I våras, när pandemin slog till, pausades de pågående avtalsförhandlingarna. Den 1 oktober återupptogs de, med två nya krav från HRF.
Bara ett par veckor innan de gamla kollektivavtalen löpte ut beslutade alla parter på svensk arbetsmarknad att pausa förhandlingarna om nya avtal. Anledningen var coronapandemin.
För Hotell- och restaurangfacket fylldes våren och sommaren i stället av tusentals avtal om korttidspermittering.
Men nu har HRF och Visita återigen slagit sig ned vid förhandlingsbordet för att förhandla det största avtalet, Gröna riksavtalet. Med de kraschade las-förhandlingarna i bagaget valde HRF att lägga till två krav.
– Vi var tydliga i våras med att vi inte skulle lägga in trygghetsfrågor i kraven. Vi räknade ju med att vi skulle ha en ny huvudöverenskommelse. Men nu har vi lämnat över två kompletteringsyrkanden. Den här branschen är i behov av trygga människor, säger Per Persson, HRF:s avtalssekreterare.
Det ena kravet handlar om hyvling. Där vill HRF att den som varit anställd längst ska ha större skydd mot minskad arbetstid. Men att det vore att acceptera fenomenet håller Per Persson inte med om.
– Hyvling existerar, och det är inte otillåtet. Det får vi tugga i oss för tillfället. Men vi försöker ju motverka det på alla sätt.
Om man jobbar väldigt mycket mertid har man fel sysselsättningsgrad menar vi.
Ett annat krav som inte fanns med i våras är faktisk sysselsättningsgrad för deltidsanställda. Det handlar om dem som har en deltidstjänst men som regelbundet jobbar mertid.
– Om man jobbar väldigt mycket mertid har man fel sysselsättningsgrad menar vi. Då anser vi att man ska titta på den senaste 12-månadersperioden och räkna ut hur den faktiska sysselsättningsgraden ser ut, och höja den i anställningsavtalet så att den speglar verkligheten, säger Per Persson.
Att förhandla om löneutveckling när branschen upplever sin värsta kris någonsin kan vara en utmaning. Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv har talat öppet om att deras utgångspunkt är noll procent i löneökningar.
– Man kan misstänka att Visita kommer att ta upp krisen i branschen. Men så småningom kommer det här att vända och trycket i besöksnäringen kommer att öka. Får man inte samma löneutveckling som övriga samhället så skrämmer det bort folk, säger Per Persson.
Förhandlingarna pågår under hela oktober.