Ur temat Avtal 2020
Nyheter konflikt

De laddar för strejk

På fredag kommer tre Ikearestauranger tas ut i strejk och blockad, om inget nytt avtal tecknas. Medlemmarna är redo att ta fajten.

Publicerad 7 december 2020
De laddar för strejk
På fredag kan strejk bryta ut på tre Ikearestauranger. Sylvia Lau, Annika Viilup och Ida Jansson är redo. Foto: Mostphotos

Det är framför allt två frågor som Hotell- och restaurangfacket och Svensk Handel inte kan enas om. Dels handlar det om låglönesatsningen, dels om villkoren för deltidsanställda. Mindre än en procent av de anställda på restauranger och kaféer inom handeln har en heltidsanställning. HRF vill införa den så kallade norska modellen, som betyder att en deltidsanställd som jobbar mycket mertid ska kunna få sin tjänstgöringsgrad uppräknad.

Om parterna inte kommer överens innan, kommer strejk och blockad mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning att träda i kraft på fredag klockan 11.

Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal.

Sylvia Lau. Foto: Privat

Sylvia Lau, klubbordförande Ikea Kungens kurva:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att vara redo. Jag känner ett enormt starkt stöd från mina medlemmar. Det är viktigt att driva dessa frågor. Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal. Nu om någonsin så lyfter vi samhörigheten mellan husen.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi har informationsmöten och löpande tät kontakt med berörda. Vi ser till att vara tillgängliga för medlemmarna.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Låglönesatsningen samt möjlighet till högre sysselsättningsgrad.

Att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss.

Ida Jansson. Foto: Privat

Ida Jansson, klubbordförande Ikea Barkarby:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att stå redo om det skulle krävas. Vi vill ju så klart få till ett kollektivavtal innan strejken bryter ut, men om strejk är vad som krävs för att vi ska få igenom våra krav så är vi redo.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vår största prioritet är att hålla en så tät dialog som möjligt med våra medlemmar. Ingen av oss har varit med om den här situationen tidigare, så att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss. Vi kommer att hålla informationsmöten och vi vet att vi har ett stort stöd bakom oss. Det känns också tryggt att vi alla tre restauranger som är varslade är sammansvetsade och lika taggade allihop.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– För mig är de viktigaste kraven löneökningar och ökad sysselsättningsgrad. Vi måste få löneökningar med låglönesatsning likt andra branscher som nu har tecknat nya kollektivavtal. Men det handlar också om att öka våra sysselsättningsgrader. Det är ett strukturellt problem på Ikea att restauranganställda knappt kan få heltidstjänster och företaget gör små ansträngningar i att försöka förändra det. Det sammantaget är krav som vi tänker ställa oss upp och strejka för om det skulle krävas.

Det är många som vill få upp antalet timmar.

Annika Viilup Foto: Privat

Annika Viilup, vice ordförande och skyddsombud, HRF-klubben Ikea Barkarby:

Är du redo för strejk?
– Ja, det är jag.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi är en klubb, där jag är skyddsombud. Vi informerar alla på arbetsplatsen, även de som inte har blivit medlemmar. Vi har fått väldigt många nya medlemmar, de är oroliga för strejk. Vi försöker svara på frågor som dyker upp.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Lönerna. För oss är det också den högre sysselsättningsgraden. Det är många som vill få upp antalet timmar. Det är de första och största frågorna för oss.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Nyheter konkurs

Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut

I juli var konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen elva procent fler än för ett år sedan. Personalbrist är en bidragande orsak, tror Richard Damberg på kreditupplysningsföretaget UC.

Publicerad 3 augusti 2021 Kommentera
Fler konkurser – men framtiden ser ljus ut
Konkurserna inom hotell och restaurang ökade i juli. En orsak är personalbrist, säger UC. Foto: Lisa Castilla
Richard Damberg. Foto: UC

Förra sommaren innebar ett välkommet avbrott i en fallande ekonomi för branschens företag. Men med hösten hopade sig återigen problem.
Smittan ökade, restriktioner skärptes och många tvingades ställa in de avgörande julborden.
Det, i kombination med små marginaler, resulterade i att hotell- och restaurangföretag toppade konkursstatistiken för 2020.

I våras minskade antalet konkurser, för att i juli åter vända uppåt.
– Det finns dels gamla skulder som gör att de här företagen går i konkurs. Men jag har hört från många håll att personalbrist är ett stort problem, säger Richard Damberg, kreditexpert på UC.

Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut

Enligt honom har många som jobbat i branschen sökt sig till andra sektorer eller börjat studera.
– Om det fanns fler att anställa skulle många företag kunna ha högre omsättning.

Men allt är inte nattsvart. UC gör bedömningen att efterfrågan kommer att öka.
– Kommer man bara över den här puckeln ser framtiden ljus ut.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här