Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

Visita: ”Vi har olika uppfattningar”

Arbetsgivarna i Visita vill ha större andel pott och att ingångslönerna hålls nere. Det står klart efter att parterna växlat avtalsyrkanden i går.

Publicerad 4 februari 2020
Visita: ”Vi har olika uppfattningar”
Jonas Siljhammar, vd för Visita. Foto: Visita

– Besöksnäringen är Sveriges viktigaste motor för jobb och integration. Stora generella löneökningar och snabbt stigande ingångslöner skulle drabba företagens lönsamhet och därmed sysselsättningstillväxten.
Det säger Visitas vd Jonas Siljhammar som kommentar till Hotell- och restaurangfackets avtalskrav som överlämnades i går.

HRF kräver bland annat lönehöjningar på 3 procent och 805 kronor som lägsta löneutrymme räknat per heltidsanställd och månad. Facket vill också se ett nytt lönesystem som bygger på yrkeserfarenhet och arbetslivserfarenhet.
– Vi uppfattar en gemensam vilja att förbättra lönebildningen i besöksnäringen, vilket är positivt. Men med tanke på fackets krav på löneökningar är det uppenbart att vi har olika uppfattningar om vägen dit, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Visitas skriver i ett pressmeddelande att de vill ha en hållbar lönebildning som värnar företag och jobb, och ett sätt att kunna premiera duktiga och erfarna medarbetare. Visita vill också att en större del av löneökningen ska fördelas individuellt.
– Nu måste utrymme skapas för att premiera erfarna och duktiga medarbetare så att fler vill utvecklas och stanna i branschen, säger Jonas Siljhammar.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här