan 14. Flera arbetsgivare försöker nu ta reda på vilka anställda som är medlemmar i HRF.

– Vi har fått signaler om att det sker på mer eller mindre alla arbetsplatser som tas ut i strejk. Eftersom blockaden dessutom omfattar alla arbetsplatser på Visitas avtalsområde kan vi utgå från att det förekommer även där det inte har varslats om strejk, vilket givetvis är helt oacceptabelt, säger Pim van Dorpel, vice ordförande i HRF.

Förbundet uppmanar alla att inte uppge medlemsstatus.
– Det finns ingen som helst anledning att tala om ifall du är med i facket eller inte. Det är en grundlagsskyddad rätt att inte behöva uppge medlemskap i föreningar, i synnerhet inte fackföreningar. Vi ser otroligt allvarligt på att arbetsgivare registrerar de uppgifterna.

Du kan bli medlem fram till den 17 november och få konfliktersättning.

Arbetsgivarna brukar säga att de behöver veta vilka som inte kommer att jobba, för att kunna planera verksamheten.
– De kan ändå inte veta med säkerhet vilka som är medlemmar. Du kan bli medlem fram till den 17 november och få konfliktersättning, enligt ett beslut som vår förbundsstyrelse har fattat. Vi har ofta hundraprocentig anslutningsgrad inför att en strejk ska bryta ut, säger Pim van Dorpel.

I förra avtalsrörelsen 2017 framkom att Visita låg bakom färdiga formulär där frågor om medlemskap efterfrågades. Så är inte fallet i år.
– Vi har inga tydliga bevis på det. Men det finns tecken som tyder på någon form av samordning på arbetsgivarsidan, med tanke på att även Handels har haft den här typen av problem.

Till de medlemmar som råkar ut för påstötningar från sin arbetsgivare har Pim van Dorpel en uppmaning:
– Svara aldrig på frågan om du är med i facket. Kontakta oss och spara all skriftlig information. Vi kommer att anmäla försök till registrering till Datainspektionen.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här