Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Så tycker vi om avtalet

Bra med låglönesatsning och ökad trygghet. Minus för att frågan om sexuella trakasserier inte lyftes mer. Så tycker några av medlemmarna om nya avtalet.

Publicerad 19 november 2020 Kommentera
Så tycker vi om avtalet
HRF:arna Dennis Sundberg, Jenny Sjöstedt och Ziggy Larsson tycker till om nya kollektivavtalet Foto: Johan Alp, Christel Lind, Anna-Lena Lundqvist

»Visar att Visita borde kunna fläska på mer«

Dennis Sundberg. Foto: Johan Alp

Dennis Sundberg, klubbordförande SSP Arlanda:
Konflikten blåstes av i sista stund – hur känns det?
– Det känns bra att vi har fått till ett nytt avtal med löneökningar och ökad trygghet. Sen återstår det att se vad mer det nya avtalet för med sig. Vad har vi fått och vad har vi blivit av med, så att säga.
Vad tänker du spontant om det nya avtalet?
– Spontant tycker jag att avtalet är bra, men som jag sade: Vad har vi fått och vad har vi gett? Alla har sina hjärtefrågor, så även jag.

Vad ser du som den största framgången?
– Den största framgången är att vi fått till ett avtal över huvud taget.

Någon ytterligare reflektion?
– Om Visita kan ge såna här löneökningar när branschen ser ut som den gör så borde de kunna ”fläska på” ännu mer när det är som vanligt igen. Och de borde även kunnat göra det i tidigare avtalsrörelser.

»Viktigaste frågan begravs i en utredning«

Jenny Sjöstedt, styrelseledamot avdelning Syd:

Jenny Sjöstedt. Foto: Christel Lind

Konflikten blåstes av i sista stund – hur känns det?
– Personligen saknar jag vissa grejer som jag tycker att det hade värt att gå i konflikt för. Det finns jättemycket bra grejer i avtalet och jag vet att avtalsdelegationen har jobbat stenhårt.

Vad tänker du spontant om avtalet?
– Jag är stolt över hela delegationen, framför allt från vår delegat från avdelningen som är från snabbmatsbranschen. Hon har lyft frågor som verkligen är viktiga för väldigt många unga människor.

Vad ser du som den största framgången?
– Jag är väldigt nöjd med att de inte betalade något med minimilöner, som till exempel Handels gjorde. Sådant är en stor vinst för arbetsgivarna, det omformar arbetsmarknaden på lång sikt. Jag är också väldigt nöjd med pensionsavsättningarna och de här ordning och reda-frågorna. Det kommer att ge väldigt tydligt resultat.

Vad saknar du?
– Jag är besviken över att enstaka dagar finns kvar, jag tycker att den ska bort helt och hållet. Det var ett misstag att släppa in den över huvud taget. Men jag blev ändå glad över att Malin Ackholt sade att nu ger vi arbetsgivarna en chans att göra rätt, annars tar vi bort den. Det som gjorde mig mest förvånad var att frågan om sexuella trakasserier från tredje man inte lyftes mer. Nu begravs den i en utredning. Det gör mig rasande, för det är en hjärtefråga för mig. Det finns en lucka i lagen här som vi måste täppa till med kollektivavtalet. För mig hade vi kunnat få igenom allt annat och ändå gå ut i strejk i den frågan.

»Låglönesatsningen största framgången«

Ziggy Larsson, skyddsombud Espresso House:

Ziggy Larsson. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Konflikten blåstes av i sista stund – hur känns det?
– Strejk är ju inget ändamål i sig självt, utan en sista utväg när alla förhandlingar har brutit samman. Att vi lyckades komma överens utan att ge upp våra kärnfrågor är något jag tycker vi ska vara mycket stolta och glada över!

Vad tänker du spontant om det nya avtalet?
– Att Kommunal och Handels tidigare fått igenom bra avtal tror jag var avgörande för att även vi skulle få det. I slutändan fick vi igenom de flesta punkter vi ville.

Vad ser du som den största framgången?
– Låglönesatsningen. För många unga som mig själv är detta helt avgörande för att kunna få en dräglig tillvaro.

Finns det något du saknar?
– Lönetrappan skulle jag gärna sett genomföras på en gång, men att den skjuts på framtiden var en nödvändig kompromiss för att få igenom avtalet i stort.

Ingår i temat: Avtal 2020 25 artiklar

Alla artiklar i temat (22 till)
Nyheter arbetsmiljö

Tungt arbete för branschens anställda

Många hotell- och restauranganställda upplever sitt arbete som både fysiskt uttröttande och psykiskt ansträngande. Samtidigt är det bara ett fåtal som har tillgång till företagshälsovård. Det visar Arbetsmiljöverkets senaste undersökning.

Publicerad 25 november 2020 Kommentera
Tungt arbete för branschens anställda
Hotell- och restaurangpersonal tillhör de grupper som upplever sitt arbete som mest ansträngande, både fysiskt och psykiskt. Foto: Volodymyr Melnyk/Mostphotos

Det är en dyster bild av arbetsmiljön i hotell- och restaurangbranschen som framträder i Arbetsmiljöverkets rapport över 2019.

I undersökningen, som omfattar cirka 7 000 personer, säger mer än var femte branschanställd att de upplever sitt jobb som psykiskt påfrestande. Fyra av tio upplever att arbetet är kroppsligt ansträngande, och i flera yrkesgrupper säger åtta av tio att de är kroppsligt uttröttade minst en dag i veckan på grund av arbetet. Det gäller bland annat snabbmatspersonal, köks- och restaurangbiträden samt städare.

Rapporten visar också att det är si och så med det systematiska arbetsmiljöarbetet i branschen. Ungefär var fjärde hotell- och restauranganställd säger att det bedrivs på deras arbetsplatser. Det kan jämföras med nio av tio på arbetsplatser som arbetar med el, gas, värme eller kyla.

I samma bransch säger nio av tio anställda att de har tillgång till företagshälsovård. Det kan jämföras med två av tio inom hotell- och restaurangbranschen, som därmed tar jumboplatsen på listan.

Och av de branschanställda som faktiskt har tillgång till företagshälsovård är det bara tre procent som har haft besök eller fått sin arbetssituation bedömd av företagshälsovården.

Ur temat Avtal 2020
Nyheter avtal 2020

Så blir din nya lön

Nu har HRF och Visita enats om beräkningarna av det nya avtalets löner. Semesterlönegarantin återstår dock fortfarande.

Publicerad 24 november 2020 Kommentera
Så blir din nya lön
Nu är löneökningarna klara, berättar Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Peter Jönsson, Hans Christiansson/Mostphotos

Det är en vecka sedan den hotande konflikten blåstes av och ett nytt avtal mellan Hotell- och restaurangfacket och Visita tecknades. Först nu är beräkningarna av de nya lönerna och ob-tilläggen klara.

– Det brukar ta så här lång tid. Det är en matematisk övning med en del avrundningsproblem, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.

Från den 1 november i år höjs utgående löner för en heltidstjänst med 685 kronor i månaden. För en deltidstjänst räknas löneökningen om så att den motsvarar tjänstgöringsgraden. Är du till exempel anställd på 50 procent blir den hälften av 685 kronor, det vill säga 342:50. Jobbar du 75 procent blir höjningen 513:75 kronor i månaden. Timlönerna höjs med 3:96 kronor.

I Gröna riksavtalet finns dock en skrivning om lönepott. Det innebär att 60 procent av löneökningen ska gå till en pott som fördelas utifrån hur de anställda har uppfyllt vissa fastställda kriterier. Det är facket och arbetsgivaren som förhandlar om fördelningen av potten.

För att det ska bli aktuellt att pottförhandla måste arbetsgivaren begära förhandling senast den 4 december. Gör företaget inte det kommer varje heltidsanställd att få 685 kronor mer i månaden. Per Persson tror att det gäller de flesta medlemmar som omfattas av Gröna riksavtalet.

– För att kunna förhandla potten ska arbetsgivaren långt tidigare ha förhandlat om kriterier och haft utvecklingssamtal. Jag tror inte att så många har gjort det.

Minimilönerna räknas upp med tre procent. För den som redan är anställd gäller dock fortfarande 685 kronor i ökning för en heltidstjänst. OB-tillägget höjs från den 1 november till 23:53 kronor.

Ytterligare 14 kollektivavtal återstår att förhandla före årsskiftet.

Så blir minimilönerna i Gröna riksavtalet 1 november 2020:

Lönegrupp 1, kvalificerat yrkesarbete:
Utan 6 års yrkesvana 23 854 kr/mån Eller 137:88 kr/h
Med 6 års yrkesvana 25 617 kr/mån Eller 148:07 kr/h
Lönegrupp 2, yrkesarbete
Utan 6 års yrkesvana 22 548 kr/mån Eller 130:33 kr/h
Med 6 års yrkesvana 24 311 kr/mån Eller 140:52 kr/h

 

Ingår i temat: Avtal 2020 25 artiklar

Alla artiklar i temat (22 till)
Nyheter tävling

Hon gjorde silvermackan

Ogräs, lingon och svamp – det innehöll smörgåsen som gav HRF:aren Eva Stoltz Olsson silvret i årets Mack-SM.

Publicerad 23 november 2020 Kommentera
Hon gjorde silvermackan
Eva Stoltz Olsson tog hem silvret i Mack-SM med sitt bidrag "Naturen på en sur en”. Foto: Sara Trus

Grattis!
– Tack!

Hur kom du på receptet?
– Temat för tävlingen var nyttigt och klimatsmart. Jag gillar att vara ute i skogen, så jag tänkte att jag skulle göra en skogsmacka. Jag plockade ogräs, som ängssyra och kirskål, som jag gjorde en pesto av. Jag stekte svamp och picklade lingon. Det blev mustiga smaker från skogen.

Silvermackan ”Naturen på en sur en”. Foto: Sara Trus

Hur kom det sig att du ställde upp i tävlingen?
– Det var mina chefer som pushade mig att vara med. Jag har ju ingen utbildning som kallskänka, utan jag är självlärd. Jag har jobbat i handeln i 20 år och började i restaurangbranschen för bara ett år sedan. Jag tänkte att jag som inte har någon erfarenhet inte skulle kunna matcha de här duktiga deltagarna, men jag bestämde mig för att skicka in ett bidrag i alla fall.

Fick du mersmak för att tävla?
– Jag fick mersmak för att jobba mer med mat i alla fall. Tävlingen var lite som en utmaning för mig själv för att se om det är något som jag borde satsa på. Och det känner jag ju så klart att jag vill göra.

Fakta: Tävlingen

Eva Stoltz Olssons bidrag ”Naturen på en sur en” innehöll ogräspesto, fänkålssallad, svampröra, picklade lingon och vegansk majonnäs.

Vann tävlingen gjorde Gabriel Olsson med sitt bidrag ”Södermalms hembrännare”, med bland annat linsfalafel, hummus gjord på rostad sparris och lök, honungsbakade morötter och konfiterad lök.

Mack-SM anordnas av organisationen Sveriges bagare & konditorer. Den som vill testa något av tävlingsbidragen hittar recepten här.

Ingår i temat: Avtal 2020 25 artiklar

Alla artiklar i temat (22 till)
Fråga om jobbet.
101
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här