Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL

Strejken på Ikea avblåst

I natt kom HRF och Svensk Handel överens om ett nytt avtal för de anställda på varuhusrestauranger. Därmed är strejken som annars skulle bryta ut i dag avblåst.

Publicerad 11 december 2020
Strejken på Ikea avblåst
Sent i natt kom parterna överens om ett avtal som bland annat omfattar anställda på Ikearestauranger. Foto: Mostphotos

Klockan 11 i dag skulle tre Ikearestauranger försättas i strejk och blockad. Men sent i natt kom parterna överens om ett nytt kollektivavtal.

– Vi är så klart jätteglada att vi har fått till ett kollektivavtal. Hade det krävts en strejk hade vi varit redo, men jag är glad och lättad att vi fick igenom bra lösningar på våra krav, säger Ida Jansson, klubbordförande på Ikea Barkarby och ledamot i HRF:s förhandlingsdelegation.

Avtalet ger en löneökning motsvarande 736 kronor i månaden för en heltidsanställd från den 1 december i år. Nästa lönerevision sker den 1 maj 2022 och ska ge 560 kronor i månaden.

Liksom i övriga avtal som hittills tecknats ingår tjänstepensionsavsättningar för unga samt en låglönesatsning.

Ida Jansson. Foto: Privat

En viktig fråga för HRF har varit att få bukt med den höga andelen deltidsanställda. Förbundet krävde en lösning som innebär att den som jobbar mycket mertid ska kunna få sin tjänstgöringsgrad uppräknad. Det kravet fick man inte igenom. Frågan ska i stället lösas i en arbetsgrupp som ska presentera sitt resultat senast den 15 juni.

– Jag är glad att det finns en samsyn om att det här är en ohållbar situation att vi har så hög andel deltidsanställda. Jag hoppas att vi kan reda ut den frågan, säger Ida Jansson.

Uppdaterad.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här