Ur temat Avtal 2020
Nyheter konflikt

De laddar för strejk

På fredag kommer tre Ikearestauranger tas ut i strejk och blockad, om inget nytt avtal tecknas. Medlemmarna är redo att ta fajten.

Publicerad 7 december 2020
De laddar för strejk
På fredag kan strejk bryta ut på tre Ikearestauranger. Sylvia Lau, Annika Viilup och Ida Jansson är redo. Foto: Mostphotos

Det är framför allt två frågor som Hotell- och restaurangfacket och Svensk Handel inte kan enas om. Dels handlar det om låglönesatsningen, dels om villkoren för deltidsanställda. Mindre än en procent av de anställda på restauranger och kaféer inom handeln har en heltidsanställning. HRF vill införa den så kallade norska modellen, som betyder att en deltidsanställd som jobbar mycket mertid ska kunna få sin tjänstgöringsgrad uppräknad.

Om parterna inte kommer överens innan, kommer strejk och blockad mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning att träda i kraft på fredag klockan 11.

Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal.

Sylvia Lau. Foto: Privat

Sylvia Lau, klubbordförande Ikea Kungens kurva:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att vara redo. Jag känner ett enormt starkt stöd från mina medlemmar. Det är viktigt att driva dessa frågor. Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal. Nu om någonsin så lyfter vi samhörigheten mellan husen.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi har informationsmöten och löpande tät kontakt med berörda. Vi ser till att vara tillgängliga för medlemmarna.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Låglönesatsningen samt möjlighet till högre sysselsättningsgrad.

Att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss.

Ida Jansson. Foto: Privat

Ida Jansson, klubbordförande Ikea Barkarby:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att stå redo om det skulle krävas. Vi vill ju så klart få till ett kollektivavtal innan strejken bryter ut, men om strejk är vad som krävs för att vi ska få igenom våra krav så är vi redo.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vår största prioritet är att hålla en så tät dialog som möjligt med våra medlemmar. Ingen av oss har varit med om den här situationen tidigare, så att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss. Vi kommer att hålla informationsmöten och vi vet att vi har ett stort stöd bakom oss. Det känns också tryggt att vi alla tre restauranger som är varslade är sammansvetsade och lika taggade allihop.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– För mig är de viktigaste kraven löneökningar och ökad sysselsättningsgrad. Vi måste få löneökningar med låglönesatsning likt andra branscher som nu har tecknat nya kollektivavtal. Men det handlar också om att öka våra sysselsättningsgrader. Det är ett strukturellt problem på Ikea att restauranganställda knappt kan få heltidstjänster och företaget gör små ansträngningar i att försöka förändra det. Det sammantaget är krav som vi tänker ställa oss upp och strejka för om det skulle krävas.

Det är många som vill få upp antalet timmar.

Annika Viilup Foto: Privat

Annika Viilup, vice ordförande och skyddsombud, HRF-klubben Ikea Barkarby:

Är du redo för strejk?
– Ja, det är jag.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi är en klubb, där jag är skyddsombud. Vi informerar alla på arbetsplatsen, även de som inte har blivit medlemmar. Vi har fått väldigt många nya medlemmar, de är oroliga för strejk. Vi försöker svara på frågor som dyker upp.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Lönerna. För oss är det också den högre sysselsättningsgraden. Det är många som vill få upp antalet timmar. Det är de första och största frågorna för oss.

Ingår i temat: Avtal 2020 33 artiklar

Alla artiklar i temat (30 till)
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här