Ur temat Avtal 2020
Nyheter konflikt

De laddar för strejk

På fredag kommer tre Ikearestauranger tas ut i strejk och blockad, om inget nytt avtal tecknas. Medlemmarna är redo att ta fajten.

Publicerad 7 december 2020
De laddar för strejk
På fredag kan strejk bryta ut på tre Ikearestauranger. Sylvia Lau, Annika Viilup och Ida Jansson är redo. Foto: Mostphotos

Det är framför allt två frågor som Hotell- och restaurangfacket och Svensk Handel inte kan enas om. Dels handlar det om låglönesatsningen, dels om villkoren för deltidsanställda. Mindre än en procent av de anställda på restauranger och kaféer inom handeln har en heltidsanställning. HRF vill införa den så kallade norska modellen, som betyder att en deltidsanställd som jobbar mycket mertid ska kunna få sin tjänstgöringsgrad uppräknad.

Om parterna inte kommer överens innan, kommer strejk och blockad mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning att träda i kraft på fredag klockan 11.

Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal.

Sylvia Lau. Foto: Privat

Sylvia Lau, klubbordförande Ikea Kungens kurva:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att vara redo. Jag känner ett enormt starkt stöd från mina medlemmar. Det är viktigt att driva dessa frågor. Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal. Nu om någonsin så lyfter vi samhörigheten mellan husen.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi har informationsmöten och löpande tät kontakt med berörda. Vi ser till att vara tillgängliga för medlemmarna.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Låglönesatsningen samt möjlighet till högre sysselsättningsgrad.

Att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss.

Ida Jansson. Foto: Privat

Ida Jansson, klubbordförande Ikea Barkarby:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att stå redo om det skulle krävas. Vi vill ju så klart få till ett kollektivavtal innan strejken bryter ut, men om strejk är vad som krävs för att vi ska få igenom våra krav så är vi redo.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vår största prioritet är att hålla en så tät dialog som möjligt med våra medlemmar. Ingen av oss har varit med om den här situationen tidigare, så att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss. Vi kommer att hålla informationsmöten och vi vet att vi har ett stort stöd bakom oss. Det känns också tryggt att vi alla tre restauranger som är varslade är sammansvetsade och lika taggade allihop.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– För mig är de viktigaste kraven löneökningar och ökad sysselsättningsgrad. Vi måste få löneökningar med låglönesatsning likt andra branscher som nu har tecknat nya kollektivavtal. Men det handlar också om att öka våra sysselsättningsgrader. Det är ett strukturellt problem på Ikea att restauranganställda knappt kan få heltidstjänster och företaget gör små ansträngningar i att försöka förändra det. Det sammantaget är krav som vi tänker ställa oss upp och strejka för om det skulle krävas.

Det är många som vill få upp antalet timmar.

Annika Viilup Foto: Privat

Annika Viilup, vice ordförande och skyddsombud, HRF-klubben Ikea Barkarby:

Är du redo för strejk?
– Ja, det är jag.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi är en klubb, där jag är skyddsombud. Vi informerar alla på arbetsplatsen, även de som inte har blivit medlemmar. Vi har fått väldigt många nya medlemmar, de är oroliga för strejk. Vi försöker svara på frågor som dyker upp.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Lönerna. För oss är det också den högre sysselsättningsgraden. Det är många som vill få upp antalet timmar. Det är de första och största frågorna för oss.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Nyheter konkurs

Så kan du göra om lönen uteblir

Det är tuffa tider för många företag just nu. Har din arbetsgivare svårt att betala ut din lön? Då gäller det att agera snabbt. Här är tips på vad du kan göra.

Publicerad 25 januari 2021 Kommentera
Så kan du göra om lönen uteblir
Om lönen uteblir är det dags att kolla upp vad som är på gång. Det kan vara en konkurs, och då gäller det att vara med. Foto: Colourbox

Var beredd. En konkurs kommer sällan från en dag till en annan. Det brukar finnas tecken på att företaget går dåligt. Slutar leveranserna komma? Är lönen ofta sen? Då finns det anledning att förbereda dig, och att agera.

2 Gör pappersarbetet. Samla så mycket dokumentation som möjligt. Leta fram lönespecifikationer och scheman. Kolla att du har uppdaterade uppgifter hos HRF och hos a-kassan. För du är väl med i båda?

Fakta: Rätt till hjälp vidare

 • Den som blivit av med jobbet på grund av konkurs kan ha rätt till hjälp att hitta nytt jobb via Trygghetsfonden TSL.
 • Det gäller om arbetsplatsen har kollektivavtal, om du har varit tillsvidareanställd på minst 16 timmar i veckan och om du har arbetat minst ett år sammanhängande på arbetsplatser med kollektivavtal.
 • Det är facket som ansöker som omställningsstöd. Hjälpen kan till exempel bestå i jobbcoachning, skriva cv och ansökningar eller hitta en utbildning.

3 Kräv din rätt! Räkna ut hur mycket lön och andra ersättningar din arbetsgivare är skyldig. Prata med din arbetsgivare och kräv att få din innestående lön bums. Om din arbetsgivare inte har pengar att betala kan du be om att hen sätter företaget i konkurs.

4 Gå vidare. Om arbetsgivaren inte vill göra det kan du höra av dig till tingsrätten där du bor. Kontaktuppgifter finns här. Kolla om någon annan har lämnat in en ansökan om konkurs mot din arbetsgivare. Om det är så, kontakta konkursförvaltaren när en sådan har utsetts och berätta om ditt lönekrav. Om det inte finns har du möjlighet att begära företaget i konkurs. Hur man går till väga står här. Om du har varit medlem i HRF i mer än tre månader kan du få hjälp med detta.

5 Spill ingen tid. Den statliga lönegarantin ersätter bara lön som du tjänat in de tre senaste månaderna, räknat från dagen då en konkursansökan lämnats till tingsrätten. Det finns också ett maxtak. Garantin ersätter bara upp till fyra basbelopp, motsvarande 190 400 kronor år 2021.

6 Sedan då? Det är konkursförvaltaren som bestämmer om företaget ska drivas vidare i väntan på en köpare. I så fall ska du jobba kvar, precis som vanligt, under tiden. Konkursförvaltaren blir då din arbetsgivare.

Fakta: Rätt till pengar

 • Den som har fyllt 40 år och blivit uppsagd på grund av arbetsbrist vid till exempel konkurs kan ha rätt till pengar från försäkringen AGB.
 • Du ska ha arbetat minst 50 månader under de senaste fem åren på företag med kollektivavtal, eller hos arbetsgivare utan avtal som har tecknat en AGB-försäkring.
 • Ersättningen består av ett engångsbelopp som ökar med ålder. För år 2020 var beloppet 36 487 kronor för den som var mellan 40 och 49 år vid friställandet.
 • Ansökan görs hos Afa Försäkring.

7 När jobbet stänger. Om förvaltaren i stället stänger företaget kan du bli uppsagd på grund av arbetsbrist. Du kan bli arbetsbefriad under uppsägningstiden, kolla med konkursförvaltaren vad som gäller. Glöm inte att anmäla dig till arbetsförmedlingen.

8 När jobbet får ny ägare. Om företaget köps upp brukar ett krav vara att personalen får följa med. Anställda som arbetat på företaget tolv månader eller mer under de senaste tre åren har företrädesrätt till återanställning enligt las, om de blir uppsagda.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Nyheter diskriminering

Hotell erkänner diskriminering

Ett hotell i Stockholmstrakten erkänner att man har diskriminerat två kvinnor med romsk bakgrund. Hotellet ska nu betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna i en förlikning.

Publicerad 21 januari 2021 Kommentera
Hotell erkänner diskriminering
Hotellet utanför Stockholm erkänner att det var diskriminering när två kvinnor avvisades eftersom de är romer. Foto: Mostphotos

Kvinnorna hade bokat rum på hotellet utanför Stockholm via en bokningssajt. Men när de kom vägrade receptionisten checka in dem. Anledningen: hotellet uppgav att de tidigare haft problem med gäster av romskt ursprung.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit kvinnornas ärende.
– Att man som individ på det här sättet drabbas på grund av hur andra individer har agerat för att man uppfattas ha samma etniska tillhörighet är diskriminering, säger DO, Lars Arrhenius.

Hotellet har nu erkänt att man gjort sig skyldig till diskriminering. I en förlikning ska företaget betala 30 000 kronor vardera till kvinnorna.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här