Ur temat Avtal 2020
Nyheter konflikt

De laddar för strejk

På fredag kommer tre Ikearestauranger tas ut i strejk och blockad, om inget nytt avtal tecknas. Medlemmarna är redo att ta fajten.

Publicerad 7 december 2020
De laddar för strejk
På fredag kan strejk bryta ut på tre Ikearestauranger. Sylvia Lau, Annika Viilup och Ida Jansson är redo. Foto: Mostphotos

Det är framför allt två frågor som Hotell- och restaurangfacket och Svensk Handel inte kan enas om. Dels handlar det om låglönesatsningen, dels om villkoren för deltidsanställda. Mindre än en procent av de anställda på restauranger och kaféer inom handeln har en heltidsanställning. HRF vill införa den så kallade norska modellen, som betyder att en deltidsanställd som jobbar mycket mertid ska kunna få sin tjänstgöringsgrad uppräknad.

Om parterna inte kommer överens innan, kommer strejk och blockad mot övertid, mertid, nyanställning och inhyrning att träda i kraft på fredag klockan 11.

Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal.

Sylvia Lau. Foto: Privat

Sylvia Lau, klubbordförande Ikea Kungens kurva:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att vara redo. Jag känner ett enormt starkt stöd från mina medlemmar. Det är viktigt att driva dessa frågor. Målet är inte strejk utan att landa vårt avtal. Nu om någonsin så lyfter vi samhörigheten mellan husen.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi har informationsmöten och löpande tät kontakt med berörda. Vi ser till att vara tillgängliga för medlemmarna.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Låglönesatsningen samt möjlighet till högre sysselsättningsgrad.

Att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss.

Ida Jansson. Foto: Privat

Ida Jansson, klubbordförande Ikea Barkarby:

Är ni redo för strejk?
– Ja, vi kommer att stå redo om det skulle krävas. Vi vill ju så klart få till ett kollektivavtal innan strejken bryter ut, men om strejk är vad som krävs för att vi ska få igenom våra krav så är vi redo.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vår största prioritet är att hålla en så tät dialog som möjligt med våra medlemmar. Ingen av oss har varit med om den här situationen tidigare, så att stötta våra medlemmar är det viktigaste för oss. Vi kommer att hålla informationsmöten och vi vet att vi har ett stort stöd bakom oss. Det känns också tryggt att vi alla tre restauranger som är varslade är sammansvetsade och lika taggade allihop.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– För mig är de viktigaste kraven löneökningar och ökad sysselsättningsgrad. Vi måste få löneökningar med låglönesatsning likt andra branscher som nu har tecknat nya kollektivavtal. Men det handlar också om att öka våra sysselsättningsgrader. Det är ett strukturellt problem på Ikea att restauranganställda knappt kan få heltidstjänster och företaget gör små ansträngningar i att försöka förändra det. Det sammantaget är krav som vi tänker ställa oss upp och strejka för om det skulle krävas.

Det är många som vill få upp antalet timmar.

Annika Viilup Foto: Privat

Annika Viilup, vice ordförande och skyddsombud, HRF-klubben Ikea Barkarby:

Är du redo för strejk?
– Ja, det är jag.

Hur ser förberedelserna ut?
– Vi är en klubb, där jag är skyddsombud. Vi informerar alla på arbetsplatsen, även de som inte har blivit medlemmar. Vi har fått väldigt många nya medlemmar, de är oroliga för strejk. Vi försöker svara på frågor som dyker upp.

Vilka är det viktigaste kraven tycker du?
– Lönerna. För oss är det också den högre sysselsättningsgraden. Det är många som vill få upp antalet timmar. Det är de första och största frågorna för oss.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Nyheter corona

Restriktioner förlängs

Det blir inte längre öppettider på restauranger den 3 maj. I dag meddelade Folkhälsomyndigheten att man vill förlänga restriktionerna till 17 maj.

Publicerad 22 april 2021 Kommentera
Restriktioner förlängs
Restriktionerna förlängs med två veckor. Först den 17 maj ska restauranger kunna hålla öppet senare än 20.30. Foto: Istockphoto

Regeringen gav vid en pressträff på torsdagen beskedet att restriktionerna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster ligger kvar ytterligare två veckor. Anledningen är den höga smittspridningen och det ansträngda läget för sjukvården.

Samtidigt sade Folkhälsomyndigheten att man föreslår en motsvarande förlängning av restriktionerna för serveringsställen.

För restaurangbranschens del innebär detta att det även fortsättningsvis är stängning klockan 20.30 som gäller. Dessutom kommer det fram till 17 maj tillåtas max fyra personer per sällskap på restauranger, om de inte ligger i till exempel gallerior – då är det en person per sällskap som gäller.

– Man ska ha respekt för smittspridningen. Men man skulle kunna vara generösare med öppettiderna för restauranger, med de kraftiga regleringar som redan finns. Vi anser att det finns förutsättningar att hålla öppet till 23, utan att det påverkar smittspridningen. Då skulle restaurangerna hinna med två sittningar, säger Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfackets ordförande.

Nyheter avgift

Nya avgifter från 1 april

Från den 1 april är medlemsavgiften till HRF 25 kronor högre för alla medlemmar. Beklagligt, men nödvändigt, säger Pim van Dorpel, förbundets vice ordförande.

Publicerad 20 april 2021 Kommentera
Nya avgifter från 1 april
Pandemin har gjort att fler medlemmar behöver hjälp, berättar HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel. Nu höjer förbundet medlemsavgifterna. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det har varit ett tufft år för branschen och dess anställda, men även för Hotell- och restaurangfacket. Därför har man nu höjt medlemsavgiften för alla inkomstklasser.

– Orsaken är ökade kostnader för bland annat förhandlingar i samband med covid. Det är medlemmarnas behov som styr kostnaderna, och det har blivit ganska många ärenden under det här året, säger Pim van Dorpel.

Avgifter från 1 april

Månadsinkomst Avgift
0 – 4 999 224
5 000 – 9 999 245
10 000 – 11 999 265
12 000 – 13 999 305
14 000 – 15 999 345
16 000 – 17 999 385
18 000 – 19 999 425
20 000 – 21 999 465
22 000 – 24 999 505
25 000 – 29 999 575
30 000 – 615

 

Det finns sedan tidigare ett kongressbeslut på att medlemsavgiften ska vara solidarisk. Därför har HRF:s förbundsstyrelse beslutat att de som tjänar mest ska betala mest. Den högsta avgiften, som gäller för alla som tjänar minst 30 000 kronor, ligger från den 1 april på 615 kronor per månad. Lägst avgift, 224 kronor i månaden, betalar de som tjänar under 5 000 kronor.
I den högsta avgiftsklassen ligger 3,3 procent av medlemmarna.

– Det är något färre som betalar högsta avgiften än vad vi hade räknat med när vi tittade på lönestatistiken för branschen. Det finns en viss eftersläpning, och det kan vara permittering och i vissa fall hyvling som gör att färre har de högsta inkomsterna. Det kan också vara så att man har missat att uppge sin rätta inkomst till oss. Vi har ingen möjlighet att kontrollera hur mycket medlemmarna tjänar.

Pim van Dorpel betonar också att förbundet hela tiden jobbar med kostnadsbesparingar för att få en budget i balans.

– Men vi är en medlemsdriven organisation. Det är medlemmarnas behov som styr. Mycket av det lokala fackliga arbetet har förts över på avdelningarnas ombudsmän. Om mer fackligt arbete återförs till klubbnivå och bekostas av arbetsgivaren, så att vi ser att våra kostnader sjunker, kan vi sänka avgifterna igen.

Ingår i temat: Avtal 2020 34 artiklar

Alla artiklar i temat (31 till)
Nyheter arbetsmarknad

HRF: Risker med ny intensivpraktik

I förra veckan startade möjligheten till intensivpraktik i upp till nio månader för arbetssökande inom etableringsprogrammet. Hotell- och restaurangfacket ser en risk för lönekonkurrens.

Publicerad 19 april 2021 Kommentera
HRF: Risker med ny intensivpraktik
Sedan den 15 april kan Arbetsförmedlingen erbjuda deltagare som ingår i etableringsuppdraget ett intensivår med möjlighet till upp till nio månader praktik. Foto: Mostphotos
Pim van Dorpel 2018
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Den nya praktiken är en del av intensivåret, som från och med den 15 april erbjuds deltagare i det så kallade etableringsprogrammet, i första hand nyanlända i Sverige som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Tanken är de som går intensivåret ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat program.

Under den tiden kan den arbetssökande till exempel studera svenska i högt tempo eller göra praktik på ett företag.
– Det är ett sätt att se till att nyanlända kan komma i jobb mycket snabbare, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, när hon presenterade intensivåret i veckan.

Praktiken kan pågå i sex månader med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader. Deltagare ska kunna få etableringsersättning från Försäkringskassan. Även arbetsgivaren kan få ersättning, 150 kronor per dag från Arbetsförmedlingen.

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, är tveksam till att ytterligare en obetald praktikform är rätt väg att gå.
– Vi hade hellre sett att man hade satsat på de insatser som redan finns, som etableringsåret.

HRF ser också visst risk för att den nya intensivpraktiken kan skapa lönekonkurrens.
– Vi är försiktigt positiva, men vi ser att det finns risker.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här